Dollaren fortsetter å holde seg på sterke nivåer mot euroen mandag. En euro koster i skrivende stund 1,0528 dollar, men ble handlet så lavt som 1,0452 tidligere på dagen.
Dette er det sterkeste nivået siden begynnelsen av 2003. Så langt i år er dollaren blitt 13 prosent sterkere mot den felleseuropeiske valutaen.
- Vekslingskursen for euro mot dollar er nå nede på 1,05 og paritet begynner å føles langt mer mulig, skriver valutastrateg Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra det svenske meglerhuset SEB mandag.
Paritet betyr at én enhet av én valuta vil koste like mye som én enhet av valutaen den måles mot. Forrige gang det var paritet mellom dollar og euro var i desember 2002.
Kan påvirke renten
Den sterke dollaren kan få innvirkning på rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve senere i uken, tror Falkenhäll.
- Den siste tiden har amerikansk konjunkturstatistikk, som så mange ganger tidligere i første kvartal, vært skuffende. Derimot fortsetter amerikansk arbeidsmarkedsstatistikk å overbevise, og det har drevet forventningene ytterligere opp i forkant av Feds rentebeskjed på onsdag, skriver Falkenhäll.
- Mange regner nå med at Fed kommer å ta et steg nærmere en første renteøkning gjennom forandring i sin kommunikasjon. Men spørsmålet er fremfor alt hvordan Fed ser på den sterke dollaren. Kan den komme til å legge en forventet innstramning på is? spør Falkenhäll.
Han peker på at den sterke dollaren påvirker mange amerikanske selskaper negativt, siden selskapene blir mindre konkurransedyktige internasjonalt.
- Vi så allerede tegn til det i rapportene for fjerde kvaral, og siden den tid har dollaren blitt styrket ytterligere 15 prosent mot euroen, påpeker Falkenhäll.
Venter endring av formuleringene
Ved de foregående rentemøtene har sentralbanken uttalt at den vil være «tålmodig» med tanke på den første renteøkningen. I markedet er det en viss forventning om at akkurat dette ordet forsvinner i forbindelse med møtet denne uken. Det vil i så fall åpne for at sentralbankens rentekomité FOMC kan heve renten i juni.
- Samlet sett synes vi utviklingen peker mot at tidspunktet for en renteoppgang er nærmere, og venter at FOMC vil endre litt på formuleringene, slik at den åpner for renteøkning i juni. Det vil i så fall være i tråd med prognosen vår. Den siste tids styrking av dollaren kan imidlertid være et argument for å avvente renteøkningene noe, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.
«Tålmodig» kan forsvinne
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener i likhet med Aamdal at det er for tidlig å konkludere med at inflasjonen i USA er på vei opp.
- Men uansett vil nok Fed fjerne «tålmodig» fra sin markedskommunikasjon, noe som altså betyr at de vil gå over til å vurdere fra møte til møte om de finner det rimelig å sette opp renten. Mange venter at første renteøkning fra Fed kommer ved møtet i juni, skriver Due-Andresen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.
- Men gitt inflasjonsutviklingen så langt og dollarstyrkingen den siste tiden, samt det faktum at Fed gang på gang har sagt at de vil la data styre beslutningen, kan det kanskje bli vanskelig for Fed å starte en normalisering av pengepolitikken allerede da, legger hun til.
Les også:
USA i dag: Dette kan være ny gjeldsboble
USA i dag: Amerikanerne er rikere enn noensinne
- Gårsdagens fall var et av de største i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.