Bare en uke før kollapsen klarte toppsjefen i Royal Bank of Scotland å overbevise myndighetene om at alt var under kontroll.

Toppsjefen i Royal Bank of Scotland, Sir Fred Goodwin, er i dag kanskje en av Storbritannias mest forhatte personer. Det fasjonable hjemmet hans og den råflotte Mercedesen ble i vår vandalisert av illsinte demonstranter.



Nå har det kommet frem nye opplysninger som ikke er egnet til å rette opp hans ettermæle.

 

Helt frem til RBS kollapset ifjor høst, forsøkte banken og toppledelsen, med sir Goodwin i spissen, å tegne et lyst bilde av situasjon. Også myndighetene lot seg lure.

Det kommer frem i en uavhengig rapport fra britiske National Audit Office (NAO), skriver Dagens Næringsliv.

Bare en uke før kollapsen vurderte det britiske finansdepartementet RBS som «relativt sterk». Nå er banken delvis nasjonalisert.

Fikk 150 mill i fallskjerm
Mange mener Sir Fred Goodwin er selve symbolet på grådigheten som var nær ved å føre verden ut i en finansiell katastrofe.

Fra sine fancy nye kontorer i Edinburgh i Skottland bygget Goodwin opp boblen som til slutt skulle påføre britiske skattebetalere enorme tap.

Fra 1998 til høsten 2008 vokste RBS med nærmere 3000 prosent, mer enn noen annen av verdens storbanker. Nærmere 800 milliarder kroner brukte Goodwin og banken på oppkjøp de siste ti årene før ballongen sprakk.

Mens Goodwin selv sitter an igjen med over 150 millioner kroner i fallskjerm etter RBS-kollapsen, er det britene som må ta regningen for Goodwins finansprosjekt.

Les også: Raser over banklønn

Og den regningen er ikke liten.

Har svidd av 8000 milliarder
I rapporten fra NAO fremgår det at britiske myndigheter så langt har brukt 846 milliarder pund (7946 milliarder kroner) på støtte til landets banker.

I rapporten anslås det at britene kan komme til å lide et tap på mellom 20 milliarder pund (190 milliarder kroner) og 50 milliarder pund (490 milliarder kroner).

Det betyr at Goodwin og de andre bankene har påført hver og en av Storbritannias 61 millioner innbyggere 8.000 kroner i tap.

Men har britene grunn til å være forbannet, er det bare forbokstaven dersom man ser på hva banktoppene på Island har påført sine landsmenn.

Les saken: Island klar for å punge ut milliard-erstatning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.