Mens næringslivet forbereder seg på omstilling og svakere vekst i norsk økonomi, ser festen ut til å fortsette i boligmarkedet. Mandag skrev DN om OBOS' boligprisstatistikk som viser en vekst på 17,8 prosent de siste tolv månedene, samtidig som husholdninges gjeld fortsetter å øke.

Utviklingen bekymrer Norsk Industri. Fagdirektør Knut Sunde mener tiden er inne for å heve kravet til bankenes egenkapital ved å øke det som kalles motsyklisk kapitalbuffer.

- At økt buffer bør vurderes nå, er det ingen tvil om. Jeg tror det er den eneste metoden myndighetene har for å få bankene for å holde mer igjen, sier Sunde.

 

Det er finansminister Siv Jensen (Frp) som hvert kvartal fastsetter motsyklisk buffer, etter råd fra Norges Bank og Finanstilsynet. Sist bufferen ble fastsatt, rett før jul, fikk Jensen råd fra Finanstilsynet om å øke bufferen fra én til 1,5 prosent. Hun valgte imidlertid å følge rådet fra Norges Bank, som ville holde bufferen uendret.

Samtidig som Norges Bank anbefalte uendret buffer, senket sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten til 1,25 prosent, det laveste nivået noen sinne. I tillegg ser Sunde en banknæring som slåss om å være mest attraktive for dem som vil låne til bolig. Dermed ligger det an til fortsatt bolig- og lånefest.

Frykter feil signaler

- Vi ser en mye mer agressiv priskonkurranse i bankmarkedet hvor målet er økte markedsandeler og kraftig byks nedover på rentene. Det er fint med konkurranse, men nivået blir så lavt at det åpenbart fyrer opp om boligpriser. Det er rentenivåer som gir nye generasjoner etablerere litt feil signaler. Jeg er redd en ny generasjon boligeiere priser renter for lavt over tid, sier Sunde.

I Finanstilsynet er bekymringen at veksten i boligpriser og husholdningsgjeld vil avløses av en kollaps i boligprisene som vil få nordmenn til å stramme kraftig inn på forbruket, med kraftige ringvirkninger inn mot næringslivet.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen understreker overfor DN at poenget med å øke den motsykliske bufferen ikke er å forsøke å bremse gjeldsveksten, men å gjøre bankene bedre rustet til å møte et eventuelt tilbakeslag med økte utlånstap.

Sunde tror likevel at en økt buffer vil bidra til å dempe utlånsiveren overfor boligkjøpere.

- Jeg tror enhver buffer i praksis slår ut i lederrom og styrerom som et signal om å redusere utlånsveksten. Så vil de ulike bufferne slå litt ulikt ut. Poenget er at den er egnet til å gå inn mot en boligboble, sier Sunde.

- Hvis målet er å dempe utlånsveksten er kanskje økte renter mer egnet?

- Det er ingen tvil om at økt styringsrente vil kunne gi relativt momentane utslag i valutamarkedet i form av en styrking av kronekursen. Det vil ikke møtes med begeistring i norsk industri og heller ikke i regjeringsapparatet. Det er bred enighet om at svakere krone gir et pusterom for industrien i sin omstilling og vilje til å gå inn i nye markeder, sier Sunde.

-Ikke et valg mellom goder

Selv om han foretrekker økte kapitalkrav fremfor økte renter, frykter Sunde at også økte kapitalkrav kan ramme medlemsbedriftene.

- Vi kan få en totalvurdering bankene om at når de har mindre til utlån, tar de reduksjonen i utlån til næringsliv. Det er ikke ønskelig fra Norsk Industris ståsted. Samtidig er vi nok underliggende mer bekymret for den motsatte problemstillingen, nemlig at Norges Bank øker, eller lar være å redusere, styringsrenten på bekostning av økt kapital. Dette er definitivt ikke et valg mellom goder. Det er et valg mellom onder. Vi må være en stemme for prioritering av en lett innstamming inn mot boligsektoren, sier Sunde.

Norges Bank gir sitt råd om motsyklisk buffer fire ganger i året, samtidig med rentebeslutningen. Det betyr at Olsen sender sitt neste råd til Jensen om drøye to uker. Rådet blir først kjent omtrent en uke senere, samtidig med at Jensen offentliggjør sin beslutning.

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet

Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut

Hvitevarene lever kortere og kortere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.