Veksten i konsumprisene i Norge var på 1,8 prosent i mai på årsbasis, mens kjerneinflasjonen økte med 2,3 prosent, viser Konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 0,2 prosent på årsbasis i mai. KPI steg 0,1 prosent på månedsbasis og steg 1,8 prosent på årsbasis.

Samlet inflasjon var på forhånd ventet å være uendret på månedsbasis og stige 1,7 prosent over året.

På forhånd var det også ventet en uendret oppgang i kjerneinflasjonen på 2,2 prosent fra midten av april midten av mai, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn fra syv økonomer.

- Det var en veldig sterk vekst i flyreiseprisene forrige måned som vi tror reverseres nå. Det er ikke så stor endring i de underliggende tendensene, så da er vi på tilbake på den samme vurderingen som tidligere og havner der Norges Bank lå sist, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til TDN Finans i forkant av offentliggjøringen.

Overrasket

- Det som overrasker, er at prisstigningen på matvarer var nokså sterk, sterkere enn vi hadde trodd, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

Han mener dette ikke nødvendigvis er «helt reelt» ettersom det har vært en omlegging i måten SSB innhenter tall på.

- Det kan ha påvirket tallene og gjør at man fanger opp prisstigning bedre enn man gjorde tidligere på matvarer og noen andre komponenter. Men det er særlig matvareprisen som er verdt å bemerke seg, mener Juel.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets har også merket seg rekordendringer i mai-prisene. Det er særlig tre komponenter han er overrasket over.

- Ofte er det noen komponenter vi plutselig ser brå endringer for, uten at vi kan forklare hvorfor. Denne gangen var det personlig pleie som overrasket på opptur med vekst på 1,6 prosent. Alkoholfrie drikkevarer økte med 2,8 prosent. Boligtekstilprisen falt med 2,2 prosent. Prisene for disse komponentene har aldri endret seg så mye i mai siden SSB-målingene startet i 1979, sier han til DN.

Hva dette skyldes, kan han ikke gi noe godt svar på.

- Kan det ha sammenheng med SSBs nye metoder for innhenting av tall?

- Jeg vet ikke om det kan være tilfellet - alkoholfrie drikkevarer kan nok ha blitt påvirket av dette. Ellers kan det være noe sesongavhengig, sier Aamdal.

Rentepåvirkning

Den totalte prisutviklingen var noe høyere enn hva DNB Markets hadde sett for seg. Aamdal venter dermed en inflasjonsnedgang i månedene fremover.

- I forhold til hva vi hadde ventet falt ikke flyprisene fullt så mye som antatt. Vi ser at impoertert inflasjon har tatt seg litt opp, mens den innenlandske kjerneinflasjonen avtok noe i mai. Alt i alt tror jeg ikke Norges Bank er overrasket, selv om prisutviklingen de siste tre månedene er litt høyere enn hva som ble lagt til grunn i rapporten i mars.

Han forklarer at de økte flyprisene i april ikke har kommet seg helt ned i mai. Det bidrar til å dra faktisk inflasjon litt høyere, tror Aamdal.

- Norges Bank ser nok derfor gjennom dette, slik at det sannsynligvis ikke vil få noen konsekvenser for rentebanen.

To tideler er nok til å ha innvirkning på renteprognosen, mener derimot sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Jeg tror det isolert sett vil trekke renteprognosen opp, sier han til TDN Finans tirsdag.

Viktig mål

Konsumprisindeksen viser prisutviklingen for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger.

Inflasjonsutviklingen er helt sentral for aktørene i rente- og valutamarkedene, siden inflasjonen er et av de viktigste styringsmålene for Norges Bank.

Sentralbanken har som oppgave å sette en rente som sikrer en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. Høy prisvekst taler for høyere rente, mens lav prisvekst taler for lavere rente.

Fall i produksjonsprisindeks

Produsentprisindeksen for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning (PPI) falt 0,9 prosent fra april til mai. Det opplyser Statistisk sentralbyrå tirsdag.

Lavere priser på naturgass og elektrisitet er hovedårsakene til nedgangen. Fra mai 2013 til mai 2014 steg PPI med 0,7 prosent.

«I mai, som i april, var nedgangen i PPI forårsaket av lavere priser innenfor gruppen utvinning av råolje og naturgass hvor prisene gikk ned med 2,1 prosent. Det var en oppgang i oljeprisen på litt over 1 prosent, mens prisene på naturgass falt kraftig i mai. Dette var fjerde måned på rad med fallende gasspriserk», heter det ifølge SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.