Torsdag kom svenske og norske inflasjonstall. Mens den norske underliggende prisveksten var bedre enn ventet, viste svenske inflasjonstall at prisene står helt stille.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets ser flere interessante trekk ved kronebevegelsene under og etter dagens svenske og norske inflasjonstall.

- Det er den innenlandske inflasjonen som var litt bedre enn ventet. Det betyr at det ikke er kronen som har trukket opp inflasjonen. Matvarer er en viktig årsak til veksten, og i tillegg har det vært en sterk prisvekst på møbler, sier Viland.

Tidligere har det vært importprisene som har bidratt til økningen.

- Dagens bevegelser tyder på at den norske kronen er mer interessant enn den svenske. Vi kan se flere bevegelser til den norske kronen fra den svenske, sier Viland til DN.

Øker sjansen for rentehopp

Den norske kronen fortsetter å styrke seg mot den svenske, og det har ikke vært billigere å harryhandle siden september. Torsdag er kronen mot den svenske steget 0,97 prosent.

Siden midten av februar får man nå 4,5 svenske kroner mer per norske hundrelapp. En svenk hundrelapp er blitt seks kroner billigere.

- Det har vært en veldig reise. Utviklingen i landenes inflasjonstall er en viktig årsak til bevegelsen i forholdet mellom den norske og svenske kronen, sier Viland.

Hun peker på renteforventningene i kjølvannet av tallene. Mens dagens svenske inflasjonstall øker sannsynligheten for rentekutt, tilsier de norske inflasjonstallene at Norges Bank bør heve renten tidligere, forklarer hun, men understreker at det er så lenge til neste rentemøte at sentralbanken neppe vil legge stor vekt på dagens tall.

- De norske nøkkeltallene har i det siste stabilisert seg, og kanskje vært bedre enn ventet. Man er nok mindre bekymret for utviklingen i norsk økonomi enn ifjor, da man fryktet en ytterligere svekkelse og boligkrasj. Dette har nok gjort at den norske kronen fremstår mer attraktiv nå enn på fjoråret, sier Viland.

Styrkelse mot euro

Kronen styrker seg også mot euro, og ligger på 8,2080. Viland beskriver 8.20 (krone mot euro) som et «viktig teknisk nivå». Kronen har flere ganger vært på dette nivået, uten å bryte gjennom.

- Det blir spennende å se om kronen vil teste disse nivåene. Dersom den bryter gjennom dette nivået, vil dette bekrefte at trenden har snudd for den norske kronen.

- Et slikt brudd kan bidra til en ytterligere styrkelse av kronen, sier Viland.

- Påskeeffekt

- Vi registrerte at importerte priser steg som ventet, men den innenlandske prisutvikling var noe sterkere. En av årsakene til det var at det var tilbud på mat ifjor i forkant av påsken, sier Due-Andresen til TDN Finans.

Hun tror tilbudene antagelig har trukket årsveksten i matprisene opp denne måneden, og tror det kan komme en motgående effekt neste måned.

- Det er en viss påskeeffekt, sier Due-Andresen.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. (Foto: Brian Cliff Olguin)


Tilbudsaktiviteten i fjor holdt seg i en god stund, ifølge Due-Andresen. Den motgående effekten vil derfor komme an på om påsketilbudene i april i år er sterkere eller svakere enn tilbudene var i fjor.

-Totalbildet er at dette er godt i tråd med Norges Banks estimater så langt. Det er for tidlig å si at dette er betydelig over Norges Banks anslag, og de ser på en tidels avvik som omtrent på linje med sine anslag, sier Due-Andresen.

Due-Andresen tror etter hvert effekten av kronesvekkelsen på importert inflasjon vil bli mindre.

-Vi tror også at norsk inflasjon tar seg noe ned etterhvert ettersom veksten i norsk økonomi blir svakere. Inflasjonen er på målet nå, men både vi og Norges Bank tror at denne skal ned frem i tid, sier Due-Andresen.

-Det er for tidlig å si om det ligger noen nye trender i disse tallene, og foreløpig ser det ut som det er i tråd med det Norges Bank har sett for seg, sier Due-Andresen.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Norske husholdninger: Rekordhøy gjeld - kraftig forbruksvekst

Asia i dag: Handelssjokk for Kina

Russland med på G20-møte i Australia

Republikanerne avviser lovforslag om likelønn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.