- Jeg synes det er en litt merkelig melding, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til DN om storkjøpet som gjør Statoil til nest største eier i Lundin.
Mandag opplyste Statoil å ha kjøpt 11,93 prosent av aksjene i oljeselskapet Lundin, noe som kom overraskende på Bakken som følger begge selskapene.
- Nå er et et godt tidspunkt å gjøre rimeligere kjøp på, men Statoil kjøper feil ting, mener Carnegie-analytikeren.
Indirekte felt-oppkjøp
Det er flere ting Bakken stusser over.
Deriblant Statoils indirekte oppkjøp av oljefeltene Johan Sverdrup og Edvard Grieg, hvor Lundin er medeier.
- Statoil er allerede Sverdrup-feltets største eier og operatør. Indirekte øker Statoil eierandelen sin i Johan Sverdrup fra 40 til i overkant av 42 prosent gjennom kjøpet, forklarer Bakken.
Han påpeker også at Statoil allerede var medeier i Grieg-feltet, hvor produksjonen allerede er igang og utbyggingsrisikoen dermed et tilbakelagt stadie.
- De synes tydeligvis at dette er attraktivt å eie, sier Bakken.
- Det Norske billigere
Videre stiller han spørsmålstegn ved valget av måten Statoil har valgt å øke sin eierandel i oljefeltene, dersom dette var målet.
Aksjer vil være enklere å omsette enn feltandeler, som krever forhandling med de andre partnerne, påpeker Bakken. Men i likhet med flere andre meglerhus mener han Lundin-aksjen er priset relativt dyrt i forhold til tilsvarende aksjer.
- Det ville være billigere for Statoil å kjøpe 20 prosent av aksjene i oljeselskapet Det Norske for å øke eierandelene i oljefeltene tilsvarende som kjøpet av Lundin førte til, sier han.
Raser på børsen
En annen mulighet for Statoil, som har rast 22,58 prosent på Oslo Børs iløpet av de tre siste månedene, er å kjøpe tilbake egne aksjer.
Når renner pengene ut av selskapet om følge av lav oljeprisen og fortsatt dyre investeringer. I skrivende stund er Statoil-aksjen ned 3,44 prosent til 101,1 kroner på Oslo Børs.
De siste dagene har debatten rast i full offentlighet om hvorvidt oljeselskapet bør redusere utbyttebetalingen på 23 milliarder kroner.
- I en slik situasjon vil noen hevde at hvis de har en halv milliard dollar liggende som de plutselig kan bruke til morsomme ting som å kjøpe aksjer, hvorfor kjøper de ikke tilbake egne aksjer? Eller bruker pengene til å betale ned på gjelden som antagelig kommer til å stige over de målsatte nivåene i 2016, spør Bakken seg.
Ingen utbytteendring
Til TDN Finans avviser direktør for medierelasjoner Bård Glad Pedersen i Statoil at aksjekjøpet i Lundin vil påvirke utbyttepolitikken.
- Vår utbyttepolitikk er ikke til hinder for at vi kan investere i prosjektporteføljen eller gjøre en handel som dette, sier han til nyhetstjenesten.
Til DN gir Pedersen uttrykk for at selskapet er godt fornøyd med transaksjonen.
- Vi har gjort en handel som øker vår indirekte andel i attraktive felter på norsk sokkel, ikke minst i Johan Sverdrup som er et av verdens mest attraktive felter. Vi mener markedssituasjonen nå har gjort dette mulig til en konkurransedyktig pris, sier han.
- Så målet var å øke eierandelen i disse feltene. Var det da et alternativ å kjøpe andeler i Det Norske, slik Bakken foreslår?
- Vi vurderer hvilke muligheter som finnes i markedet. Vi er i en sterk finansiell posisjon som gjør at vi kan investere i vår egen prosjektportefølje slik som vi gjør, og samtidig følge med på muligheter, sier Pedersen.
- Så dere er ikke enige i at Lundin-aksjen er dyrere enn andre aksjer i samme kategori?
- Vi mener markedssituasjonen har gjort at vi har fått en betydelig posisjon. Det har i seg selv vært viktig for oss, til en konkurransedyktig pris.
- Hvorfor valgte dere ikke heller å kjøpe tilbake egne aksjer eller nedbetale gjeld?
- Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke alternativer vi vurderte. Dette var en mulighet vi så, og som vi har grepet, forklarer Pedersen.
Les også: Statoil kjøper storpost i Lundin
Kommunens eiendomssatsing endte i 105 usolgte boliger
Se DNtv:
Her eksploderer bomben utenfor Starbucks-kafeen i Jakarta:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.