I juni ble det eksportert varer for 62,942 milliarder kroner fra Norge, viser ferske tall fra SSB.
Det er en nedgang på 14,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Ser man derimot på årets første halvår under ett er nedgangen bare på 1,6 prosent.
- Det er overraskende svake tall. Selv om nedstengninger for planlagt vedlikehold har bidratt til noe lavere olje- og gassproduksjon i andre kvartal, så fortsetter trenden med med lavere eksport av olje- og gass. Tallene peker i retning av at bidraget fra nettoeksporten vil bli negativt i andre kvartal, sier Magne Østnor, valutaanalytiker i DNB Markets.
Gass- og oljenedgang
Hovedårsaken til nedgangen er mindre eksport av råolje og gass, som viser en nedgang på henholdsvis 9,6 og 30,3 prosent.
- Gassprisene har vært veldig lave hittil i år på grunn av en veldig varm vinter. Derfor har lagrene i Europa bygget seg opp kraftig. Dessuten har en lav kullpris utfordret gassprisen, sier Thina Saltvedt, senioranalytiker i Nordea.
Nedgangen i gasseksporten fra Norge skyldes først og fremst den lavere gassprisen. Den var i snitt 1,83 kroner per standard kubikkmeter (sm3) i juni år, mot 2,22 juni i fjor.
- Dette er en utfordring for Norge som har planlagt i å øke gasseksporten i årene fremover, sier Saltvedt.
Det er Østnor enig i.
- Det er liten tvil om at det er viktig for Norge. Selv om man stadig finner mer olje og utvinner mer fra allerede eksisterende felt, er det ikke noe tvil om at norsk eksport dreies vekk fra olje, og mer over på gass, sier han.
Økt vareimport
Importen av varer til Norge med 7,4 prosent fra juni 2013, og er nå på 45,132 milliarder kroner.
Det var en økning i alle importhovedgrupper unntatt brenselsstoffer. Mest av alt økte importen i gruppen «malmer og avfall av metall». Det ble det importert for 1,8 milliarder kroner - 488 millioner kroner mer enn i juni 2013.
Økning til de fleste områder
Hittil i år har eksporten, når man ser bort i fra råolje og naturgass, steget til alle kontinenter utenom Afrika.
Fastlandseksporten til EU-land har steget med 6,5 prosent og økningen til Asia har de siste seks månedene steget med 6,7 prosent sammenlignet med samme perioden i fjor.
Les også:
- En nedgang på fem til ti prosent kan være sunt
Brende til Midtøsten for å bidra til våpenhvile
- «Japan-syndromet» er den største trusselen mot eurosonens økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.