– Jeg trodde jeg valgte en trygg yrkesvei. Nå er situasjonen snudd på hodet. Jeg håper regjeringen får på plass tiltak som gjør omstillingsprosessen mer smidig dersom ledigheten fortetter å øke, sier Tale Meling.
Den 27 år gamle petroleumsingeniøren mistet jobben i selskapet Baker Hughes i mars. Nå har hun begynt å ta vikartimer som realfagslærer i videregående skole i Bryne, mens hun søker på nye jobber.
– Jeg liker å undervise i realfag, men mangler dessverre utdannelse innen pedagogikk. Dermed kan en fast jobb være langt unna.
Venter 110.000 ledige
Så langt er hun blitt kalt inn til ett intervju til en ingeniørjobb.
– Konkurransen er knallhard, men jeg forsøker å ha en positiv innstilling til prosessen. Det er viktig å holde motivasjonen oppe, og se flere muligheter på jobbmarkedet, sier Meling, som først fortalte om sin situasjon som arbeidsledig i Klassekampen.
Hun er ikke alene om å bekymre seg. Ingeniørorganisasjonen Nito mener regjeringen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til utfordringene oljenæringen står overfor i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem denne uken.
– Situasjonen i olje- og gassnæringen gjenspeiles ikke i budsjettet. Regjeringen snakker om viktigheten av omstilling, men gjør ingenting. Den kom med kutt i formuesskatten i opprinnelig budsjett, men det er ikke særlig treffsikkert med tanke på dagens situasjon, sier forbundets leder Trond Markussen.
Under tirsdagens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett, erkjente finansminister Siv Jensen at stigende ledighet skaper større usikkerhet.
– Selv om ledigheten vi ser så langt ikke er spesielt høy sammenlignet med vår egen historie eller andre land, skaper den utrygghet for familiene som rammes. Derfor er det viktig for regjeringen å styrke arbeidsplassenes konkurransekraft og å skape nye, trygge arbeidsplasser, sier Jensen.
Hun varslet en svakere vekst i norsk økonomi enn det som ble lagt til grunn i statsbudsjettet. Lav oljepris er hovedforklaringen, og regjeringen venter en svakere vekst i sysselsettingen i oljesektoren i tiden fremover. De svakere vekstutsiktene gjør at Jensen justerer opp prognosene for arbeidsledigheten. I høst spådde hun en gjennomsnittlig ledighet i 2015 på 3,6 prosent. Anslaget nå er på fire prosent, eller rundt 110.000 personer.
–Jeg er overrasket over kritikken, og mener vi har innfridd kravene. Vi har blant annet reversert endringene i permitteringsverket slik at arbeidsgivers dager med lønnsplikt kuttes fra 20 til ti. Hensikten er å gjøre det lettere for arbeidsgivere å beholde arbeidskraft, sier Jensen og legger til:
– Vi tar utfordringene petroleumsnæringen står overfor på ramme alvor, noe budsjettet i aller høyeste grad gjenspeiler. Vi har lagt frem et historisk budsjett som inneholder alle tiltak som er omstillingsvennlige. For å få til en vellykket omstilling må vi sette inn tiltakene der det er mest effektivt, sier Jensen
Hun viser også til at regjeringen legger opp til 1000 flere tiltaksplasser for ledige.
Samtidig peker Jensen på en rekke «støtdempere» i økonomien som vil gjøre nedgangen mindre bratt, nemlig lav rente, lavere kronekurs, et fleksibelt arbeidsmarked og lavere lønnsvekst enn antatt.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank påpeker statsbudsjettet står for en stor del av den veksten Jensen nå ser for seg.
– Veksten i resten av økonomien er nesten fraværende. Det kommer av at oljerelatert næringsliv går i kraftig revers, sier Andreassen.
Ikke imponert
Arve Bakke, leder for Fellesforbundet, mener regjeringen ikke tar den økende arbeidsledigheten i oljenæringen på alvor.
– Jeg frykter at enda flere blir sagt opp eller permitterte i tiden fremover. Jeg hadde derfor forventet at regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet hadde tatt dette med et langt større alvor, sier forbundslederen.
LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen er også bekymret over ledighetstallene og er kritisk regjeringens innsats for å få fart på omstillingen.
– Den raske økingen i arbeidsløshet er urovekkende. Regjeringens vente- og se-holdning er farlig, sier Gabrielsen.
Også Virke etterlyser tiltak som bidrar til økt verdiskaping, sysselsetting og omstilling, utover det som allerede er vedtatt for 2015-budsjettet.
Venstres nestleder Terje Breivik savner konkrete omstillingsvedtak i budsjettet, og er skeptisk til mer bruk av oljepenger.
– Hvis Venstre skal være med på denne økningen i oljepengebruken, må vi få vridd en større del av budsjettet over til det som skaper omstilling til nye arbeidsplasser og et grønt skifte i økonomien, sier han.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.