Onsdag viste foreløpige tall fra det EUs statistikkontor at konsumprisene i eurosonen falt på årsbasis i desember. Dette er første gang på fem år med nedgang i prisene.
Les mer: Deflasjon i eurosonen
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener det imidlertid er for tidlig å si at det nå er deflasjon i eurosonen.
- Vi venter at oljeprisen skal opp igjen ut over i året. Dermed vil perioden med fallende priser være forbigående, og trolig kortvarig. Følgelig blir det etter vårt syn misvisende å kalle dette deflasjon, som er en mer langvarig og bredere basert nedgang i det generelle prisnivået, skriver Dørum i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.
Energiprisene trekker ned
Dersom man ser nærmere på tallene viser den såkalte kjerneinflasjonen, som er konsumprisene justert for energivarer, at prisene steg 0,7 prosent på årsbasis i desember.
- Prisfallet på energivarer er ikke alene nok til å senke konsumprisene samlet sett. Men det er ikke mye prisvekst å snakke om ellers heller, påpeker sjeføkonomen.
Han peker på at prisnedgang i utgangspunkt er positivt.
- Når varer og tjenester blir billigere, for eksempel fordi det globale tilbudet av arbeidskraft øker eller fordi maskiner kan produsere det samme raskere og billigere enn før, får vi mer å rutte med. Økt kjøpekraft muliggjør økt etterspørsel. Det samme gjelder om olje faller i pris fordi det «plutselig» er for mye av den.
Kraftløs rente
- Men om prisfall skyldes overkapasitet og manglende etterspørsel blir bildet et annet. Da er det fare for at prisfallet blir selvforsterkende. Ventes prisfall kan kjøp og investeringer bli utsatt, fordi det blir enda billigere neste år. Når prisene faller, øker realverdien av gjelden, og den er det mye av nå. Og når prisene faller, blir pengepolitikken kraftløs, siden renten ikke kan settes (mye) under null, skriver Dørum.
Ifølge Dørum frykter sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken at det sistnevnte er tilfellet.
- Draghi frykter at eurosonen er på vei inn i deflasjonsfellen, der rentevåpenet mister sin kraft. Dette er bakgrunnen for hans stadig tydeligere signaler om at pengetrykking og kjøp av statsobligasjoner er på gang. Nå gjenstår kun teknikalitetene og å overbevise skeptikerne i ECBs råd. Kanskje er dette på plass før møtet 22. januar, kanskje drøyer det til 5. mars. Men det kommer, skriver Dørum.
Les også:
- Ned, ned, ned for olje, euro, børs og rente
- Dette er vilt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.