I denne testen har vi sett på «alminnelige» hodetelefoner, slik de så ut før markedet eksploderte, og ga oss spesialmodeller til et hvert tenkelig og utenkelig behov. De er alle med kabel, og de fleste av dem er av on-ear-typen. Altså den hvor øreklokken hviler mot øret uten å omslutte det helt. Den eneste moderne bekvemmeligheten på hodetelefonene er at en del av dem er utstyrt med fjernkontroll, som kan styre avspilling på smartmobil eller nettbrett, samt mikrofon til å svare på telefonanrop. En del av dem kan dessuten klappes sammen slik at de tar mindre plass i bagasjen. Det er imidlertid stor forskjell på størrelsen, så hvis turen ikke er med bil, men via fly hvor bagasjen bokstavelig talt veies på gullvekt, betaler det seg å velge de mest kompakte modellene.
AKG Y40
Storbysmart og reiseklar
AKG byr på god lyd i en kompakt og robust forpakning.
AKG Y40 er kompakte og lette hodetelefoner, med hodebøyle av plast som er foret med kunstlær på undersiden. Bøylen er meget fleksibel og bøyelig, og ser ut til å kunne overleve å bli stappet ned i lommen igjen og igjen. Øreklokkene, som kan foldes innover, er forholdsvis små, og minner om Oreo-kjeks med kunstlærsovertrekk.
Lyden er mye større enn de fysiske rammene. Bassen er rund og overraskende voluminøs for så små hodetelefoner. Mellomtonen er fri og åpen, og er blant de beste i feltet – fri for bokselyd.
Konklusjon
AKG Y40 er en sjarmerende liten fetter. Om man liker den ekstreme fargen, er en smakssak – men den fås også i sort. Den fine gjengivelsen av stemmer er fint egnet til sang og lydbøker, og hodetelefonene er kompakte og robuste nok til å takle reisens strabaser, enten turen går til Sør-Europa eller bare med toget til jobb.
Philips SHX50
Diskolys og bassdrønn
Ha fest i baksetet med Philips hodetelefoner for lek og moro.
SHX50 har en funksjon som skiller dem fra alle andre: Det er innebygget lysshow! Når musikken spiller blinker øreklokkene i takt med bassen. Hvis du ikke har lyst til å gå omkring med blinkende blålys på hodet, kan funksjonen heldigvis slås av.
Med det utseende kan man forvente en «klubblyd» med tung bass. Og det leverer SHX50. Bassen er kraftig og forholdsvis dyp, og man merker tydelig rytmen i hodet. De andre toneområdene må til gjengjeld finne seg i å leve på bassens betingelser.
Konklusjon
Philips SHX50 er et par hodetelefoner som velger sitt publikum. Liker du designen og det innebygde lysshowet, faller du sikker også for den kraftige bassen. Går man etter ren lydkvalitet, er det til gjengjeld flere av de andre som har mer å by på for pengene.
Argon HP1
Tung bass i store klokker
Komfort og solid bassgjengivelse i økonomihodetelefonene.
Argon HP1 er de fysisk største hodetelefonene i testen. Da de dessuten ikke kan klappes sammen, egner de seg best til å bli med om plassen ikke er den avgjørende faktoren. Det er ingen ekstrafunksjoner i form av fjernkontroll eller annet i HP1.Det er bare et par hodetelefoner til å høre på musikk med.
Bassen er dyp, uten å være dominerende eller buldrende. Mellomtonen er i orden og med ok oppløsning, men lydbildet heller kraftig mot det mørke, og det er en viss «fjerneffekt». Diskanten hører man ikke mye til.
Konklusjon
Argon HP1 er store og lekre hodetelefoner, med en solid bass og god bærekomfort. Til en baksetefest med tunge elektroniske betas er de perfekte. Til andre sjangre blir bassen lett for dominerende. Vekten og størrelsen gjør dem vanskelige å ha med på farten.
Pioneer SE-MJ722T
De kan alt
Selv om Pioneers hodetelefoner er blant de billigste, låter de som en million.
Pioneer SE-MJ722T er lukkede hodetelefoner, med øreklokker som er så store at de nesten, men også bare nesten, blir over-ear. Designen er for øvrig den samme som for selskapets dyrere modeller, bare i billigere materialer
Hodetelefonen er hentet fra bass-avdelingen av Pioneers program, og har også den tyngste bassen jeg har opplevd fra et par on-ear hodetelefoner. Paradoksalt nok er de fortsatt blant de mest avbalanserte i feltet. De er meget lette og behagelige å lytte til, og det er ingen iørefallende mangler
Konklusjon
MJ722T er blant de billigste i testen, men lyden er som en million. Enten du er tilhenger av tung elektrobass eller acapella sang, klarer de oppgaven med glans. Kun ved direkte sammenligning må Pioneer se seg slått av de over to ganger så dyre Sony. Derfor fortjener MJ722T vår spesielle anbefaling.
