Det går fram av Norsk seniorpolitisk barometer 2012, som ble lagt fram tirsdag. 11 prosent kan tenke seg å fortsette i heltid, mens 21 prosent vil slutte helt å arbeide.
Statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) fra Arbeidsdepartementet synes tallene er positive, men ser større potensial.
– Vi ser eldrebølgen komme. Hvis vi ikke håndterer det, så vil jeg si det så sterkt som at den norske velferdsmodellen kommer til å fases ut. Det er såpass mye som står på spill, sier Støstad.
Den nye pensjonsreformen gir mulighet for å ta ut pensjon etter fylte 62 år, samtidig som man fortsetter å arbeide. Reformen trådte i kraft ved nyttår i fjor.
Et sentralt mål i arbeidslivspolitikken er å få alle over 50 år til å øke sin yrkesaktivitet med i gjennomsnitt seks måneder.
– Hvis vi lykkes med det, får vi en formidabel gevinst for samfunnet. Vi snakker kanskje om 15.000 årsverk eller en verdiskapning på rundt 10 milliarder kroner, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.
Vil gå av som 64-åring
For tiende år på rad har Norsk seniorpolitisk barometer registrert når arbeidstakere selv kan tenke seg å gå av, hvis man kan velge helt fritt. I den første undersøkelsen lå gjennomsnittet på 61 år, mens nå ligger snittet på ønsket pensjonsalder på 64,4 år.
Støstad tror det vil ta lang tid før man ser effektene av pensjonsreformen, hvor mulighetene for å kombinere pensjon og arbeid er styrket. Blant annet vil det ta tid før man vet hvordan levealdersjusteringer påvirker folks atferd.
– Men jeg tror reformen allerede har påvirket folks holdninger og atferd. Gjennom flere år har vi hatt diskusjon om pensjonsutredningen og AFP i privat sektor. Ja, de økonomiske insentivene er viktige, men det er også et politisk signal om at seniorer verdsettes, sier Støstad.
Teori og praksis
Hver femte arbeidstaker sier de av og til har opplevd at aldersdiskriminering forekommer. Nivået har holdt seg stabilt de siste årene.
- 48 prosent opplever at yngre arbeidstakere blir foretrukket når ny teknologi eller nye arbeidsmåter skal innføres.
- 2 prosent mener eldre forbigås ved forfremmelse og intern rekruttering.
- 18 prosent mener eldre får mindre lønnsøkning enn yngre.
- 18 prosent mener eldre sjeldnere får være med på kurs og opplæring.
Andelen som mener de som er fra femti år og eldre er dårligere til å mestre PC og teknologi enn yngre garde, er på vikende front. Nå svarer 61 prosent at de er enig dette, mot 70 prosent for ti år siden.
Dette gjenspeiles kanskje til en viss grad av at datateknologi og internett har vært en del av folks arbeidshverdag siden 1990-tallet, mener forsker Per Erik Solem ved NOVA.
– Mindre negative oppfatninger om seniorenes dataevner er en positiv utvikling, som imidlertid ikke gir seg utslag i at færre opplever at yngre blir foretrukket, sier Solem. Han mener det fortsatt er mye å gjøre mot aldersdiskriminering i arbeidslivet. Det er kanskje ikke nok med mer realistiske oppfatninger om eldre, tror han. (©NTB)
Les også: Dette vil fremtidens pensjonister bruke penger på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.