TAD – Technical Audio Devices Laboratory – er et merke som ikke er spesielt kjent hos det brede publikum. Men det er ikke noe lite firma, eller rettere sagt, moderselskapet er vesentlig mer kjent. Pioneer – de kjenner vel de aller fleste til.

Jeg har hatt tre produkter fra ”den mindre” Evolution-serien på besøk, høyttaleren Evolution One, forforsterkeren C-2000 og stereo effektforsterkeren M-2500.

 

Elektronikken
Forforsterkeren har to ubalanserte og to balanserte analoge innganger og inkluderer dessuten en fantastisk DAC med både XLR og RCA SP/DIF innganger samt en høyoppløst USB-inngang. Lydmessig er den totalt sett den beste forforsterkeren jeg har hatt hjemme.

Effektforsterkeren er utstyrt med en egenkonstruert fullt balansert klasse-D løsning og en konvensjonell strømforsyning. Og det er ikke typen av forsterker som er avgjørende, det er hva man gjør med den. Klasse-D kan fungere ypperlig i high-end sammenheng, noe M-2500 beviser. Lydmessig oppleves den som meget nøytral og med rikelig av detaljer og soundstage.

 

Høyttaleren
Evolution One bygger logisk nok på Reference One. Den ser i prinsippet ut som en Reference One som har krympet i vask. Det er en treveis bassrefleks gulvhøyttaler med to 18 cm basselementer og ett koaksialt mellomregister (14 cm) / diskant (3,5 cm) element.

Mye av nøkkelen til TAD-høyttalernes prestasjoner ligger i det koaksiale beryllium-diskant/magnesium-mellomregisterelementet. For det første er et koaksialt element en virkelig god idé fra starten av, det er bare vanskelig å realisere. På Evolution One har man tatt med erf#229ene fra det tilsvarende fysisk noe større elementet i Reference One.

 



Parameterne
Jo bedre anlegg det dreier seg om, desto mer likegyldig blir det å snakke om de gjengse hi-fi-parameterne. Når alt faller på plass blir det egentlig bare totalopplevelsen som føles viktig. Det at man glemmer anlegget, glemmer tid og rom og tillater seg å bli oppslukt.

Det opplevde jeg i denne forbindelse. Man bare spiller, nyter og glemmer helt at det er en test man gjennomfører.

Ah, han synes alltid godt om slik som dette – men, det ER bra. På dette nivået er det ikke snakk om bra eller dårlig, det handler om forskjeller innenfor bra.

Det betyr ikke at ikke billige saker kan låte bra, men her taler vi Aston, Lambo og Ferrari nivå. Når du en gang har fått oppleve 0-100 på under fem sekunder vet du at din tilårskomne Volvo kanskje ikke er toppen av ingeniørkunst. Men man kommer både frem og sitter forbasket bra i den likevel.

 

Konklusjon
Over 700.000 kroner for et anlegg... Og ja vist, det låter rasende bra, det skulle bare mangle. Det at jeg vet at TAD har mange dyrere saker som låter enda bedre (mer av alt, så å si) er noe man egentlig mer kan bli overrasket over.

TAD-anlegget er for de få, men får du sjansen så lytte. Det utvider horisontene og det blir lettere for deg å vite hvilke veier du selv skal gå med et mer overkommelig anlegg. Det er først når man kjenner målet at man kan ta strake veien dit.

Les hele testen på Lyd & Bilde

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.