Salget av platespillere går så det suser. Folk som aldri har eid en platespiller, kjøper sin første og fyller på med LP-er etter hvert. Tall fra bransjeforeninger, importører og platebransjen selv, viser en stadig vekst for det gamle, fysiske avspilleformatet.
I England solgte platebutikk-kjeden HMV, en platespiller i minuttet, uken før julaften i 2015.
Les: En platespiller i minuttet!
Vinylplater finner man i stadig flere butikker, og det er ikke bare avdøde jazzartister som gis ut på vinyl nå om dagen. Unge artister, etablerte band og stort sett de fleste som også finnes på strømming, gir ut musikken på vinyl - og platene selger som varmt hvetebrød.
Den varme lyden og gleden over å ha musikken i hendene, ser ut til å være litt av grunnen til vinylens comeback. Bilder, tekster, historier og bakgrunnsinformasjon, er lettere tilgjengelig på et LP-cover enn hos en strømmetjeneste, og så kan platespilleren ta seg pent ut i stuen i tillegg.
Hva du trenger
Men man skal velge riktig spiller for å få den varme lyden, og ikke minst lydkvalitet. Her har vi valgt ut seks spillere som er såre enkle å bruke, de koster litt mer enn de billigste spillerne, men det er fordi de har innebygget platespillerforsterker (RIAA-trinn) og USB-utgang. Dermed trenger du ikke noe ekstrautstyr for å få lyd, bare plugg spilleren i en ledig inngang på forsterkeren. Eller PC-en. For med USB-utgang kan du rippe platene på laptopen, og overføre musikken digitalt til mobilen!
Les: Test av fem platespillere
Hva du får
De seks spillerne i testen, har alle innebygget RIAA og USB-utgang. De leveres med ferdigmontert pickup, støvlokk og en enkel monteringsanvisning. Du bruker ikke mer enn 20 minutter på å pakke ut og sette opp en av disse spillerne, før du er klar til å spinne vinylplater.
Les: Trådløse Klipsch-høyttalere med platespillerinngang
Noen av spillerne - som Audio-Technica og TEAC - har avtakbart pickupshell, som gjør det enklere å oppgradere spilleren med en enda bedre pickup, som gir deg bedre lyd. For de seks spillerne leveres med enkle og rimelige pickuper, som er ment å gjøre det enkelt å komme i gang. En pickup til 1.500 kroner, vil gi alle spillerne i testen et løft i lydkvaliteten.
Plassering
En platespiller er som en følsom mikrofon, og må stå i vater på et stødig underlag. Ellers forplanter vibrasjoner og resonanser seg i spilleren, og det hører du som rumling i høyttalerne. Ikke sett spilleren inntil en høyttaler, hold den unna sterke magnetfelt og pass på at støvlokket går an å åpne. Hvis du opplever at det stadig rumler i høyttalerne, trenger du et bedre underlag. Da kan en vegghylle som du monterer på veggen og setter spilleren på, være en god løsning.
Dette må du se etter
En platespiller er grunnleggende enkel. En roterende elektromotor driver tallerkenen i valgt hastighet, og vibrasjonene som skapes av nålens bevegelser i rillen, generer strøm i den lille pickupen, som kommer ut som musikk i høyttalerne. Hvor god lyd man får, avhenger i veldig stor grad av hvor god konstruksjonen er. En børsteløs motor, et dempet chassis, en presist armoppheng og en påkostet pickup, gir mye bedre lyd enn en enklere og billigere spiller makter.
Det er grunnen til at noen platespillere koster mer. Kvalitet koster, og i dette tilfellet, får man platespillerforsterker med på kjøpet - i tillegg til den praktiske USB-utgangen.
Scansonic USB-100
Billig inngangsbillett
En tiltalende pris kan ikke kompensere for at lyden faller i gjennom.
Den er billigst i testen - og det merkes. Scansonic-spilleren er virkelig kjip med billig plast, et slarkete armoppheng og veier ikke stort mer enn en håndfull LP-er. Men den er godt utstyrt. Relativt sett. Med elektronisk hastighetsskifter og pitchkontroll. Lyden derimot.
LP-en med Neil Cowley Trio lyder flatt og skingrende, dessverre, og den medfølgende pickupen plukker opp mer støy fra rillene enn noen av de andre spillerne i testen. På plussiden skal det nevnes at den har brukbart med vekt i bassen, den er bare ikke særlig presis.
