Fredag ettermiddag kommer viktige tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet.
- Dagens tall er helt avgjørende for sentralbankens vurderinger, sier sjefanalytiker Erik Bruce i meglerhuset Nordea Markets til DN.no.
Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), kjøper verdipapirer for 85 milliarder dollar hver måned. Formålet med stimulansepakken er å holde markedsrentene lave og sparke i gang igjen økonomien. Når Fed mener den amerikanske økonomien er god nok, vil de starte nedtrappingen av stimulansepakken.
- All kommunikasjon fra sentralbanken har gått på at nedtrapping og renteøkning er knyttet til vekst arbeidsmarkedet, sier Bruce.
- Dagens tall gir en indikasjon på utviklingen i amerikansk økonomi og dermed når Fed starter nedtrappingen
- Som følge av dette vil tallene sannsynligvis gi utslag i aksjemarkedet. Positive tall kan paradoksalt nok gi røde børser
Dersom dagens arbeidsmarkedstall legger seg rundt konsensus på 180.000, tror Bruce nedtrappingen vil skje i januar eller mars neste år. Konsensus har vært at nedtrappingen starter i mars.
Nordea Markets venter imidlertid en sysselsettingsvekst litt lavere enn konsensus, og har lagt seg på 170.000.
LES OGSÅ: Sjeføkonom om Norges Banks prognoser: - Dessverre er de fortsatt for optimistiske
- Men hvis veksten er over 200.000, som vi fikk i oktober, kan mange begynne å lure på om nedtrappingen kan komme allerede i desember, sier sjefanalytikeren.
Kan bli sterkere enn ventet
Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets tror sysselsettingsveksten kan ha vært sterkere enn ventet i november, og peker på den såkalte ADP-undersøkelsen som ble publisert onsdag.
Rapporten knuste forventningene og viste til en sysselsettingsvekst i privat sektor på 215.000 personer i november. På forhånd var det ventet en vekst på 170.000.
«Det er ingen en-til-en sammenheng mellom ADP-tallene og de faktiske sysselsettingstallene, men det en av de beste indikatorene vi har», skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i meglerhusets morgenrapport.
Due-Andresen skriver at dette kan bidra til økt spekulasjon om Fed-nedtrapping allerede nå i desember.
«Vi heller imidlertid i retning av å tro at Fed først ønsker å legge eventuelle nye kongressdrakamper i januar og februar bak seg før de begynner å stramme inn sitt likviditetsprogram», skriver sjeføkonomen.
Kan få konsekvenser i aksjemarkedet
Det har lenge vært en trend at gode makrotall har slått negativt ut i aksjemarkedet. Gode makrotall betyr ett skritt nærmere nedtrappingen av Feds obligasjonskjøp, og dette har markedet likt dårlig.
- Får man et virkelig sterkt tall i dag, vil tvilen og usikkerhet i aksjemarkedet komme og reaksjonene vil bli store, sier Bruce.
Hvordan aksjemarkedet vil reagere når Fed først begynner å slanke de kvantitative lettelsene, er vanskelig å spå, forklarer sjefanalytikeren.
LES OGSÅ: Nordea-analytiker: - Ser svart ut
- Det er mange potensielle negative effekter som kan komme i markedene som er vanskelig å se. At det blir en del uro, det tror jeg.
- Men sentralbanken er klar over dette, og vil tilpasse nedtrappingen til markedsreaksjonen.
Han peker på at Feds nedtrapping vil være fundamentert i det faktum at den amerikanske økonomien er sunn.
- Det bør begrense markedseffekten, sier Bruce.
Toner ned betydningen av torsdagens tall
Torsdag kom flere USA-tall som bidro til å underbygge inntrykket av en amerikansk økonomi i fremgang.
For andre gang siden resesjonen ble avsluttet i 2009 falt antallet nye søkere til ledighetstrygd i USA til under 300.000 personer.
Veksten i årets tredje kvartal ble torsdag kraftig oppjustert til det høyeste nivået på et og et halvt år. Ifølge den første revideringen av brutto nasjonalproduktet var veksten på 3,6 prosent. De foreløpige tallene viste en vekst på 2,8 prosent, mens det var ventet en mindre oppjustering til 3,1 prosent.
Sjefanalytiker Bruce vil imidlertid ikke legge for mye i disse tallene.
- Det var tilsynelatende veldig bra, men ser man nærmere på det var det særlig lagertall som trakk opp. Da kan man lett se en reversering senere.
- De ukentlige ledighetstallene inneholder mye støy, og selv om begge tallene var positive vil jeg tone ned betydningen til disse tallene, sier han.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.