At folk flest er opptatt av god lyd, er lett å se på salget av hodetelefoner. Man trenger ikke en gang statistikk, det holder å ta et blikk rundt seg når man går på gata i storbyen. Store klokker overalt.
Det er ikke bare utendørs at hodetelefonene gjør nytte for seg. Ønsker man tårevåte musikkopplevelser hjemme, men det passer dårlig å guffe opp stereoanlegget – enten samboeren ser politisk debatt eller lottotrekninga på TV, eller er midt i leggingen av den minste, så er hodetelefonene godt å ha ved sin side. Men så øker også kravene til lydkvaliteten, i forhold til på T-banen, bussen og andre støyende omgivelser.
I denne testen er vi ute etter de beste allround-hodetelefonene, for folk som virkelig er opptatt av kremlyd. Som gir meget god lyd hjemme i stua, gjerne sammen med en god hodetelefonforsterker, men som også er en enkel last å drive for en bærbar musikkspiller. Som en mobiltelefon. Vi beveger oss derfor opp i pris fra de hundrelappene folk flest handler for, og havner rundt 2.000-3.000 kroner. Her ligger nemlig det gylne snittet mellom hva mange kan ta seg råd til, og hva som gir den aller beste lydkvaliteten.
- Von Rosenthal de la Vegaz – Bach Cello Suite #1 in G, Prelude
- Joni Mitchell – Big Yellow Taxi
- Joni Mitchell – Both Sides Now
- Katinka – Du Rejser
- Newton Faulkner – Teardrop
- Nathaniel Rateliff – S.O.B.
- K.D. Lang – After the Gold Rush
- System of a Down – ATWA
- Kate Boy – Northern Lights
- Johnny Cash – Southern Accents
- Highasakite – Someone Who'll Get It
Panasonic HD10
Detaljert og fyldig
Panasonic beviser at de også kan lage hodetelefoner til hi-fi-formål.
Til tross for at Panasonic ikke er spesielt kjent for hodetelefoner, låter HD10 ganske så fint og er lett å like, men mangler bare litt trøkk i mellomtonen for å yppe seg mot de beste.
Audio-Technica ATH-MSR7
Glassklar lyd for pengene
En mer oppløst og nøytral lyd til prisen skal godt gjøres.
Audio-Technica MSR7 er en drøm for dem som ønsker å høre alt studioteknikerne har hørt. Noen vil ønske et mer rosenrødt lydbilde, men dette er uansett et glimrende par hodetelefoner, som konkurrerer mot dyrere saker.
Jays u-JAYS
Balansert klang
u-JAYS er et par hodetelefoner som sitter behagelig, og som presenterer musikken på en balansert og fin måte.
Søker du kompakte hodetelefoner som er behagelig å ha på seg, og som låter både balansert og sprekt, så trår du ikke feil med Jays u-JAYS – som bare mangler det siste lille av oppløsning.
Pioneer SE-MHR5
Med en følsom hånd
Pioneer balanserer et detaljert lydbilde med deilig musikalitet.
Pioneer har klart balansen mellom detaljer og musikalitet på en god måte. Hodetelefonene fungerer meget godt sammen med en mobiltelefon, og vokser med oppgaven om de tilkobles en god forsterker.
Sennheiser Momentum M2
Perfekt likevekt
Sennheisers bidrag har en fjellstø bass, kombinert med en balanse og oppløsning i lysere toner som bare dyre hodetelefoner kan.
Sennheiser Momentum M2 er for deg som ønsker kjempegod lyd kombinert med god bærekomfort og lett vekt. Det beste kjøpet for pengene, og testens aller beste hodetelefoner dersom du kun skal bruke mobiltelefonen som lydkilde.
Kef M500
Ikke luftig nok
De små, sammenleggbare hodetelefonene fra Kef låter sprudlende dynamisk. Men de åpner seg aldri helt.
Kef M500 er meget bærbare og lett å drive, og henger fint med i de musikalske svingningene. Bassen er også tøff. Vi savner bare mer åpenhet i overtonene, som blir for tilbakeholdne for vår smak.
Onkyo H900M
Detaljert tungvekter
Onkyo har her forsøkt å lage en hodetelefon med en helt nøytral klangbalanse, men som blir litt for krass og analytisk til å engasjere. Lydteknikere kan foretrekke dette, men til slikt bruk er det mer naturlig å gå for en åpen hodetelefonmodell. I så måte er det Onkyo A800 du skal ha, som vi dessuten kan røpe låter mye bedre.
Torque t402v
For mye av alt
Torque viser at det faktisk er mulig å få for mye av det gode.
Med fire bassinnstillinger skulle vi ønske at en av dem ga en jevn og balansert bassgjengivelse. Slik at det var noe for enhver smak. Disse hodetelefonene er for basshoder som ikke bryr seg veldig om lydkvalitet.
Denon AH-MM400
Luksus på ørene
Denon har testens mest eksklusive utseende, med øreklokker av ekte valnøttre. De låter også til dels fremragende.
Klangmessig minner Denon en del om Panasonic HD10, men med mer finmaskede toner. Med en bedre hodetelefonforsterker er det helt klart at Denon er å foretrekke. Den har ikke attakket i mellomtonen til Onkyo, Beyerdynamic og Pioneer, men er du glad i overtoner og rom i musikken, trår du ikke feil med Denon.
Beyerdynamic T70p
Ærlighet varer lengst
Ønsker du lyd i perfekt balanse, kombinert med oppløste overtoner og et stort og pustende lydbilde, kan det knapt gjøres bedre.
Lyden av Beyerdynamic T70p er i særklasse, med fantastisk dynamikk. Spesielt i mellomtoneområdet, som gjør at stemmer og instrumenter låter levende og realistiske. Alt i alt er dette de beste vi har hørt til under 4.000 kroner, og de eneste i testen som slår referansen B&W P7. Dersom utstyret for øvrig er bra nok.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.