- Dette er en gigant. Vårt minste anslag gjør dette til det sjette største funnet på sokkelen. Slår det beste anslaget til er det det tredje største, sier Ashley Heppenstall, toppsjef i Lundin, om Avaldsnes på pressekonferanse i Oslo i dag.

Les mer: - Trolig et av de fem største funnene på norsk sokkel

Årsaken til den enorme oppgraderingen er at et betydelig område av lisensen som selskapet trodde besto av annen geologi, også inneholder sandsten av ypperste kvalitet. I tillegg er det klart at det geologene antok var flere adskilte lag med sandsten, er et eneste stort og tykt reservoar.

Både størrelsen og tykkelsen var altså bedre enn ventet. Og nå skal det bores enda flere avgrensingsbrønner både på Statoils side og Lundins side av feltet.

- Mitt mål med det er at dette skal vise seg å være enda større, sier Heppenstall med et smil.

Troverdig
Om dagens nye anslag slår inn på bunn eller topp avhenger mye av utvinningsgraden - altså hvor mye av oljen man får ut fra reservoaret. Gjennomsnittet på norsk sokkel er rundt 47 prosent, og det er høyt i internasjonal sammenheng.

- Bunnestimatet legger til grunn 40 prosent utvinningsgrad, midtestimatet 50-55 prosent og toppanslaget 60-70 prosent, sier Heppenstall.

Analytiker Trond Omdal mener denne beskrivelsen gjør det mye lettere å tro på de beste anslagene. Da funnet første gang ble annonsert uttalte selskapet at det hadde tro på rundt 50 prosents utvinningsgrad.

-Store felt som dette på norsk sokkel har generelt bedre utvinningsgrad enn mindre felt. I tillegg har både Lundin og Statoil beskrevet kvaliteten på reservoaret som svært god, sier han.

- Enkel utbygging
Lundin-sjefen kan med et bredt glis konstatere at denne giganten er funnet midt i hjertet av Nordsjøen der tre selskaper har lett før dem, på enkel havdybde og i et reservoar uten fordyrende komplikasjoner.

- Utbyggingen blir enkel og rett frem. Dette er gjort mange ganger før på norsk sokkel, sier han.

Summen av all informasjon selskapet gir om funnet gjør at analytikerne tror på en utvinningskostnad under 10 dollar fatet. Det er svært mye lavere enn storparten av funnene som nå planlegges på norsk sokkel, der mange ligger på mellom 40 og 60 dollar fatet.

Lover mer
Lundin eier det meste av lisenser i området rundt, og er ikke forsiktige med å love mer.

- Nå har vi funnet nøkkelen til dette området, og da er det bare å fortsette. Hans Christen har allerede lovet meg flere funn , sier Heppenstall om Hans Christen Rønnevik, selskapets letesjef som sammen med Lundin Norge-sjef Torstein Sannes får mye av æren for suksessen.

Rønnevik er ikke mer forsiktig:

- Vi skal bore tre brønner neste år i samme område, i tillegg til Avaldsnes-brønnene. Jeg vil bli høylydt overrasket dersom ikke to av dem gir full treff, sier han til DN.no.

Samtidig understreker Heppenstall at Avaldsnes og Aldous Major må sees som ett felt. Statoil er storeier i Avaldsnes og operatør på Aldous, og da dukker spørsmålet opp om hvem som blir operatør for den samlede utbyggingen.

- Ha ha, det er jo et godt spørsmål. Det spekulerer vi ikke i nå. Vi vil diskutere utviklingen av feltet med Statoil fremover, sier Heppenstall.

- Lundin Norge er ti år gammelt, og dette er trolig den viktigste dagen i selskapets historie. Vi er veldig fornøyde med å kunne presentere en stor oppgradering av Avaldsnes, sier han.

Ashley Heppenstall konstaterer at 70 prosent av selskapets reserver nå er norske, og at andelen øker.

- Men vi skal fortsatt ha virksomhet i Malaysia og Frankrike, understreker han.

Les også:

- Trolig et av de fem største funnene på norsk sokkel

- Dette er bare ekstremt positivt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.