Luxembourg er i hardt vær etter at lekkede dokumenter avslører det lille landets lukrative skatteavtaler med flere hundre globale selskaper.
Kjente navn som Pepsi, IKEA og Deutsche Bank er blant selskapene som ble navngitt da den USA-baserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiserte resultatene av en seks måneder lang gransking av 28.000 lekkede dokumenter.
I databasen finnes det også lekkede dokumenter med tilknytning til seks norske selskaper, blant dem DNB.
Til sammen består lekkasjen av dokumenter fra over 340 selskaper, som ifølge ICIJ har inngått skatteavtaler med Luxembourg. Til sammen har det blitt kanalisert milliarder av dollar gjennom storhertugdømmet i Vest-Europa.
Flaut for Juncker
Avisen The Guardian omtaler avsløringene som pinlige for EU-kommisjonens nye sjef Jean-Claude Juncker, som hadde ansvaret for Luxembourgs skattesaker som landets statsminister fra 1995 til 2013.
Juncker trakk seg torsdag fra en debatt i Brussel, noe som innebar at journalistene som var til stede, ikke fikk spurt ham om saken. Ifølge Junckers talsmann, Margaritis Schinas, trakk Juncker seg fra debatten fordi hans motdebattant, tidligere kommisjonspresident Jacques Delors, var blitt syk.
Schinas ble så pepret med spørsmål om Junckers rolle i skatteparadis-saken, men parerte alle spørsmål med at Juncker representerer EU-kommisjonen.
– Alle spørsmål om skattesaken må rettes til myndighetene i Luxembourg, svarte Schinas.
Han sier at EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager allerede har tatt kontakt med myndighetene i Luxembourg for å forsikre seg om at alle saker som omhandler skattefordeler og mulig ulovlig statsstøtte til internasjonale virksomheter, blir belyst.
DNB: Helt lovlig
Informasjonsdirektør Even Westervold i DNB sier i en epost til NTB at det ikke dreier seg om noen hemmelig avtale, og at den er helt i tråd med lovgivningen både i Norge og i Luxembourg.
«Dette er en praksis som er godt kjent og brukt av mange finanskonsern med utenlandsk virksomhet og med utenlandske kunder», skriver han og legger til at Luxembourg er en naturlig plass for et fondsforvaltningsselskap å være i siden verdipapirfond registrert der foretrekkes av mange kunder.
Bakgrunnen for at DNB har en skatteavtale med Luxembourg, er det tidligere svenske selskapet Carlson Fund Management Company, som nå er en del av DNB Asset Management.
Westervold skriver at DNB gjorde en avtale med Luxembourg fordi Carlson først og fremst betjener svenske og internasjonale kunder, og derfor kunne søke om reduksjon i selskapsskatten fordi de var del av et større internasjonalt konsern, og fordi verdiskapningen til en viss grad skapes utenfor Luxembourg.
Forsvarer seg
Luxembourgs nåværende statsminister, Xavier Bettel, insisterer på at landets attraktive skatteavtaler er lovlige.
– Jeg ønsker å understreke at disse kjennelsene er i samsvar med internasjonal rett, sa Bettel på en pressekonferanse torsdag.
Schinas opplyser at EU-kommisjonen allerede i gang med å granske hvorvidt Luxembourgs skatteavtaler med den amerikanske netthandelgiganten Amazon er ulovlig. (©NTB)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.