Sony MDR-100AAP
Stor lyd i matchende farger
Sonys kulørte hodetelefoner tar hjem alle stikkene.
Sony MDR-100AAP er i følge Sony kompatible med HD-lyd. De oppgir et frekvensområde fra 5 Hz til 60 kHz! Det er flere oktaver utover den menneskelige hørselen, men skulle garantere at forvrengningen er lav i det området man faktisk kan høre.
Når man setter MDR-100AAP på hodet, er det ikke mye tvil om at man her sitter med testens beste lyd. Lydbildet er stort og lekkert, og det er drønn i bassen, og detaljer i diskanten. Sonys hodetelefoner takler både tunge betas og spinkle sangstemmer like overbevisende.
Konklusjon
Sony MDR-100AAP er et riktig godt kjøp, uansett om de fortsatt er testens dyreste. Man får en lyd som er en klasse over de øvrige, og samtidig en bærekomfort som gjør det mulig å nyte hi-fi i mange timer i strekk mens Europa suser forbi utenfor ruten.
Klipsch Reference R6i
Diskré og festlig
Klipsch R6i er beskjeden av utseende, men sprelsk i lyden
Klipsch Reference R6i er mellomstore on-ear hodetelefoner med øre-klokker i plast, øreputer og hodebøylen er foret med kunstlær.
Klipsch er kjent for å ha kraft i lyden. Nå er R6i vesentlig mindre enn Reference Premiere RP-280F, og det er fortsatt trøkk! Lyden er fremadvendt og engasjerende. Bassen er ikke så kraftig som hos Pioneer, men det er trøkk. Klipsch er ren rock and roll – man får simpelthen lyst til å feste og høre musikk!
Konklusjon
Klipsch Reference R6i er et par kompakte hodetelefoner med et sobert utseende og en lydgjengivelse som gir appetitt på å høre mer. Prisen er også forholdsvis behagelig. Til reisebruk er det imidlertid et lite minus at de ikke kan klappes sammen. Du bør også prøve dem før kjøp, da de ikke passer på alle hoder.
JBL Synchros E30
Nøytral lyd med stil
De små JBL-hodetelefonene overrasker positivt.
JBL Synchros E30 er den billigste ikke-ørepropp fra JBLs Synchros-serie av hodetelefoner. For knappe 700 kroner får man et par kompakt on-ear hodetelefoner med en design som signaliserer profesjonelt teknisk utstyr. Alt – fra øreklokker til hodebøyle – er laget av plast.
Nøytral er det bærende inntrykket. Synchros E30 har en nøytral, ufarget lyd som er behagelig å høre på, uten øretrettende tendenser. Det kler i første omgang stemmer meget godt. En overdrevet bass eller fremhevet diskant kan kle mye musikk, men på stemmer avsløres den salgs nådeløst.
Konklusjon
Hvis du er tiltrukket av merkevareverdien til JBL, og ikke har penger til dyrt utstyr, kan JBL Synchros E30 være svaret. De ser godt ut, og signaliserer god stil. Også selv om materialvalget ikke er helt så edelt som det ser ut til ved første øyekast. Men lyver utseendet litt, er det til gjengjeld ingen svindel med det som virkelig teller: de indre verdiene i form av lyd. Her gir de små JBL-hodetelefonene rikelig med valuta for pengene.
KOSS iPorta Pro
Oppdatert klassiker
Ultratransportable hodetelefoner med stor lyd.
Koss iPorta Pro er den siste utgaven av en av Koss’ største suksesser. En sammenleggbar ultralettvekts on-ear hodetelefon på bare 141 gram.
Med en kampvekt i fluevektklassen og åpne øreklokker er det nærliggende å forvente en slank, spinkel lyd. Ikke noe kunne vært mer feil. iPorta Pro har en varm, fyldig lyd. Faktisk er det sinnssykt mye bass for noe som er så spinkelt bygget! Resten av frekvensområdet dekkes nesten like overbevisende.
Konklusjon
Å teste Koss iPorta Pro er et dykk ned i hi-fi-ens historie. Designen er milevidt fra hva vi er vant til i dag. Lyden er imidlertid frisk og moderne, og klarer seg fint i konkurranse med nyere konstruksjoner. Og iPorta Pro er i tillegg testens billigste. Om man foretrekker den lette, luftige lyden hos Koss eller den tyngre bassen hos Pioneer, er en smakssak. Ellers er det Sony-hodetelefonene, som behersker begge deler – men koster mer enn begge til sammen.
Les hele saken på Lyd & Bilde
Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.