Kina kan være godt på vei mot en boligboble, mener sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

Han kom nylig hjem fra en ukes studietur i Kina, og har sett både ett og annet som gir grunn til bekymring.

- Stemningen i det kinesiske boligmarkedet har snudd, sier Hermanrud.

Tomme boliger

Rekordhøy boligbygging har ført til et faretruende stort overskudd av boliger i Kina, påpeker sjefstrategen.

- Universitetet i Chengdu anslår at 22 prosent av boligene i Kina står tomme, sier han, og legger til at anslagsvis 87 prosent av kineserne som bor i urbane strøk eier egen bolig.

- De siste årene har det vært veldig høy boligbygging i Kina, det har vært bygget nesten to boliger per 100 innbyggere. Så høyt har det aldri vært i Norge noensinne, de eneste stedene jeg kjenner til med så høye tall var før finanskrisen i Irland med 3 og Spania med 2 boliger per hundre innbyggere, sier Hermanrud.

- Det bygges mye, mye mer enn det underliggende behovet. Nå går salget tregere, og som en konsekvens forventer vi å se at byggeaktiviteten faller, sier han.

Om det er en boble som sprekker, og når det vil skje, er for tidlig å si, mener sjefstrategen.

- Men jeg tror at Kina kan være på vei inn i en nedtur som er den verste de har hatt på ti år. Det kinesiske boligmarkedet ligner mye på en boble, og risikoen for at den sprekker er ihvertfall der. Så er spørsmålet om det sprekker, eller om luften siger sakte ut av ballongen, sier han.

Fra Chengdu til Stavanger

Norge vil ikke være uberørt av en kollaps i det kinesiske boligmarkedet, mener han.

- Konsekvensen av en boligboble i Kina vil ha ringvirkninger langt ned i boligmarkedet i Stavanger, sier han, og ramser opp:

  •  Shipping: Lavere byggeaktivitet i Kina vil redusere etterspørselen etter malm og stål, og dermed også transporten av dette.

- Det betyr at bulkmarkedet kan forbli elendig.

  • Oljeprisen: Rundt tre prosent av verdens oljeetterspørsel stammer fra byggeaktivitet i Kina, der det brukes mye diesel på å bearbeide tomter.

- Dette kan i sin tur få negativ effekt på oljeprisen.

  • Aluminium: Brukes i boligbygging, redusert etterspørsel vil påvirke Norsk Hydro.

- Vi ser allerede at prisen på aluminium er under press, dette kan øke presset ytterligere, sier han.

Svakere for Swedbank

Swedbank la tirsdag frem resultater for første kvartal som var langt svakere enn ifjor.

Omsetningen i Norge falt med 21 prosent til 365 millioner norske kroner, og resultat etter tap med 36 prosent til 187 millioner kroner.

Swedbanks Norge-sjef Charlotte Aleblad mener nedgangen skyldes mye lavere aktivitet både på egenkapitalsiden og i markedet for høyrisiko selskapsgjeld (high yield-obligasjoner) enn i første kvartal 2014.

- Første kvartal var solid og stabilt i forhold til de foregående kvartalene, sier Swedbanks Norge-sjef Charlotte Aleblad.

 

Les også:

- Vi skal se videre forverring, det er «bankers»  

DNB Markets: Slik rammer Kina-skuffelser verdensøkonomien

Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.