Tallknuserne i Nordea Markets spår et fall i oljeinvesteringene på 20 prosent over de neste to årene.
Faller oljeprisen til 60 dollar kan imidlertid reduksjonen bli "betydelig mer", særlig i 2016, fremgår det i Nordea Markets’ makroøkonomiske rapport «Økonomisk Oversikt» som offentliggjøres tirsdag.
"Skulle oljeprisen falle mer, til for eksempel til 60 dollar per fat, kan det i 2016 bli et fall i oljeinvesteringene på 20-25 prosent, etter fallet på cirka 15 prosent i 2015. Veksten i fastlands-BNP vil da trolig reduseres til 0-1 prosent i 2016", heter det i rapporten.
Skulle oljeprisen falle til 60 dollar, vil det også bli aktuelt med rentekutt fra Norges Bank, selv om kronen vil være svak, mener Nordea.
Nordea venter nå en oljepris på 75 dollar fatet neste år og 85 dollar fatet i 2016. Det vil gi et fall på 15 prosent i oljeinvesteringene i 2015 og ytterligere fem prosent i 2016, anslås det. Det er en nedjustering fra forrige rapport, som ventet nullvekst i 2016.
Sjeføkonom Steinar Juel påpeker at lavere oljepris vil merkes i hele den norske økonomien.
- Oljeprisen ventes å komme noe opp fra de nivåene vi nå ser. Det skyldes at lave priser etter hvert vil gjøre at produksjonen fra skiferfeltene i USA reduseres. Det er imidlertid usikkert hvor langt ned prisen må, før det skjer i tilstrekkelig grad, sier han.
Lavere oljepriser og lavere oljeinvesteringer ventes å trekke ned veksten i norsk økonomi.
Nordea anslår veksten i fastlands-Norge til 1,5 prosent neste år og to prosent i 2016. Det vil øke arbeidsledigheten og dempe lønnsveksten, som igjen vil bidra til lavere vekst i privat forbruk og etterspørselen etter boliger, mener Nordea-økonomene.
Samtidig vil en lavere oljepris stimulere tradisjonell norsk eksport fordi kronen svekkes og veksten internasjonalt blir noe høyere, påpekes det.
- Lav oljepris virker negativt på norsk økonomi, men er en vitamininnsprøytning for våre handelspartnere, sier Juel.
Norges Bank anslår en vekst i fastslands-BNP på 2,0 prosent i 2014, stigende til 2,25 prosent i 2015, 2,75 prosent i 2016 og 3,0 prosent i 2020.
I forrige uke nedjusterte også Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, sitt anslag på veksten for Fastlands-Norge i 2015 fra 2,8 prosent til 2,5 prosent.
Vekstanslaget for 2014 ble oppjustert fra 2,3 prosent til 2,4 prosent. I 2016 ser OECD en vekst i Fastlands-BNP på 2,8 prosent.
Les også:
Skiferoljemilliardær utfordrer Opec til duell
Dollarsprett på hold før jobbtall
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.