Marine Harvest har engasjert europeiske myndigheter for å få opphevet forbudet mot å eie mer enn 25 prosent av norske laksekonsesjoner, skriver Dagens Næringsliv.
Selskapet vil vite, svart på hvitt, om den norske eierskapsbegrensningen er i strid med EØS-avtalen.
Derfor ble det norske regelverket klaget inn for Esa, overvåkningsorganet til det europeiske frihandelsforbundet (Efta). Nå er Fiskeri- og kystdepartementet bedt om å svare for seg.
- Konkurransevridende
- Vi mener tiden har løpt fra dagens regulering av havbruksnæringen. Reguleringen gjelder i praksis kun for et selskap og er konkurransevridende, sier Marit Solberg, sjef for Marine Harvests norske oppdrettsvirksomhet til DN.
Marine Harvest eier i dag ifølge egne beregninger 22 prosent av den tillatte biomassen i sjøen, noe som gir svært begrenset rom til å kjøpe mer.
- Reguleringen som nå kommer på plass for å sikre bærekraftig utvikling er svært krevende for mindre oppdrettere, og noen av dem velger å selge. For disse kan det bety lavere pris når den største aktøren ikke får lov til å kjøpe, mener kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest.
- Vi har fått brev
Statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) i Fiskeri- og kystdepartementet poengterer at formålet har vært å sikre en variert eierstruktur - med plass til både små og store oppdrettere.
- Vi har ikke sett behovet for å gå tilbake på disse endringene. Men vi har fått brev fra Esa og vil selvsagt ha en dialog, og deretter avvente en konklusjon derfra, sier han.
Klagen betyr at et John Fredriksen-selskap igjen er på kollisjonskurs med norske myndigheter.
Riggselskapet Seadrill har i snart ett år vært under etterforskning av Stavanger ligningskontor i en skattesak som dreier seg om 600 millioner kroner. Fredriksen har også vært sint etter at Seadrill ble ilagt bøter for brudd på reglene i forbindelse med oppkjøpet av Eastern Drilling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.