Da delegasjonsleder Tom Dorsey fra Det internasjonale pengefondet IMF fredag stilte opp i Finansdepartementet for å felle sin dom over norsk økonomisk politikk, klaget han over at det norske skattesystemet stimulerer til overinvestering i bolig.  
Finansminister Siv Jensen er likevel ubøyelig etter Dorseys presentasjon:

- Det er ingen nyhet at IMF mener vi bør vurdere boligbeskatningen i Norge. Men det er heller ingen nyhet at det ikke finnes flertall for det, og det er heller ikke noe ønske fra denne regjeringen, sier Jensen.

Trenger produktive investeringer

IMF mener norske skatteregler favoriserer boliginvesteringer i den grad at det går ut over produktive investeringer. Ifølge IMF trenger Norge slike produktive investeringer for å gjøre seg mindre avhengige av oljesektoren, som vil krympe over tid.

I Norge er ligningsverdien av boliger satt vesentlig lavere enn reelle verdier. Mulighetene for å videreselge boliger uten gevinstbeskatning bidrar også til å gjøre boliginvesteringer svært lukrative.

Tidligere har også Norges Bank påpekt at særbehandlingen av boliginvesteringer er ugunstig, og kan bidra til å bygge opp bobler i boligmarkedet.

 Også Dorsey pekte på faren for boligprisfall, selv om han noterte seg at norske boligpriser så ut til å ha stabilisert seg. 

- Han understreket at det så ut til å ha stabilisert seg for øyeblikket. Han vet også at vi følger boligmarkedet tett. For øyeblikket er det ingen grunn til bekymring, sier Jensen.
Uansett vil hun definitivt ikke stramme skatteskruen for norske boligeiere. Det er politisk utelukket.

- Men det er behov for både å forenkle skattesystemet og redusere skattetrykket. Det er vi godt i gang med, og vil fortsette med, sier hun.
Jensen varsler også en bredere gjennomgang av det norske skattesystemet i forbindelse med at det såkalte Scheel-utvalget skal levere sin rapport. 
 

Påvirker potensialet

Til DN sier Dorsey etter presentasjonen at favoriseringen av boligmarkedet drar ned Norges vekstpotensial ganske vesentlig.

- De fleste utviklede økonomier favoriserer investeringer i boligmarkedet, men jeg tror Norge leder an, sier Dorsey til DN.

- Dette drar trolig ned vekstpotensialet ganske substansielt, hvis du ser på størrelsen på investeringer som går inn i boligmarkedet, sier han.
Han mener det er snakk om prosentpoeng av bruttonasjonalproduktet, selv om han ikke tør å anslå hvor mye vekstpotensialet blir påvirket av overinvestering i bolig.

- Men 0,2 prosentpoeng av 2 prosent vekst er ti prosent, sier Dorsey for å nevne et tall.

Ifølge Dorsey har også boligbeskatningen skjeve fordelingsvirkninger, siden den rikeste delen av befolkningen har råd til større boliger.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.