Musikkstrømming fra nett og mobil har på få år snudd hi-fi-markedet på hodet. Når musikken ikke lenger behøver ligge på en fysisk plate, men kan strømmes trådløst direkte fra tjenester som Spotify og Tidal, får det også konsekvenser for hvordan det tradisjonelle «stereoanlegget» ser ut. Mange velger å bytte ut det gamle «racket» med en trådløs høyttaler eller to, som i mange tilfeller kan fungere utmerket. Men det finnes noen unntak!

Ikke alle er like imponert over lyden fra de trådløse plasthøyttalerne. Noen av oss er rett og slett for godt vant med den gode stereolyden hjemme i stua. Vi ønsker å bruke våre egne høyttalere, og har samtidig andre lydkilder vi vil koble til. Med det sagt, kunne vi gjerne tenke oss brukervennligheten til de trådløse systemene, uten å gi avkall på lydkvaliteten.

I slike scenarier kan det være lurt å kikke på en ny forsterker i stedet. Flere av de fremste streaming-produsentene tilbyr nemlig også trådløse forsterkere, som du kan bruke til å drive dine eksisterende høyttalere. Samtidig tilbyr flere av de tradisjonelle hi-fi produsentene nå også receivere med innebygd strømming!

Både smått og stort

Prisklassen rundt 5.000 kroner er full av spennende forsterkere i forskjellige størrelser og prisnivå. Du kan kjøpe små og nette bokser fra strømmespesialistene, eller gå for en mer tradisjonell receiver med full 43 centimeters bredde, hvor strømming kun er en av mange funksjoner. Spørsmålet er hvilken som gir best lyd for pengene?

Mange vil nok umiddelbart tenke at de store hi-fi-forsterkerne har best forutsetninger, med større plass til strømforsyning og kjøling. Samtidig vet vi at det kan oppnås meget god lyd også med små og moderne forsterkere, bare signalbehandlingen er god nok. Hvis hovedformålet er å spille musikk, og du uansett ikke har behov for DAB-radio, platespiller eller andre tilkoblingsmuligheter, kan en dedikert strømmeforsterker faktisk være mer kosteffektiv.

I denne testen har vi tatt for oss fire moderne stereoreceivere med innebygd strømming fra Yamaha, Onkyo, Pioneer og Marantz, og satt dem opp mot tre dedikerte strømmeforsterkere fra Sonos, Heos og Bluesound.

 

Sonos Connect: Amp

På bakerste rad

Med Sonos Connect:Amp får du tilgang til markedets mest brukervennlige multiromssystem. Problemet er bare at den ikke låter spesielt bra.

Noe av det som har gjort Sonos så populært er den flotte brukervennligheten. De har svært velfungerende apper til både Apple og Android, og er veldig enkelt å sette opp. Sonos tilbyr også et vell av musikktjenester,

Vi vet fra tidligere tester at Sonos-forsterkeren kan virke litt blodfattig sammenlignet med noen av konkurrentene, og må dessverre si det samme om 2016-årgangen. Bassen føles tam, og lydbildet er trangt og innestengt. Vokalene kommer liksom aldri skikkelig ut av høyttalerne. Sonos-forsterkeren havner lett utenfor komfortsonen på høyt volum, og diskanten blir lett pistrete og grovkornet. Den egner seg derfor best til å drive enkle tak- eller vegghøyttalere i et multiromssystem, fremfor et stueanlegg til aktiv lytting.

Pris: 4.998 kroner.

 

Heos Amp

Kraft og finesse

Denne forsterkeren fra HEOS er kanskje liten å se på, men du verden for en slagkraft!

HEOS er japanske Denons multiromssystem, som i likhet med Sonos består av en rekke ulike høyttalere, samt Heos Amp som er beregnet på å drive frittstående stereohøyttalere. De som liker den varme og fyldige Denon-lyden vil trolig også sette pris på lydsignaturen til Heos. Her er det sjenerøs tyngde i bassen, og et stort lydbilde som evner å få frem både store og små detaljer. London Grammar låter stort og tøft, og vokalistens brede stemmeregister kommer tydelig frem. Lyden oppleves fremadlent, ved at både stemmer og instrumenter kommer tettere på. Sammenlignet med Sonos sin litt tilbakelente presentasjon, er det som å stå kloss inntil scenekanten!

Pris: 5.298 kroner.

 

Bluesound PowerNode 2

Orkesterplass

Glem konkurrentenes diffuse og blodfattige lyd. Her er streaming-forsterkeren som banker Sonos ned i støvlene.

