Sjømannskirken på Bygdøy ble fredag lagt ut for salg i det åpne markedet. Prisantydningen er 70 millioner kroner. Med en parkmessig tomt på seks mål, lang strandlinje og festsal er det ikke så mye å sammenligne med i Oslo.

- Denne eiendommen er helt unik, og det er grunnlaget for prisen, sier eiendomsmegler Peter Skaara i Sem og Johnsen. 

Han sier det allerede er flere interessenter til eiendommen, av veldig forskjellig art.

Arneberg-perle

Arkitekt Arnstein Arneberg har tegnet huset, som er bygget i 1915. Det var opprinnelig kontreadmiral Jacob Børresens sommerbolig.

Det er på 620 kvadratmeter hvis man regner p-rom, men bruksarealet er 200 kvadratmeter større. Deler av boarealet er en portnerbolig. Som bolig er huset utidsmessig isolert, og det må påregnes generell rehabilitering/oppgradering av hele bygget utvendig og innvendig, heter det i annonsen.

- Det blir veldig spennende å se hva slags type bruk det blir av huset, sier Skaara. Interessentene er både selskaper, foreninger og privatpersoner.

- Det kan jo egne seg både som representasjonsbolig, ambassadebolig eller foreninger med mange medlemmer, sier megleren.

Turisthytte?

Og 70 millioner er mye, men fordelt på for eksempel alle Turistforeningens medlemmer er det 280 kroner per hode.

Henning Wikborg, leder for Tuistforeningen i Oslo og omhegn ler litt når DN spør om han er interessert i huset til 70 millioner kroner på Bygdøy.

- Vi er til enhver tid åpen for spennende tilbud som skaper aktivitet i befolkningen og gir rom for naturopplevelser, sier han og legger inn ett "men".

- Vi har store anlegg i fjellet og i marka. Det er fryktelig kostbar å drive og drifte, så vi kjøper sjelden eiendom i det åpne markedet, sier Wikborg.

Industrimareritt

Mannen som fikk huset bygget i sin tid gjorde seg bemerket på flere vis. Børresen var både en betydningsfull militær, forfatter og industribygger. Men han var også sentral i flere historisk kjente konflikter, og en av norgeshistoriens største konkurser.

Etter en konflikt med kommanderende admiral C. Sparre i 1905 gikk han 1909 ut av aktiv militær tjeneste og inn i industriell virksomhet.

I 1920 var han sammen med Hydro-gründer Sam Eyde sentral i det som er blitt hetende nikkelffæren. Ambisjonen var blant annet å eksportere nikkelteknologi fra Kristiansand nikkelraffineringsverk. Det gikk fullstendig galt og dro med seg hele raffineringsverket. Tapet skal ha vært på 70 millioner kroner i en tid da statsbudsjettet var under 300 millioner kroner, ifølge en Wikipedia-artikkel. Konkursen dro med seg banker og privatpersoner, og ble gransket av Norges Bank.

Solgt med klausul

På femtitallet ble huset til en kirke for omreisende sjømenn. Dagens eier fikk overta huset for en krone forutsatt at det ble brukt til kristelig virksomhet, har Osloby.no skrevet. Klausulen har skapt strid om huset kan selges på det åpne markedet, men eiendomsmegler understreker at nå er vedtaket om salg gjort i eierstiftelsens styre.

Skal huset brukes som bolig må det omreguleres fra sjømannspensjonat.

Kjøper får også med god mobildekning. Både Telenor og Netcom har avtale om basestasjon på tårnet.

Les også:
Tapte pokergevinst - nå må han betale skatt
Lakesprisen doblet på Færøyene
Støvsuger-opprør i EU  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.