Etter en rolig påskeuke, skal hverdagen være tilbake for fullt fra tirsdag. 

Meglerhusene starter uken med å oppsummere feriens viktigste hendelser. I sine morgenrapporter ser økonomene blant annet til USA, hvor det har kommet flere positive tegn.

- I løpet av den norske påskeferien har dollaren styrket seg på bred basis. Positive selskapsrapporter og gode makrotall har bidratt til dette, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Fra USA kommer det stadig flere tegn til vårløsning i økonomien, understreker hun.

Dollaren styrket seg

Seniorøkonomen trekker i den sammenheng frem at: 

  • Vareproduksjonen i USA økte mer enn ventet i mars, med 0,7 prosent.
  • Kapasitetsutnyttelsen i industrien steg til 79,2 prosent, noe som ifølge Haugland er det høyeste nivået siden juni 2008.
  • Industriindeksen fra Philadelphia Fed steg til 16,6 i april. Dette er det høyeste nivået på åtte måneder, opplyser Haugland.
  • Antall førstegangssøkere på ledighetstrygd ble liggende stabilt på «svært lave nivåer» i uke 15.
  • Den ledende indikatoren for den amerikanske økonomien steg mandag for tredje måned på rad og veksttakten tiltok til 0,8 prosent. Nivået på indeksen er det høyeste siden november, skriver Haugland.

Mindre «duete» Yellen

Seniorøkonomen viser videre til talen den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen holdt i Economic Club of New York onsdag kveld.

- Her fastholdt hun at en betydelig del av de svake nøkkeltallene i det siste antakelig skyldes været, altså forbigående forhold. Hun påpekte også at bredere mål på arbeidsledigheten, som inkluderer de som er løsere tilknyttet arbeidsstyrken, har falt noe mer enn arbeidsledigheten totalt sett i løpet av vinteren, oppsummerer Haugland.

- Sentralbanksjef Yellen ble oppfattet som hakket mindre «duete», påpeker hun samtidig.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

Kinesiske BNP-tall

I sin morgenrapport kaller seniorøkonom Steinar Juel i Nordea Markets påskeukens amerikanske nøkkeltall «rimelig gode».

Han skriver videre at oppmerksomheten ellers har vært rettet mot de kinesiske BNP-tallene for første kvartal.

Den økonomiske veksten i Kina målt i brutto nasjonalprodukt avtok i årets første kvartal, fra 7,7 prosent på årsbasis i fjorårets fjerde kvartal til 7,3 prosent.

- Ja, veksten avtok, men det var en viss lettelse over at vekstnedgangen var en millimeter mindre enn ventet, skriver Juel.

- Når vi vet hvor stor usikkerhet det er om riktigheten til kinesiske veksttall er det tull å overtolke dette som noe positivt, understreker han samtidig.

Sjeføkonomen legger til at myndighetenes tiltak for å bremse investeringsveksten «synes å virke».

Les også DNs påskeserie «Børsvåren»:
Her tror han mulighetene åpner seg
- Kina er det mest spennende
Akkurat nå har han to favorittaksjer
- Økende fare for større korreksjoner


Les hva DNs makorpanel sa i påsken:
- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ende opp i «bull-campen»
Slik blir din økonomi
Det er ett tema ingen av dem kommer utenom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.