Politimesteren i Oslo har ilagt det østerrikske teknologiselskapet Kapsch AG en bot på seks millioner kroner for å ha manipulert aksjekursen i det norske veiprisingsselskapet Q-Free. Boten vil automatisk øke til 7,2 millioner kroner dersom selskapet ikke betaler, og da havner saken i retten.
Kapsch AG dumpet 318.000 Q-Free-aksjer i markedet dagen før selskapets børsnoterte datterselskap Kapsch Traficcom la inn et bud på mellom 21,5 og 24 prosent av alle aksjene i den norske hovedkonkurrenten Q-Free. Alt skjedde i januar 2009 går det frem av foreleggsdokumentet. Kapsch kontrollerer 60 prosent av aksjene i Kapsch Traficcom.
Roller i begge selskapene
Kapsch AG kjøpte de 318.000 Q-Free-aksjene i perioden mellom 19. og 22. desember 2008. Oppkjøpet skjedde etter at styret i datterselskapet Kapsch Traficcom, ved styreleder Franz Semmernegg, på styremøtet 3. desember hadde gitt administrasjonen i selskapet, med toppsjef Georg Kapsch i spissen, fullmakt til å kjøpe inntil 33 prosent av aksjene i Q-Free.
Georg Kapsch er toppsjef i begge selskapene, mens Franz Semmernegg er finansdirektør i Kapsch AG og styreleder i Kapsch Traficcom.
Presset kursen ned 15,5 prosent
Alle de 318.000 Q-Free-aksjene ble solgt i markedet 14. januar 2009 etter instruks fra Semmernegg. Iløpet av de åtte timene aksjene ble dumpet falt kursen i Q-Free fra 8,05 kroner til 7,10 kroner.
Salget førte til et uvanlig stort handelsvolum i Q-Free-aksjen. Det var gått nesten et halvt år siden forrige gang aksjen ble handlet i så stor skala.
Iløpet av dagen sto Kapsch for 73,3 prosent av omsetningsvolumet. Kursnedgangen endte til slutt på 15,5 prosent målt mot forrige sluttnotering to dager i forveien.
Morgenen etter ga Kapsch Traficcom det norske meglerhuset Handelsbanken Capital Markets i oppdrag å fremsette et betinget bud til større aksjeeiere i hovedkonkurrenten Q-Free om kjøp av minst 21,5 og maksimalt 24 prosent av aksjene i det norske selskapet.
Det opprinnelige budet var på mellom 9,00 og 9,50 kroner, men ble senere hevet. Dagen etter, 16. januar 2009, ble det kjent at Kapsch hadde sikret seg i overkant av 20 prosent av aksjene i Q-Free for 10 kroner per aksje.
Prisen selgerne fikk endte dermed 40 prosent over sluttkursen dagen før budet ble gitt, men sammenlignet med sluttkursen to dager tidligere var prisen 19 prosent høyere.
Det har ikke lykkes DN.no å få en kommentar fra investorkontakt Marcus Handl i Kapsch Traficcom.
«Dirty tricks»
Omstendighetene rundt Kapsch Trafficcoms inntog i Q-Free fikk Skagen-forvalter Kristian Falnes til å reagere. Han valgte å gå til Q-free med den taushetsbelagte informasjonen. Falnes reagerte på at han som forvalter av en av de største aksjepostene i Q-Free fikk tilbud om å selge aksjene dagen etter at aksjen hadde falt kraftig - uten at han så noen naturlig grunn for kursfallet.
Falnes ble i ettertid ilagt en bot for å ha videreformidlet innsideinformasjon, men nektet å betale. Han har senere blitt frifunnet i to rettsinstanser, men Økokrim har valgt å anke saken inn for Høyesterett.
I de to rettsakene forklarte Falnes at han reagerte både på timingen og på prisen meglerhuset tilbød for aksjene.
- Dette var en følsom situasjon. Det luktet vondt. Her så det ut som om noen hadde hatt verktøykasse full av dirty tricks i bruk, sa Falnes i forkl#229en i tingretten i januar ifjor.
Det var i forbindelse med ankesaken mot Falnes i Gulating lagmannsrett i Stavanger i slutten av november ifjor at det ble kjent at også Kapsch AG var siktet i saken.
Les mer: Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free
Nye undersøkelser
Da Kapsch kjøpte seg opp til en eierandel på over 20 prosent i hovedkonkurrenten Q-Free i januar 2009 skjedde det på et tidspunkt da det norske selskapet var i sluttforhandlinger om flere store kontrakter.
Da Kapsch igjen kjøpte seg opp til en eierandel på over 20 prosent i Q-Free i september ifjor, etter at det østerrikske selskapet ble utvannet i en tidligere emisjon, skjedde det også i forkant av en stor kontraktstildeling.
Under en måned senere annonserte Q-Free at selskapet hadde vunnet sin hittil største kontrakt, og aksjen steg nærmere 40 prosent
DN.no kunne i november ifjor avsløre at Finanstilsynet har gjort undersøkelser i forbindelse med dette oppkjøpet.
Les mer: Undersøker nye Q-Free-handler
Inngikk forlik
I tillegg til sakene mot Kapsch AG og Falnes har aksjekjøpene i januar 2009 også blitt etterforsket av østerrikske myndigheter. Samme dag som Kapsch AG dumpet Q-Free-aksjene i markedet kjøpte visepresident i Kapsch, Kari Kapsch, og hans kone Isabella, aksjer i Q-Free.
Ekteparet inngikk våren 2009 et forlik i østeriksk rett. Kari Kapsch vedtok å betale en bot på 30.000 euro, mens Isabella Kapsch betalte en bot på 3.000 euro. I tillegg gikk ekteparet med på å betale 25.379 euro til den veldedige institusjonen Steinhalerhof som en del av forliket.
Kapsch Traficcom er fortsatt største aksjonær i Q-Free og kontrollerer i overkant av 20 prosent av aksjene. Skagen-fondet Skagen Vekst er også fortsatt blant de største aksjonærene med kontroll over 4,8 prosent av aksjene.
Les mer om saken:
Innside-dramaet minutt for minutt
- Det mest ødeleggende som kunne skjedd for Oslo Børs
Falnes frifunnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.