Det snakkes ofte om at nordmenn må stå lenger i arbeidslivet, noe også pensjonsreformen legger opp til.
Men det betyr ikke at vi må jobber mer.
– Det er klart at vi har et valg. Jeg tror man drar slike slutninger om at vi må jobbe mer fordi det ikke er populært å øke skattene, sier Erling Holmøy, seniorforsker i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NRK Brennpunkt.
I pose og sekk
SSB-økonomene Erling Holmøy og Birger Strøm har på anmodning fra NRK regnet på hvilke konsekvenser det har for samfunnets og gjennomsnittsnordmannens økonomi dersom vi gradvis går fra en 7,5-timersdag til en 6-timersdag i 2060.
Konklusjonen er at det er mulig å oppnå både fordoblet kjøpekraft, mer fritid og samtidig bevare en velferdsstat på dagens nivå.
Men det krever et upopulært politisk tiltak; økte skatter. ersom heltidsansatte gradvis trapper ned arbeidsinnsatsen mot en sekstimersdag i 2060, og deltidsansatte reduserer arbeidsinnsatsen prosentvis like mye, vil skattesatsen per husholdning måtte stige til rundt 50 prosent i 2060, mot 37 prosent i dag.
- Nesten magisk
Holmøys regnestykke viser imidlertid ifølge NRK noe oppsiktsvekkende:
Til tross for at lønnene går ned hvis nordmenn jobber mindre, og til tross for at skatteinnbetalingene må økes, så vil likevel den reelle kjøpekraften øke til nær det dobbelte innen 2060. Årsaken er produktivitetsvekst.
– Det med produktivitetsvekst er nesten magisk. Vi vet ikke helt hva som skjer, men for hvert år blir samfunnet og bedriftene mer produktive. Det er nye teknologiske løsninger og effektiviseringer som gjør at vi yter mer per time, sier Holmøy til NRK.
Økonomenes beregninger viser også at en gjennomsnittsnordmann vil øke sin reelle kjøpekraft fra 224.000 til 612.000 kroner (2010-kroner) i 2060 dersom vi øker arbeidsinnsatsen slik det er lagt opp til i pensjonsreformen.
Les også:
Produktivitetsparadokset
Nesten ingen vil jobbe etter fylte 70
Vil ha fire timer lenger normalarbeidsdag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.