I dag kom granskningsrapportene fra StatoilHydro og Hydro om Hydros konsulentavtaler i Libya. Den viser at Hydro på begynnelsen av 2000-tallet flere ganger gjorde tvilsomme overføringer til såvel konsulenter med tilknytning til myndighetene og direkte til offentlig ansatte personer i oljeselskapet NOC i Libya.

Rapporten førte til at to av Helge Lunds nærmeste medarbeidere måtte gå fra sine stillinger på dagen.

Les også: StatoilHydro-topper ut på dagen





Dette er Tore Torvund
Les om Morten Ruud

- Dette er en trist dag. Jeg har lyst til å si at dette er en av de vanskeligste enkeltsakene jeg har stått overfor som leder. Bare dager før vi skulle etablere StatoilHydro ble vi kjent med at det kunne være forhold knyttet til Hydros engasjement i Libya som kunne være i strid med norsk lov, sa Helge Lund på dagens pressekonferanse.

Les også: - Reiten visste ingenting

StatoilHydros konsernsjef var forsiktig med å komme med kritikk mot fusjonskamerat Eivind Reiten i Hydro.

- Det kan være et utestående punkt mellom Statoil og Hydro og vi får vurdere hva vi vil gjøre videre med det, sa Lund på pressekonferansen. Da pressen presset på for å få svar på hva han synes om at Hydro ikke fortalte om Libya-avtalen under fusjonsarbeidet, innrømmet Lund at det var kritikkverdig av Hydro å ikke opplyse om Libya-avtalen.

- Ja, basert på granskingen og basert på at vi stilte helt spesifikke spørsmål knyttet til disse forholdene, så burde det vært opplyst i due dilligencen (gjensidig gjennomgang av selskapene, red. anm.), sa Lund.

Intensive uker
Libya-skandalen har tatt all tid for Lund de siste ukene.

- Jeg har for alle praktiske formål brukt de siste 14 dagene KUN på denne saken, sa Lund. Han stilte på pressekonferansen med en norsk og en ameriansk ekspert som har ledet granskingen av Hydros utenlandsaktiviteter. Før på dagen var både største eier staten ved Sylvia Brustad og Økokrim informert om funnene i granskingsrapporten og når amerikanerne kommer på jobb i ettermiddag, blir rapporten gitt til det amerikanske justisdepartementet.

- Granskerne har avdekket forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk lov. Som dere har hørt inneholder rapporten ikke juridiske konklusjoner, det er det myndighetene som må avgjøre her i Norge, i Libya og USA, sa Lund.

Utestående punkt
Hydros Eivind Reiten informerte aldri Statoil om Libya-konsulentene i fusjonsprosessen, men hva Helge Lund synes om det, vil han ikke kommentere.

- Hydro informerte ikke, det er et utestående punkt mellom de to selskapene og noe vi ikke kan kommentere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.