Folkeavstemningen som forrige uke avgjorde at Storbritannia skal melde seg ut av EU har ført til fallende børser over hele verden.
Uroen stoppet ikke etter helgen, og starten av uken har vært preget av store fall på britiske børser, og det britiske pundet er nede på sitt laveste nivå på over 30 år.
Storbritannia rammes både av politiske kriser og økonomiske utfordringer. På sikt kan brexit også vise seg å skade det landet kanskje er aller mest kjent for, fotballen:
- Valutasmell: Det britiske pundet har nådd rekordlave nivåer mot euro og en rekke andre valutaer. Det fører til at britiske klubbers kjøpekraft reduseres i forhold til lag fra andre europeiske land
- Slutt på tilgangen til det indre markedet: Det er usikkert nøyaktig hvordan Storbritannias avtale med EU vil se ut etter utmeldingen, men det er nesten helt sikkert at Storbritannia ikke lenger vil ha den samme muligheten til å fritt reise og handle med andre EU-land. Det gjør det vanskeligere å rekruttere spillere til de britiske klubbene. Per i dag er over seks av ti spillere i Englands øverste divisjon, Premier League, utlendinger.
Samtlige 20 Premier League-klubber skrev under på et samlet opprop om fortsatt EU-medlemskap før folkeavstemningen. Når brexit ble et faktum torsdag forrige uke falt den britiske fotballklubben Manchester United umiddelbart på New York-børsen, og fortsatte å falle mandag (se grafikk).
Valutasmell
Premier League har siden oppstarten i 1992 vært en pengemaskin uten like i sportsverdenen.
En ny, rekordstor avtale om TV-rettighetene til ligaen gjør at TV-selskapene Sky og BT over de tre neste sesongene vil betale over fem milliarder britiske pund for å vise engelske fotballkamper.
I fjor sommer brukte britiske klubber tilsvarende 1,2 milliarder euro på spillerkjøp, ifølge den tyske overgangsdatabasen Transfermarkt, klart mest i verden. Det kom på toppen av inntekter fra spillersalg tilsvarende 600 millioner euro. Fotballoverganger forhandles gjerne i den selgende klubbens valuta.
Etter brexit-avstemningen falt det britiske pundet, og de fleste valutaprognoser tyder på et langt svakere britisk pund i månedene som kommer. Det gjør spillerkjøpene til britiske klubber dyrere enn før.
I juni 2015 tilsvarte 1,2 milliarder euro 840 millioner pund. Det samme beløpet vil etter dagens kurs tilsvare oppunder en milliard pund.
- Enormt mye penger
Noen av overgangene gjøres riktignok i pund, ettersom spillere kjøpes og selges mellom britiske klubber. Men i en liga som Premier League, der 65 prosent av spillerne er utlendinger - utgjør det en betydelig andel.
Det betyr at dersom en engelsk klubb ville kjøpe argentineren Lionel Messi, ansett som en av tidenes beste fotballspillere, ville det i sommeren 2015 kostet 175 millioner pund å kjøpe han ut av kontrakten med den spanske storklubben FC Barcelona.
Med dagens kurs ville det kostet i overkant av 205 millioner pund. Det utgjør en økning på omtrent 30 millioner pund, tilsvarende nesten 350 millioner kroner. Og det er ikke medregnet eventuelle avgifter og skatteregninger handel mellom engelske og britiske klubber kan føre med seg etter brexit.
Men det er mulig at selv valutasmellen ikke vil hindre engelske klubber å punge ut rekordbeløp for de beste spillerne i Europa.
- Klubbene har så enormt mye penger, og de største kjøpene har ikke kommet ennå. Alle klubbene i Premier League vil uansett valutaendringer ha bedre råd i år enn i fjor med tanke på TV-inntektene fra den nye avtalen, sier fotballkommentator Kasper Wikestad til DN. Han kommenterer til daglig Premier League for TV2, og har denne sommeren kommentert europamesterskapet i fotball for kanalen.
Hundrevis kan forsvinne
Antallet utlendinger i Premier League har vokst siden 1992. I tillegg til at 65 prosent av alle spillerne tilknyttet klubbene er utlendinger viser en sammenstilling fra fotballnettstedet Goal at 73 prosent av spillerne som startet sesongens første kamp i 1992 var fra England, mens det samme tallet har vært nede mot 30 prosent de siste årene.
I dag kan spillere fra andre EU-land spille for engelske klubber på lik linje med briter. Det er et gode som kan være historie om få år.
- England har alltid vært sære på det med arbeidstillatelser, og det er nok noen som er redd det skal bli det samme igjen, sier Wikestad.
Som DN tidligere har skrevet, kan hundrevis av fotballspillere fra EU-land kan miste arbeidstillatelsene når brexit blir en realitet: Kan bli utvist med brexit
Brexit-tilhengerne har avfeid motstanden fra klubbene og ligaledelsen og påpeker blant annet at færre utenlandske spillere vil være bra for rekruttering av engelske spillere til landets beste klubber. Det er et argument Wikestad er skeptisk til:
- Det kan være en fordel, men effektene av dette vil ligge langt fremover i tid, sier han.
Les mer på DN.no:
Splittelsen i eget parlament gjør at britene kan ende opp med en ny folkeavstemning om EU, ifølge eksperter. - Alt er mulig
Skal bli Volvos viktigste modell allerede i år
Ble størst i verden på to år: Runder milliarden på innleide piloter (DN+)
«Stavanger trenger en plan. Eller høyere oljepris»: Oljehovedstaden i trøbbel (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.