Konkurshopp i april: – En giftig spiral med alvorlige konsekvenser
Cocktailen av generell prisvekst, økende renter og svekket etterspørsel gjør at man nå ser flere konkurser enn i «toppårene» før pandemien, melder inkassotopp Christian Aandalen.
Så langt i år har 11 bedrifter gått konkurs hver dag, ifølge inkassoselskapet Fair Group.
Helt siden pandemiutbruddet våren 2020 har en rekke bransjer, organisasjoner og inkassoselskaper spådd konkursras – og bommet. Antall konkurser i 2020 var klart lavere enn i 2019 – og antallet konkurser fortsatte ned i 2021.
Trenden snudde i 2022, året der rentenivået ble normalisert fra nullnivå og inflasjonen steg til det høyeste på 40 år. Likevel holdt konkurstallene seg lavere enn i 2019.
Inntil nå. Hittil i år har konkursnivået vært høyere enn selv i toppårene før pandemien, ifølge Fair Group.
I april gikk 227 bedrifter konkurs, 20 prosent flere enn i samme måned i fjor.
Hittil i år er 1312 bedrifter gått konkurs, der omtrent en fjerdedel kom i april.
Ved samme tidspunkt i fjor var 943 bedrifter gått konkurs, som med andre ord betyr at det hittil i år har vært nesten 40 prosent flere bedrifter som har gått over ende.
Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group, er ikke i tvil om at sterk inflasjon, økt arbeidsledighet og et høyere konkursnivå gjør tiden fremover krevende:
– Nå øker arbeidsledigheten, og bedrifter i utvalgte sektorer opplever betydelig lavere etterspørsel. Dette forplanter seg til husholdningenes kjøpekraft og -vilje og skaper en giftig spiral med alvorlige konsekvenser, sier han i en pressemelding.
– Mange konkurser, sterk inflasjon og økt arbeidsledighet gjør at vi går inn i en krevende periode, fortsetter han.
Mer går til inkasso
Fair Group ser nå at stadig flere sliter med å gjøre opp for seg – les får regninger som går til inkasso. Hittil i år er antall inkassosaker blant forbrukere 40 prosent høyere enn i samme periode i fjor, mens økningen er 50 prosent for bedrifter.
Konkurstallene bekrefter det Intrum, et annet inkassoselskap, meldte i DN tidligere i helgen:
– I og med at inkassotallene nå øker videre, er det nærliggende å vente at det samme vil skje med antall konkurser, sa sjefanalytiker i Intrum Morten Trasti.
Selv om noe av forklaringen bak inkassoveksten for næringslivet er lave nivåer under pandemien, var Trasti klar på at betydelig kostnads- og lønnsvekst kombinert med beskjeden produktivitetsvekst spiller en vesentlig rolle.
– Da får mange utfordringer. Mens mange tidligere relativt enkelt klarte å ta ut kostnadsveksten gjennom å øke prisene, blir det nå vanskeligere for hver måned som går, sa Trasti.
Fredag denne uken kom Nav med arbeidsledighetstall for april – disse viste at arbeidsledigheten endte på 1,8 prosent av arbeidsstyrken, uendret fra mars og noe ned fra februar. Samtidig uttalte Nav-direktør Hans Christian Holte at man så «tydelige tegn» til at arbeidsmarkedet er i ferd med å kjøles ned fra de brennhete nivåene i fjor.
– Arbeidsledigheten øker, og antallet ledige stillinger har falt hver måned så langt i år. Samtidig er arbeidsledigheten fortsatt på et svært lavt nivå, oppsummerte Holte.
To bransjer peker seg ut
De 227 bedriftene som gikk konkurs i april førte ifølge Fair Group til at 849 personer mistet jobben. I konkursstatistikken peker særlig én region seg ut: Oslo og Viken har halvparten av alle konkursene i april. Tøffest var det for sektorene bygg- og anlegg og restaurant- og servering.
Eller som Aandalen i Fair Group sier det: Høye materialkostnader og økte renter skaper etterspørselstørke. En fjerdedel av bedriftene som gikk konkurs i april tilhørte bygg- og anleggssektoren.
Arbeidsledigheten i sektoren er også nest høyest, på 3,2 prosent.
Dette var ett av totalt 26 serveringssteder som gikk konkurs i april, og bransjen som helhet sto for 11 prosent av konkursene i måneden.