Den russiske sentralbanken, Bank Rossiji, ga mandag i teorien opp å forsvare den russiske valutaen. Bare i oktober solgte sentralbanksjef Elvira Nabiullina utenlandsk valuta til en verdi av 27 milliarder dollar (182,5 milliarder kroner) for å forsvare rubelen, men hun har ikke kunnet hindre at den har stupt 30 prosent i år.
Sanksjoner og motsanksjoner i kjølvannet av krisen i Ukraina er årsaker til problemene, som har ført til regelrett bråstopp i russisk økonomi. På toppen kommer oljeprisfall for landet som er verdens største oljeprodusent.
– Situasjonen er meget alvorlig. Jeg vil beskrive det som en krise. Rubelen er i ferd med å kollapse, sier Camilla Viland, analytiker i DNB Markets.
Mest bekymringsfylt for Russland er at lite eller ingenting tyder på at den negative utviklingen vil stoppe. Viland sier lite tyder på at sanksjonene som ble innført etter annekteringen av Krim vil løftes, og oljeprisen er ventet å falle ytterligere.
– Det er veldig lite som tyder på at det skal bli etterspørsel etter russiske assets med det første. Det er vanskelig å se hvordan dette skal snu, sier Viland.
Resultatet er frykt og usikkerhet i markedet. De politiske signalene er heller ikke egnet til å roe gemyttene, blant annet antydninger om innføring av kapitalkontroll. Dette har ført til at russiske selskaper og husholdninger nå sender hard valuta ut av landet i et tempo man ikke har sett maken til siden den siste finanskrisen i 2008/09.
Kan gå i minus
Mangel på likviditet og investeringer gjør nå at sentralbanken spår nullvekst i inneværende kvartal, og første kvartal neste år. Og dette er de offisielle prognosene.
Ifølge Deutsche Bank går skjæringspunktet for russiske økonomi ved en oljepris på 90 dollar fatet. Alt under dette vil føre til at russisk økonomi krymper. Mandag kveld var oljeprisen på 82,63 dollar fatet.
DNB-analytiker Viland forklarer at sentralbanken uansett hadde planlagt å la rubelen flyte fra nyttår, og at det i lys av dette er fornuftig å ikke bruke mer dollar på å bremse fallet nå.
Heretter skal rubelen styres med inflasjonsmål, på rundt fire prosent. Problemet er at inflasjonen nå er oppe i 8,5 prosent, delvis drevet av høyere importpriser på grunn av vestlige sanksjoner og russisk importforbud.
– Sentralbanken kan selvsagt heve rentene enda mer. Men dette vil ramme investeringene og den økonomiske aktiviteten ytterligere, sier Viland.
Politiske løfter
Situasjonen mandag var så alvorlig at både president Vladimir Putin og økonomiminister Aleksej Uljukaev fant det påkrevet å gå ut offentlig og forsikre om at situasjonen snart vil stabilisere seg.
– Vi ser spekulative endringer i rubelkursen som vi mener snart vil ta slutt. Dette har absolutt ingenting å gjøre med fundamentale økonomiske faktorer, sa Putin på Apec-toppmøtet i Beijing.
Selv om sentralbanken har gitt opp den fleksible fastkurspolitikken og rutinemessige intervensjoner, understreker sentralbanken at den åpner for å intervenere for å motvirke skadelig spekulasjon hvis nødvendig.
– Sentralbanken vil kun intervenere hvis spekulasjoner og rubelfallet er et trussel mot den finansielle stabiliteten. Men terskelen er mye høyere enn før, sier Viland i DNB.
I markedet er det uansett en tommelfingerregel at når ledende politikere går offentlig ut og forsikrer om at det ikke fins grunn til panikk i markedet, da er det nettopp grunn til uro.
Russiske småsparere tar ihvertfall ikke Kremls løfter for god fisk. Mange med krisen i 1998 i minne, da millioner av russere tapte mesteparten av sparepengene sine over natten.
Flere russiske medier rapporterte mandag om såkalt «bank run», som egentlig startet torsdag sist uke. Folk i hopetall har de siste dagene flokket til bankene for å tømme kontoene sine, og mandag rapporterte flere banker og filialer at de hadde gått tomme for dollar og euro.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.