Argon TT-2 USB
Bra lyd for nybegynnere
En enkel og prisgunstig spiller med god lyd.
Argon-spilleren ligner på en Pro-Ject-spiller, og det er ikke tilfeldig. Den kommer nemlig fra samme fabrikk og er basert på en litt enklere spillere enn Pro-Ject Essential II som vi tester her. Ikke dermed sagt at den er dårligere, bare litt forskjellig. For eksempel lyder den godt fokusert, tydelig om man vil, men den mangler den samme varme klangen og fylden i lyden, som Pro-Ject-spilleren.
Utpakking og oppsett er like enkelt. Følg bruksanvisningen, så tar det kort tid før du er klar til å spinne vinylplater. Spilleren har samme type Ortofon-pickup som Pro-Ject-spilleren, men her er den montert på en enklere aluminiumsarm.
TEAC TN-300
Ukomplisert spiller
Fin finish og bra lyd i en av testens mest brukervennlige spillere.
De er bedre kjent for kassett- og spolebåndspillere, men Teac lager også platespillere. Som denne. En stilig spiller som ikke ruver på hyllen, men er enkel å sette opp, bruke, og spiller fint. Kanskje ikke så varmt, fyldig og engasjerende som de beste i testen, men det er ikke mye som skiller Teac-spilleren fra de beste i testen.
Klangen er litt gråere enn i Audio-Technica- og Sony-spilleren, og ikke fullt så fyldig som fra Pro-Ject-spilleren, men den leverer et stort og stødig lydbilde med godt definert bass og god dynamisk kontrast.
Audio-Technica AT-LP5
Den beste lyden
Dyrest er best, også i denne testen, med vidunderlig klangrik lyd.
Den eneste direktedrevne platespilleren i testen, er også den mest stabile. Hastighetsvariasjonene er minimale, og den lyder i tillegg bra. Veldig bra. Hvis man skal ha den beste lyden, er dette spilleren man skal velge.
Klangkarakteren kan minne om Sony-spillerens. Med et åpent og godt fokusert lydbilde, men her er det mer substans i bassen. Man får nesten i pose og sekk i Audio-Technica-spilleren. Kvaliteten er det heller ikke mye å utsette på. Fra man pakker den ut til den står og spiller, tar det ikke mange minuttene, og den daglige betjeningen er såre enkel. Med direktedrift starter den umiddelbart opp når du vrir på strømbryteren.
Pro-Ject Essential II USB
Enkel og vellydende
Med varm og fyldig lyd, blir det aldri kjedelig med Pro-Ject-spilleren.
Med varm og fyldig lyd, er Pro-Ject-spilleren et godt valg. Den leverer et stort og klangrikt lydbilde, men mangler litt av åpenheten og oppløsningen til de beste.
I likhet med Argon-spilleren som kommer fra samme fabrikk, er den enkel å sette opp og justeringen av stifttrykk og antiskating, er gjort på få minutter. Hvis man følger den lett forståelige bruksanvisningen. Spilleren, som finnes i flere farger - vår var solgul - er den mest kompakte av spillerne i testen, og selv om den er enkel, er den godt bygget med en lekker arm trukket i karbonfiber. Hastighetsavviket er marginalt med + 0,25 prosent raskere omdreiningshastighet, og minimale variasjoner.
Sony PS-HX500
Velspillende arkivar
Med innebygget digitalkonverter og god lyd, er Sony-spilleren et godt valg.
Alle spillerne i testen har USB-utgang, slik sett er ikke Sony-spilleren noe unntak. Men, den har en innebygget digitalomvandler, som kan lagre analoge lydfiler i høyoppløst (DSD) lydformat. Ikke bare i vanlig CD-format (PCM), som de andre i testen.
Det gir selvsagt Sony-spilleren et lite fortrinn, for de som ønsker å digitalisere vinylsamlingen i høyoppløst format, for arkivering på harddisk - og avspilling på Sony Walkman eller Xperia-telefoner, som støtter høyoppløste musikkfiler. Det merker man selvsagt ikke noe til når man kobler spilleren til forsterkeren med de analoge utgangene.
Les hele testen på lydogbilde.no
Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.