Eikeland vant maktkamp med kinesiske løfter

Jostein Eikeland er gjenvalgt som styreleder i Alevo Group og vil gjenreise batteriselskapet med løfte om kinesiske penger. Misfornøyde investorer tror pengene er tapt.

Den norske investoren og styreleder i Alevo Group, Jostein Eikeland, ledet torsdag en dramatisk generalforsamling i det skadeskutte batteriselskapet. Selskapets fremtid er avhengig av at han får inn penger fra kinesiske investorer. Foto: Fredrik Solstad
Den norske investoren og styreleder i Alevo Group, Jostein Eikeland, ledet torsdag en dramatisk generalforsamling i det skadeskutte batteriselskapet. Selskapets fremtid er avhengig av at han får inn penger fra kinesiske investorer. Foto: Fredrik Solstad
Etter konkursen hos batterifabrikken i USA i august, og med konkursspøkelset hengende over morselskapet i Sveits, vant Jostein Eikeland maktkampen mot den russiske oligarken Dimitrij Rybolovlev i Lausanne torsdag. Rybolovlev hadde på forhånd foreslått å kaste styret med Eikeland i spissen, og nominerte egne personer til et helt nytt styre.

Eikeland var ordknapp da DN spurte om å få rapportere fra generalforsamlingen:

– Nei.

Det samme svarte han på forespørsel om intervju etterpå.

Da møtet var over, forsvant Eikeland ut bakveien sammen med sine støttespillere, blant andre den pensjonerte norske pr-mannen Eric Cameron og investor Per Heiberg Dybwad. Begge ble, etter det DN erfarer, gjenvalgt til styret. Ingen i Alevo ville kommentere utfallet av generalforsamlingen.

Alevos toppsjef Vladislav Baumgertner var ordknapp før torsdagens generalforsamling i sveitsiske Lausanne, og taus etterpå. Foto: Fredrik Solstad

Konsernsjef Vladislav Baumgertner lovet i forkant av møtet å gi kommentarer til DN etter generalforsamlingen, men forsvant sammen med styret ut bakveien.

Generalforsamlingen varte i over tre timer. Flere av aksjonærene forteller at de har mistet troen på Eikelands planer etter gjenvalg av styret.

Den tidligere toppsjefen i klokkeprodusenten Audemars Piguet, Georges-Henri Meylan, er blant disse.

– Jeg har investert et lite beløp, men regner med at pengene er tapt, sier Meylan til en journalist i den sveitsiske avisen NZZ torsdag.

Meylan er en av mange sveitsiske investorer som har satset på Alevo.

En annen aksjonær, en fondsforvalter i Sveits, trakk på skuldrene utenfor møtelokalet i Lausanne i Sveits.

– Situasjonen er ikke god. Den må løses, sier aksjonæren, som ikke ville la seg sitere ved navn.

Han var ikke særlig fornøyd med investeringen så langt:

– Ikke i det hele tatt.

Den norske aksjonæren Ingolv Hageberg, som også deltok i møtet, ønsker ikke å kommentere utfallet av styrevalget utover at det var «greit nok».

– Det gikk sindig og rolig for seg. Mer enn det vil jeg ikke si, sier bergensinvestor Vemund Norvik.

Investorene må nå sette sin lit til Eikelands plan for å gjenreise batteriselskapet. Ett punkt på agendaen torsdag var at Eikeland og styret vil hente inn friske penger ved hjelp av kinesiske investorer for å refinansiere driften og gjenoppta produksjonen av batterier.

Det er ukjent hvem investorene er og på hvilke vilkår pengene skytes inn.

Hvis planen ikke lykkes, kan Alevo Group i Sveits gå konkurs. DN skrev denne uken om rettspapirer innlevert til konkursdomstolen i USA, der Alevo selv skriver at morselskapet kan gå konkurs.

Den russiske mangemilliardæren Dimitrij Rybolovlev har, som DN tidligere har skrevet, skrudd igjen pengekranen. Han har pøst inn over to milliarder kroner i batteriselskapet, som så langt ikke har produsert en ferdig batteriinstallasjon. Fabrikken i Nord-Carolina i USA ble meldt konkurs og stengt for en måned siden.

I Lausanne vil ingen svare på hvordan Eikeland skal få selskapet på føttene igjen.

Et 30-tall investorer hadde møtt opp til generalforsamlingen, og de fleste hadde regnværsansiktet på da de kom ut av møtet. De russiske representantene for Rybolovlev så mest misfornøyd ut av alle.

– Ingen kommentarer. Goodbye, sa Mikhail Sazonov, som er sjef for Rybolovlevs investeringsselskaper i Sveits.

Mikhail Sazonov (bildet) representerer den russiske oligarken Dmitrij Rybolovlev i Alevo-styret. Rybolovlev forsøkte å kuppe styret på generalforsamlingen, men ble nedstemt. Foto: Fredrik Solstad

Sazonov ble gjenvalgt som styremedlem, men minst to av Rybolovlevs menn skal ha blitt nedstemt. Detaljer fra styrevalget er ikke kjent.

Mens Alevo-toppene forberedte generalforsamlingen i Lausanne, foregikk det hemmelige møter mellom én av Alevos største kreditorer i USA og representanter fra Dimitrij Rybolovlevs foreslåtte styre, i all hemmelighet i fjellene overfor Vevey.

Investorene i Alevo, flere av dem norske, samlet seg utenfor før møtet startet. Hverken Eric Cameron (til venstre) eller Olivier Renyaud (i midten) ville snakke med pressen Foto: Fredrik Solstad

– Jeg kan ikke snakke med deg. Jeg er her for å møte folk med tilknytning til Alevo, sa John Miller fra Superb Industries.

Denne leverandøren har ifølge rettsdokumenter i USA meldt inn krav på 25 millioner dollar i konkursen i de amerikanske datterselskapene.

Senere samme kveld satt Miller i et møte i en hotellobby sammen med Sergej Buchin, én av Rybolovlevs utvalgte til å ta over styret i Alevo. Buchin ble ikke valgt inn i styret.(Vilkår)
Nordmannen Jostein Eikeland (i midten) har lenge kjempet om makten i Alevo, og ble gjenvalgt som styreleder denne uken. Her med forretningsmannen Olivier Renyaud (til venstre) og styremedlem Eric Cameron like før møtet i Lausanne. Foto: Fredrik Solstad
Publisert 14. September 2017, kl. 13.05Oppdatert 14. September 2017, kl. 14.22
Alevo GroupAlevoJostein EikelandDmitrij RybolovlevEric Cameron