Ekspertgruppen Norges Bank Watch etterlyser nok en gang referater fra rentemøtene i Norges Bank.
- Spørsmålet er om det finnes måter å gjøre ting enda bedre på. Det er fremdeles slik at det er rom for forbedringer. Referater er en slik forbedring, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Sammen med professor Kjell-Erik Lommerud ved Universitetet i Bergen har han skrevet årets rapport fra ekspertgruppen.
Aamdal viser til at flere av de store sentralbankene i de vestlige økonomiene offentliggjør referater fra sine rentemøter:
- Federal Reserve (Fed) i USA
- Den europeiske sentralbanken (ECB) i Eurosonen
- Bank of England i Storbritannia
- Riksbanken i Sverige
- Måten møtene referes på er forskjellig. Noen steder er man nøye med avstemninger og med å referere enkeltpersoner. Men det trenger ikke være tilfellet, sier Aamdal.
USA som mal
- I Fed har man et mer generelt referat der det kommer frem diskusjonsmomenter, men de skriver ikke i hvilken grad enkeltpersoner fremfører argumentene, sier Aamdal.
I den amerikanske sentralbankens referat avsløres det imidlertid hvem som har stemt for og imot en rentebeslutning. Dette er ikke nødvendig i Norge, mener Aamdal.
Selve formen på referatet fra diskusjonene i Fed kan imidlertid være et godt utgangspunkt.
- Den kunne vært en mal eller i hvert fall noe man kunne kikke på, sier Aamdal.
Kritisk til kutt
De to medlemmene bak årets utgave av Norges Bank Watch har i stor grad konsentrert seg om gjennomføringen av pengepolitikken, og i mindre grad gått inn på sentralbankens rammeverk og struktur.
- Den er mer knyttet til hva sentralbanken faktisk gjorde ifjor og om det er mangler eller sider ved kommunikasjonen som kan forbedres, sier Aamdal.
- Hovedbildet er at pengepolitikken og rammeverket som ligger rundt virker veldig fornuftig og at den er gjennomført på en fornuftig måte. Kritikken går på detaljer, sier Aamdal.
De to kritiserer kommunikasjonen og sentralbankens beslutninger i forbindelse med to av fjorårets rentemøter:
- Rentemøtet i september der Norges Bank fjernet sannsynligheten for rentekutt i rentebanen
- De begrunner det i en del forskjellige data de hadde, men samtidig så ser det ikke så åpenbart ut med tanke på det de hadde kommunisert på forhånd og de forventningene og reaksjonene som vi så i markedene, sier Aamdal.
- Det kan tyde på at de ikke har klart å informere markedet godt nok - eller det kan være at markedene har hatt et litt mer overordnet syn og at det var unødvendig å ta bort det biaset, sier Aamdal.
- Rentemøtet i desember der renten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent
- Det virket som Norges Bank oppfattet det som en lett avgjørelse. Vi er litt mer i tvil om det. Alternativet var å avvente og vi heller mot at det kunne vært gjort. Men det er ikke slik at man kan være veldig sikker på at det ene ville vært riktig eller det andre ville vært feil, sier Aamdal.
Kunne ventet
Han peker på at det tar lang tid før fallet i oljeprisen påvirker økonomien.
- Det hastet kanskje ikke så mye med å sette rentene ned. Og hvis det fortsatt skal være slik at man skal legge vesentlig vekt på den finansielle stabiliteten, så kunne det vært en god mulighet å avvente.
Han etterlyser også en diskusjon rundt avvegningene mellom oljefallet og hensynet til finansiell stabilitet.
- Det fremstår som en liten svakhet ved vurderingene, sier Aamdal.
Les også:
- Økningen i ledigheten er bare oljerelatert
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.