Bluesound er NADs våpendrager i kampen mot Sonos, Samsung og andre multirom-produsenter. De er nå ute med sin andre generasjon av trådløse høyttalere og forsterkere, og det er mange forbedringer å spore både når det gjelder design og brukervennlighet. Lydmessig er Bluesound-forsterkeren et feststemt bekjentskap. Her er det skikkelig fundament og tyngde bak pianotonene, gitarklimpringen får mer tydelig snert, og vokalen blir mer følelsesladd. Lydbildet er både stort og presist, og betydelig mer nærværende enn vi opplevde med Sonos, Marantz, og resten av utfordrerne. Dette låter som ekte hi-fi på høyt nivå!

Pris: 7.498 kroner.

 

Marantz M-CR511

Mangler trøkk

Forsterkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og dessuten strømmetjenester.

Den kompakte Marantz CR511 er lett å sette opp, spesielt hvis du har iPhone eller iPad. Dessverre er lyden ganske trist. Forsøker man med rytmisk musikk å dra på med Marantz, begynner det fort å skurre og klippe på en svært stygg måte – faktisk så vi blir redd for høyttalerne. Det er nok derfor receiveren spør oss om vi virkelig vil spille høyere når vi når lydnivå 30. Med alt annet enn de mest følsomme høyttalerne er dette for lavt til å engasjere. Feltet har blitt tøffere, og forsterkere i dette prissegmentet har i dag mer kraft å gå på.

Pris: 4.995 kroner.

 

Onkyo TX-8150

Klare toner

Stereoreceiveren fra Onkyo låter bra, og den har både DAB-radio og mange tilkoblinger, også til platespiller. Men strømming er begrenset.

En receiver i full størrelse kan ha sine fordeler. For det første får man separert komponentene på innsiden bedre. Det gir dessuten plass til flere fysiske knotter og hjul på fronten, samt flere kildeinnganger på baksiden. Det er fremdeles mange som ønsker å koble til både CD-spiller, platespiller og TV-apparat. Det kan man, og mer til, med Onkyo TX-8150. I tillegg til internettradio og strømming fra Spotify har receiveren DAB og DAB+.

Det er ingen tvil om at Onkyo har god lydkvalitet, men den ligger noen hakk bak de aller beste. Receiveren har ikke helt samme tyngde helt i bunnen som med Bluesound. Vi synes dessuten Yamaha har et mer holografisk lydbilde, og med mer luft rundt tonene fra bassgitaren, enn hva Onkyo tryller fram. Men klart godkjent!

Pris: 6.990 kroner.

 

Pioneer SX-N30DAB

Åpen musikk

Pioneer låter fint, og har mange tilkoblingsmuligheter. Strømmetjenestene er like få som hos Onkyo. Av en åpenbar grunn.

At Onkyo har gått inn på eiersiden i Pioneer er lett å se fruktene av her. Med unntak av at Onkyo har forgylte kontakter og et par flere digitalinnganger, er de to receiverne så å si prikk like, inkludert funksjoner som DAB+, Bluetooth og AirPlay og støtte for høyoppløste musikkfiler. Strømmetjenester er også her begrenset til Deezer og Spotify Connect. Appstyringen har også her et ganske uinspirerende grensesnitt, den beste opplevelsen får man derfor med AirPlay eller Spotify Connect. Pioneer-receiveren låter i likhet med Onkyo både distinkt og åpent. Et meget nøytralt lydbilde åpner seg, kanskje på den litt kliniske siden, men på ingen måte sånn at det låter skarpt og hardt. Siden det i bunn og grunn er hipp som happ hvilken du kjøper, kan du tråle litt i butikker og nettbutikker etter det billigste kjøpet.

Pris: 6.490 kroner.

 

Yamaha R-N602

Moderne retro

I tøff retrostil varter Yamaha opp med underholdende musikk og multirom gjort enkelt.

Yamaha har en tøff retrostil som snytt ut av 1970-tallet. Men la deg ikke lure, R-N602 er nemlig ispedd en god dose modernisme, i form av digitale innganger og ikke minst trådløs multiromsfunksjon. Du kan dermed bygge et stereoanlegg rundt receiveren, og sende lyden trådløst til andre produkter med MusicCast, som er Yamahas versjon av Spotify. Receiveren er meget enkel å bruke, appen er lett å finne ut av, og gjør musikklyttingen til en drøm. Inntil videre støtter den imidlertid ikke alle de viktigste musikktjenestene. Lydmessig viser Yamaha seg fra en svært likandes side, med en sprek og fyldig bassgjengivelse med deilig tyngde. Yamaha er receiveren for deg som ønsker rikelig med tilkoblinger, et flott retroutseende og en vellykket multiromsløsning.

Pris: 5.190 kroner.

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.