Møtet i finansministergruppen i eurosonen kollapset etter kun kort tid mandag kveld.
Forslaget om at Hellas forlenger avtalen om krisepakken på totalt 240 milliarder euro ble kalt både absurd og uakseptabelt av greske myndigheter.
Dersom partene ikke blir enige om en forlenget avtale før 28. februar kan Hellas stå uten noen form for finansiell støtte fra fra troikaen EU, ECB og IMF.
- Reaksjonene lar ikke vente på seg i finansmarkedene i Hellas. Børsen i Athen falt over 3,5 prosent tirsdag formiddag etter å ha falt så mye som 4,9 prosent ved åpning.
- I rentemarkedet er også utslagene store. Renten på gresk statsgjeld med tre års løpetid steg over to prosentpoeng til 19,37 prosent. Den høye renten og den kraftige renteoppgangen tirsdag morgen er et uttrykk for økt frykt for et gresk mislighold av statsgjelden.
- De øvrige børsene i Europa preges også av at Hellas fremdeles står uten en forlengelse av avtalen. Samleindeksen Euronext 100, som består av hundre av de største selskapene i Europa, er ned rundt en halv prosent.
Frykter «run» mot bankene
Mandagens møte ble omtalt som en D-dag for gresk økonomi. Selv om det fremdeles er åpning for at Hellas kan søke om en forlengelse av avtalen, kan mandagens kollaps tyde på at nye forhandlinger vil være forgjeves, skrev Financial Times mandag kveld.
Uten en forlengelse av avtalen kan markedsuroen for alvor blusse opp igjen. I EU-systemet er man spesielt bekymret for et såkalt «run» mot bankene i Hellas der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende.
En slik utvikling kan fort vise seg umulig å stoppe, skriver Financial Times.
- Et fravær av løsning i løpet av de kommende ukene kan utløse et «run» mot bankene, fjerning av likviditet fra ECB og til og med en grexit. Det er således et høyt spill, skriver sjefstrateg Jon von Gerich i en oppdatering fra Nordea Markets.
I Aten er det imidlertid ingenting som tyder på økt frykt blant vanlige greske bankkunder. Tirsdag går livet sin vante gang i hovedstaden. Det er ingen form for kødannelser foran banker eller minibanker. Folk DN har snakket med på gaten sier det ikke er noen form for tilløp til panikk.
Kan få bedre forhandlingskort
Gruppen av finansministre i eurosonen har nå gitt den greske regjeringen frist ut uken med å akseptere en forlengelse av den eksisterende avtalen.
Von Gerich peker på at en kraftig reaksjon i finansmarkedene kan gi grekerne bedre forhandlingskort. Det kan få beslutningstagerne i valutasamarbeidet til å frykte konsekvensene av en grexit.
- Tross alt har greske myndigheter forsøkt å true med at en grexit vil føre til en kollaps i hele valutaunionen, skriver von Gerich.
- Men en slik utvikling er lite trolig, siden euroområdet er mye bedre beskyttet mot greske smitteeffekter nå sammenlignet med noen år siden, ikke minst på grunn av ECBs holdning, samtidig som håpet om enighet fremdeles er til stede, skriver sjefstrategen.
Endelig frist
Ifølge von Gerich er det nå den europeiske sentralbanken ECB som i praksis setter tidsfristen for en løsning.
Tidligere denne måneden gjorde ECB det klart at den ikke lenger aksepterer greske statsobligasjoner som sikkerhet for lån i sentralbanken. Greske banker må nå benytte seg av såkalt ELA-finansiering (Emergency Liquidity Assistance) for å sikre seg nødvendig likviditet til bankdriften. Sentralbanken har imidlertid mulighet til å trekke tilbake denne ELA-finansieringen.
- Det er ECB som kan sette en endelig frist for forhandlingene ved å true med å trekke tilbake ELA-finansieringen til greske bankene. Sentralbanken skal gjøre en vurdering av forholdet i morgen, skriver von Gerich.
Les også:
Mandag er D-dag for gresk økonomi
Alexandros (39) tar sats i krisetider
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.