Da jeg bestemte meg for å bryne meg på denne gründerreisen, ble jeg fortalt at det ville være en emosjonell berg-og-dal-bane. Det viste seg å være helt sant. Å starte bedrift er sykt gøy! Å jobbe med noe du elsker hver dag er fantastisk givende. Men det er også skikkelig dritt.
Bare ta en titt på 36 sammenhengende timer forrige uke:
Jeg nikker gjenkjennende når jeg leser Bente Sollid Storehaugs beskrivelse av alle hennes gründerprosjekter som startet i motbakker. Forrige uke hadde jeg både utforturer og motbakkeløp, som ga pallplassering, men ingen pengepremie.
Vi er allerede på flyttefot for å kutte kontorkostnader, og dere er alle oppdatert på hva jeg spiser til frokost, lunsj og middag hver dag: knekkebrød og havregryn.
1. desember var blant fire i finalen i Angel Challenge – en investor-konkurranse der 80 oppstartsbedrifter konkurrerte om 1,3 millioner kroner! For en oppstart med lite midler er dette et betydelig beløp.
--
Men vi tapte. Igjen.
Det finnes alltid en oppstart som har kommet lenger enn oss. En som er bedre enn oss.
Men! En gang var også de der vi er nå. Et sted må man begynne.
Det er den beste som vinner, og dermed jobber vi hver dag for å ikke bli den nest beste.
--
For noen uker siden konkurrerte vi mot 100 andre oppstartsbedrifter om å vinne 300.000 kroner under Oslo Innovation Week.
Vi kom som én av fem til finalen.
Men vi tapte.
--
Uten penger verdt å snakke om blir vi veldig bevisst hvordan vi bruker det lille vi har. Men med større summer kunne ting gått så mye fortere.
Hadde det vært flere tidligfaseinvesteringer i Norge, kunne vi raskere testet potensial til en forretningsidé. Hvis ikke vi får utviklet produktet raskt nok, vil noen andre gjøre det før oss. Behovet for et produkt som vårt finnes nå!
Produktutvikling går for sakte. Det er nå vi trenger penger. Om tolv måneder er det kanskje ikke lenger noe VIO å investere i.
--
Det finnes ingen annenplass i gründerverdenen. Det er en realitet at «vinneren tar alt» og med meget begrenset tilgang på tidligfasekapital i Norge, strippes alle oppstartene som kommer på andreplass for muligheten til å sette fart på arbeidet med kommersialisere ideen.
Misforstå meg rett – det er utrolig motiverende å stille i finalen i slike konkurranser. Tenk så langt vi faktisk har kommet!
Men andre plass er ikke bra nok. Jeg er lei av å aldri være bra nok.
--
Jeg tenker på alt vi kunne fått til med investorpengene fra Angel Challenge: En designer som kunne hjulpet oss forbedre produktet, en utvikler som er dreven på programmering av mobilapp.
Jeg skjønner at man ikke kan bli best med en gang. Northug var kanskje født med ski på bena, men han ble ikke født på pallen.
Å tape betyr kanskje å feile. Men man må feile for å lære. For hver gang vi feiler, lærer vi noe nytt. På denne måten blir vi bedre og bedre for hver gang vi prøver oss på noe nytt. Og en dag kommer vi til å bli best. Vi må bare jobbe enda hardere for å bli det, jobbe enda hardere for å bevise det.
LES MER: – Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden
LES MER: - Jeg har aldri drømt om å bli rik, men jeg ble nødt til å tjene pengene
Vil ta jobber hjem til Norge
Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.