Prisene på norske varer stieg langt mer enn ventet, og konsumprisindeksen (KPI) i landet økte 0,7 prosent fra juni til juli.
SSB melder mandag at tolvmånedersendringen i KPI var 2,2 prosent i juli 2014, opp 0,3 prosentpoeng fra juni.
- Dette var et overraskende julitall. Det var sterkere enn Norges Bank hadde anslått. De hadde en prognose på 2,2 prosent i dag, og tallene ble fire tideler sterkere, sier seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.
Hov mener det er mye «støy» i tallene.
- De varierer mye i løpet av sommermånedene, noe Norges Bank tar forbehold om. Dette betyr at vi mener det ikke er sannsynlig med et rentekutt i september, sier han og tilføyer:
- Vi må huske på at junitallene overrasket Norges Bank på nedsiden med tre tideler, så i gjennomsnitt er dette bare litt sterkere enn hva Norges Bank så for seg i juni og juli, men avviket er ikke så stort. Det må nesten sies å være innenfor slingringsmonnet, mener Hov.
Smitteeffekt
Ifølge Hov var det særlig ventet baseeffekter innen importert inflasjon.
- Baseeffektene uteble. Det var det som var overraskelsen.
Han utdyper:
- Prisene steg mye i juli i fjor, også innen såkalt innenlandsk inflasjon. Mye av det var nok en smitteeffekt av kronekursen som også påvirket deler av innenlandsk inflasjon. Det var underliggende sterk månedsvekst i juli i forhold til hva det pleier å være.
Markedet reagerte
Inflasjonstallene overrasker også Seniorøkom Camilla Viland i DNB Markets.
- Vi, som mange andre, er overrasket over dette. Vi ser at finansmarkedene reagerer ganske mye på dette. Det er en betydelig reaksjon og ikke noe folk hadde tatt innover seg. Det er også i år matvarepriser som bidrar til å overraske, sier hun til DN.
Ettersom prisøkningen var relativt kraftig i fjor, ville Viland trodd at prisoppgangen i år ville være mer moderat.
- Det har den altså ikke vært.
Den sterke inflasjonsveksten utløste kronerally i markedet.
- I dag er det sterke reaksjoner i kronekursen. Tallet var høyere enn ventet. Kronen styrket seg med 7-8 øre etter at tallene kom, sier Viland.
Les også:
Rabdomyolyse: Trente på seg livstruende diagnose
- Oslo-folk er jo vaksinert mot å betale skatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.