Carnegie Investment Bank får en bot på 50 millioner kroner på grunn av alvorlige mangler ved styringen og kontrollen av selskapets virksomhet. Samtidig får selskapet en skriftlig advarsel.

Det ble klart på en direktesendt pressekonferanse i dag som blir streamet på Finansinspektionens (FI) nettside.

Ledelsen i tilsynsmyndigheten kom med streng kritikk av selskapet, men mente Carnegies konsesjon ikke skal ryke i denne omgang så lenge administrerende direktør og styret trekker seg innen tre måneder. Carnegie ble underrettet om tilsynmyndighetens beslutning sent igår kveld.

Les også: Razzia hos Carnegie

Boten på 50 millioner svenske kroner er den største som er gitt av Finansinspektionen noen gang. I en skriftlig avgjørelse på 47 sider gir tilsynsmyndigheten sin begrunnelse for den strenge inngripningen.

Onarheim utnevnt
Den svenske sjefen Stig Vilhelmson har forlatt stillingen som konsernsjef og gikk på dagen, skriver Carnegie i en pressemelding.

Anders Onarheim, som leder den norske delen av Carnegie, er utnevnt til midlertidig konsernsjef i Carnegie.

Årsaken til at Carnegie ikke mister konsesjonen er blant annet at ingen kunder har vært skadelidende, sier Ingrid Bonde generaldirektør i Finansinspektionen på pressekonferansen.

Nok med en advarsel
Bonde understreker at om myndighetene ikke hadde hatt tro på at Carnegie igjen kunne få skuten på rett kjøl, ville Carnegies konsesjon blitt trukket tilbake.

- Banken har under utredningen presentert et forbedringsprogram. FI mener derfor at en advarsel er en tilstrekkelig reaksjon i kombinasjon med en straffeavgift på 50 millioner kroner, skriver FI i pressemeldingen.

Videre skriver FI at investeringsbankens årsoppgjør for 2005 og 2006 har gitt mangelfull informasjon om tradingvirksomheten. På bakgrunn av dette anmelder også FI revisorene som har vært ansvarlig i perioden til den svenske revisornemden. Dette gjelder KPMG, som var Carnegies eksterne revisor og revisoren som FI selv hadde utnevnt til å føre tilsyn med investeringsbanken.

Blåste opp resultatet
25. mai i år offentliggjorde Canregie at resultatet av tradingvirksomheten hadde blitt blåst opp med tilsammen 630 millioner kroner for perioden 2005 til 2007. Ifølge banken skal tre personer som jobbet i tradingavdelingen påvirket verdifastsettelsen av visse kontrakter ved å legge til grunn en urealistisk vurderingen av volatiliteten til papirene.

Les også: Storm i Carnegie

- FI har i sin utredning kunnet konstatere at alle vurderingsopplysninger var tilgjengelige for kontroll i bankens systemer. At feilaktig vurdering har kunne foregå over så lang tid, skyldes ifølge FIs vurdering at det har eksistert alvorlige mangler i styringen og kontrollen av bankens virksomhet, skriver tilsynsmyndigheten i sin pressemelding.

Carnegie har tillyst en pressekonferanse klokken 13.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.