– Etter flere år med enorme positive ringvirkninger av oljen, blir 2015 og 2016 det motsatte. Få næringer blir uberørt.
Slik beskriver direktør Knut Sunde i Norsk Industri utsiktene for norsk økonomi.
Han er en av 26 økonomer som har svart i en spørreundersøkelse DN har gjennomført.
Undersøkelsen viser også at flertallet tror boligprisene har nådd toppen:
Flertallet tror boligpristoppen er nådd (krever innlogging - fire uker for en krone)
Alle de spurte spår at oljeinvesteringene vil falle både i år og neste år, og fallet blir større enn økonomene spådde i en lignende undersøkelse før jul.
SSB-forsker Torbjørn Eika påpeker at svak krone samtidig vil gi drahjelp til eksportindustrien og bidra i motsatt retning.
– Kraftige og motstridende impulser mot norsk økonomi, med redusert etterspørsel fra petroleumsvirksomheten og bedret kostnadsmessig konkurranseevne fra svakere krone, sier Eika om utsiktene.
– 2015 blir er svakt år for norsk økonomi. Det mener jeg er hugget i stein, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.
Slutt på flaksen
– Norge har ikke flaks lenger. Én av åtte får sin lønn dekket av et oljeselskap i Norge og utlandet. Det vil merkes når disse skal redusere utgiftene med 15 til 20 prosent de to neste årene, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank.
Han spår at arbeidsledigheten vil komme opp i 4,25 prosent i år og stige videre til 4,5 prosent eller høyere neste år.
Han er dermed mer pessimistisk enn de fleste andre, som ser for seg at arbeidsledigheten kommer opp i fire prosent på det meste. Ifjor var arbeidsledigheten 3,5 prosent.
LOs sjeføkonom Stein Reegård påpeker på sin side at den reelle arbeidsledigheten trolig er høyere, fordi mange forsvinner ut av arbeidsmarkedet.
– Hovedsvakheten er en lav sysselsettingsrate som tyder på økt skjult arbeidsløshet. Den avspeiler at inkluderingen i arbeidslivet er for svak, særlig som følge av lavlønnskonkurranse og useriøsitet, sier Reegård.
Laber lønnsvekst
Økonomene er samstemte om at det ligger an til magre lønnsoppgjør. Over 90 prosent spår at lønnsveksten blir på tre prosent eller lavere i år.
Oppgjøret mellom LO og NHO, som kom i havn etter at økonomene hadde gitt sine svar, tyder på en årslønnsvekst på 2,7 prosent. Det er i så fall det laveste noen gang siden SSB begynte å måle årslønnsvekst i 1970, og vil innebære nær null vekst i kjøpekraft. For neste år er økonomene mer delt med hensyn til om lønnsveksten vil fortsette ned eller gå litt opp igjen. Det er likevel 70 prosent som venter lønnsvekst på tre prosent eller lavere.
Økonomene er også samstemte om at renten skal videre ned. Halvparten tror sentralbanksjef Øystein Olsen kutter renten én gang til, slik at styringsrenten bunner ut på 1,0 prosent. Dette er i tråd med hva Olsen selv har varslet. Den andre halvparten tror det kommer et eller flere kutt. Tre av de spurte tror styringsrenten kommer helt ned i 0,5 prosent før Olsen sier seg fornøyd.
Se spådommene i detalj her:
Flertallet tror boligpristoppen er nådd (krever innlogging - fire uker for en krone)
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.