I 2015 har oljesmellen stått i sentrum.

Makropanelet (se faktaboks) har akkurat konkludert med at årets store overraskelse har vært hvor store de regionale forskjellene har blitt, med et tydelig skille mellom oljetunge Vestlandet og resten av landet.

- Det er nok litt for godt til å være sant. Det jeg virkelig lurer på, er hvor store ringvirkningene blir fremover, sier sjeføkonom Shakeb Syed.

- Hvordan vil norsk økonomi utvikle seg i 2016?

Senior porteføljeforvalter Olav Chen er ikke i tvil:

- Jeg tror fortsatt det blir verre før det blir bedre for norsk økonomi - og at bunnen ligger foran oss, sier han.

Flere ringvirkninger

DN samler makropanelet jevnlig for å diskutere fortid og fremtid.

I slutten av desember har det gått ett og ett halvt år siden oljeprisene begynte å falle fra tidligere nivåer på over 100 dollar fatet. Like før jul, ble en ny årsbunn nådd. Prisen falt under 40 dollar fatet.

- I 2016 vil vi nok se flere ringvirkninger enn det vi så langt har gjort, mener Syed.

Han venter at veksten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), avtar.

- Arbeidsledigheten vil trolig stige litt videre. Men jeg tror likevel på en såkalt myk landing for norsk økonomi - berget av støtdempere som blant annet kronesvekkelsen, videre rentekutt fra Norges Bank, ekspansiv finanspolitikk og store kostnadskonsolideringer i oljebransjen, sier sjeføkonomen.

- Vil bre seg

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen følger opp:

- Oljeinvesteringene vil falle kraftig også i 2016, med nærmere 20 prosent. Ringvirkningene fra nedturen i oljesektoren, som var mindre enn jeg trodde i 2015, vil trolig komme mer til syne i 2016, sier han.

Analytiker Camilla Viland mener nordmenn bør være forberedt:

- Ringvirkningene fra oljebremsen vil bre seg. Flere sektorer og regioner vil merke nedturen. I 2016 venter vi at veksten i fastlandsøkonomien vil bli 1,2 prosent-.

Sjeføkonom Wilhelmsen legger seg enda lavere.

- Jeg venter en bnp-vekst på rundt 0,75 prosent, noe som er klart svakere enn i 2015. Omtrent hele bidraget vil komme fra økt offentlig etterspørsel, sier han og fortsetter:

- Veksten i forbruket vil avta som følge av lav/ingen reallønnsvekst og økt usikkerhet i befolkningen om fremtiden. Eksporten utenom oljevarer- og tjenester vil derimot dra nytte av svak kronekurs og økende etterspørsel fra Sverige og euroområdet-.

Forbrukeradferd

Chen understreker at forbrukernes adferd blir helt avgjørende.

- Det har blant annet vært et urovekkende fall i konsumenttilliten i det siste, men det er ikke sikkert det materialiserer seg i kollaps i forbruket. Likevel er vekstmomentet såpass svakt inn i 2016, slik at jeg tror at bnp-veksten neste år blir lavere enn i 2015. Jeg tipper bnp-veksten vil ende på ett sted mellom 0,5 til 1 prosent for fastlands-Norge, sier han.

Også sjefstrateg Erica Blomgren venter større ringvirkninger av oljeprisfallet til neste år.

- Utsiktene for de neste par årene er alarmerende, men man bør ikke ha et statisk syn på en sektor som hele tiden gjør teknologiske fremskritt. Kostnadskutt og effektivisering har allerede hatt en innvirkning - og vil på sikt gjøre sektoren lønnsom til tross for lavere oljepris.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Les også:

Her tar delingsøkonomien helt av

Slik tar du vare på økonomien din i 2016  

Se DNtv: Stueplanten «Benny» får mer kjærlighet enn de fleste

Stueplanten «Benny» får mer kjærlighet enn de fleste
Se det intrikate systemet dataingeniør Pedro Dias har laget for å sørge for at «Benny» får riktig mengde vann og sollys.
02:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.