– Susanne Wigene er mye av grunnen til at jeg kom til Tjalve.
Før Annie Bersagel (31) flyttet til Norge, ble hun kontaktet av Wigenes tidligere trener, Knut Kvalheim. Da hun fant ut at Wigenes 10.000 meter-rekord i IK Tjalve var bedre enn den amerikanske rekorden, var valget enkelt. Under veiledning fra Kvalheim, har Bersagel nådd internasjonalt elitenivå i maraton. Om halvannen uke løper hun New York Marathon. Målet er å ligge i tetfeltet.
Hedret som årets kvinne
Da hun først kom til Norge i 2006 var det for å ta mastergrad i Freds- og konfliktstudier ved Universitetet i Oslo. Da hadde hun en bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra Wake Forest University bak seg. På bakgrunn av hennes engasjement der ble hun samme året tildelt utmerkelsen, NCCA Women of the year.
– Det er litt særamerikansk det der, sier hun beskjedent.
– Hva er kriteriene?
–Du har utmerket deg innenfor en kombinasjon av akademisk prestasjon, idrett og engasjement i skolemiljøet, forklarer hun.
Om intensjonen er å oppmuntre vinnerne til å opprettholde det tverrfaglige engasjementet, har det lykkes med Bersagel. Etter tre år i Norge returnerte hun til USA for profesjonsstudie i jus ved anerkjente Stanford Law School. Etter endte studier i 2012 vendte hun tilbake til Oslo, hvor hun nå jobber som rådgiver i ansvarlige og bærekraftige investeringer i KLP kapitalforvaltning. Dette kombinerer hun med å løpe mellom 170 og 200 kilometer i uken.
– Jeg kjenner ingen maratonløpere på høyt nivå, som løper under 160 kilometer i uken, sier hun.
Ferierer med høydeopphold
Bersagel løper de fleste øktene sammen med ektemannen, Øyvind Heiberg Sundby, som hun møtte gjennom treningene med Tjalve.
Han er motbakkeløper og doktorgradsstipendiat i fysiologi. Fra et faglig hold, med en liten grad av inhabilitet, mener han kona har nådd et imponerende nivå.
– I tillegg til å ha valgt sine gener med omhu, har Annie til tross for mye skader gjennom tyveårene holdt kontinuitet i treningen sin. Det får hun igjen for nå. Hun har nok ikke fått maks ut av kondisjonstalentet sitt, både med tanke på skadene og det at utdannelsen tok mye av tiden, sier Øyvind Heiberg Sundby.
Han tror kona vil hevde seg i toppen i New York.
– Hun har fått trent fint de siste tre ukene. Jeg tror hun blir blant de tre beste amerikanerne sier Sundby, og legger til.
– Husk at hun ble nummer 13 i VM i København år, og var den eneste av de 20 beste som ikke var fulltidsutøver, sier han.
Bersagel takker fleksible norske arbeidstider for at hun greier å holde såpass høyt nivå. I sommer unnet hun og mannen seg tre uker på høydetreningsopphold i Colorado.
– Jeg og Øyvind var enige om at det var det beste vi kunne gjort i ferien. Å få trent og tilbragt noen uker hjemme, sier hun.
Perset i april
Da Bersagel i april i år satte ny personlig rekord under Düsseldorf maraton, med tiden 2.28.59, kom det raskt en invitasjon fra NYC maraton. De ville ha henne over for et rekrutteringsløp for kvinner. Løpet gikk deler av maratondistansen.
Selv om det var en tung løype, lot Bersagel seg overbevise til å delta i hovedløpet om halvannen uke.
Men hun går ikke for en ny personlig rekord.
– Jeg løper kanskje på 2.30, men hvis resten av feltet holder en fart på 2.29, er det lettere å henge på enn å løpe alene, sier hun.
Neste mål er å bli tatt ut til det amerikanske OL-laget til Rio i 2016. Uavhengig av tidligere resultater må hun prestere blant de tre beste i et testløp i Los Angeles februar samme år.
– Da må jeg nok under 2.27, sier hun.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.