At usikkerhet preger finansmarkedene, satte mandag tydelige spor i aksjemarkedene.
Investorene er nå på jakt etter tryggere havner, og det trekker opp verdien på valutaer som japanske yen og sveitsiske franc, forklarer analytiker Camilla Viland i DNB Markets i morgenrrapporten tirsdag.
Hun trekker frem tre ting markedene er særlig bekymret for nå:
* Konflikten mellom Russland og Ukraina
* Gjeldssituasjonen til Hellas
* OPEC-kartellets prognoser for 2015
* Inflasjonsfall i Kina
Nye sanksjoner
Konflikten mellom Russland og Ukraina har ikke bedret seg.
Mandag vedtok EU-landene nye sanksjoner mot Russland.
- De nye sanksjonene innebærer at både russiske og ukrainske separatister kan få sine kontoer i utlandet sperret, forklarer Viland.
Til tross for at investorene allerede synes å ha tatt dette innover seg, vil ikke iverksettelse av tiltaket være klart før 16. februar.
Nekter å sende penger
I helgen gjorde Hellas nye statsminister Alexis Tsipras det klart at han ikke ønsker å videreføre det gjeldende innstramningsprogrammet som ligger til grunn for redningspakken landet tidligere har fremforhandlet med den såkalte Troikaen, som består av Den europiske sentralbanken ECB, EU og Det Internasjonale Pengefondet.
Den gjeldende avtalen utløper 28. februar, og uten en ny avtale eller ny finansiering på plass, vil Hellas raskt bli nødt til å misligholde gjeld, påpeker Viland.
- Tyskland har imidlertid gitt klart uttrykk for at de ikke vil sende mer penger til Hellas med mindre innstrammingspolitikken fortsetter, legger hun til.
DNB-analytikeren sier at Hellas mener det er mulig å få gjelden ned via krigserstatning fra andre verdenskrig fra Italia og Tyskland. Dette er imidlertid et krav Tyskland har avvist.
- Partene i forhandlingene synes å stå steilt mot hverandre. Om partene ikke kommer til enighet og Hellas misligholder gjeld, kan landet i verste fall presses til å forlate eurosonen.
Og det er ikke lenger helt utenkelig.
- At dette etter hvert fremstår som et reelt alternativ kan illustreres ved at den britiske statsministeren, David Cameron, i går holdt et møte med finansdepartementet og sentralbanken i landet for å vurdere hva som skjer dersom Hellas forlater eurosonen, mener hun.
Tror på økt oljepris
Mandag la oljekartellet OPEC frem nye prognoser for oljemarkedet i inneværende år. Organisasjonen har revidert sine anslag for etterspørsel etter kartellets olje opp med 400.000 til 29,2 millioner fat hver dag.
- Rapporten fra OPEC bidro til oppgang i oljeprisen i går. Prisen falt imidlertid tilbake igjen da IEA senere sa at produksjonen av amerikansk skiferolje fortsatt vil stige betraktelig fremover, til tross for lavere oljepris, påpeker Viland.
Kartellet spår også at tilbudet av amerikansk skiferolje vil øke med 820.000 fat per dag i 2015. Det er omtrent halvparten av oppgangen i fjor.
- OPEC mener deres politikk med ikke å kutte produksjon virker, og at store oljeselskaper nå rapporterer om kostnadskutt og utsettelser av prosjekter vil bringe markedet tilbake i balanse og presse prisene opp igjen, forklarer Viland.
Prisen på et fat nordsjøolje er tirsdag rundt klokken halv ti på 58,60 dollar. Snaue tolv timer tidligere lå den på 60,30 dollar.
Inflasjonsfall i Kina
Et annet forhold som har dempet oljeprisutviklingen er svake inflasjonstall fra Kina.
Inflasjonen i landet falt fra 1,5 til 0,8 prosent i januar. Det er det laveste nivået på fem år.
- Det fører til bekymring for oljeetterspørselen i verdens største økonomi, mener Viland.
Hun sier fallet i stor grad tilskrives sesongeffekter som følge av at det kinesiske nyttåret i fjor var i januar, men i år først er i februar.
- I tillegg trekker lavere oljepris ned, mener DNB-analytikeren.
I Kina og Asia er det hovedsakelig positive markeder i morgentimene etter at kinesisk inflasjon kom inn lavere enn ventet, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
- Det øker markedets forventning til ytterligere stimulanser fra den kinesiske sentralbanken, mener han.
LES OGSÅ: Halv milliard i underskudd for Røkkes krambod
Saftig resultatskrell for Polarcus
Fortsatt for mye tilgjengelig olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.