Fullastet forvalter om DNB: – Sterkt på det meste
Bekymringen for utlånsvekst og rentemargin svinner hen, ifølge forvalter Leif Eriksrød. – Veldig attraktivt priset, sier han om DNB-aksjen etter knalltall.
Inntjeningen, utlånsvekst og økt egenkapitalavkastning bidrar å sende aksjekursen opp fra start.
– Det er egentlig sterkt på det meste, er Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrøds første reaksjon.
DNB er største posisjon i Alfred Berg-sfæren og utgjør nesten ti prosent av fondet Alfred Berg Norge.
Eriksrød biter seg særlig merke i at rentemarginen og utlånsveksten ser bra ut.
– På guidingen ser det ut som det toget fortsetter å gå. Det har vært bekymring for utlånsvekst og rentemargin. Man har fryktet at eiendomsmarkedet skulle stoppe opp litt, men det ser ut som det motsatte skjer. Man ventet at lavere renter vil gi press på marginen, men det ser ikke ut som det blir lavere renter heller. Og tapene er ikke minst lave. Det er også et kvalitetstegn, sier han.
Venter revideringer
DNB hadde igjennom kvartalet en utlånsvekst på 2,5 prosent. Ifølge banken var utviklingen positiv i alle kundegrupper.
Egenkapitalavkastning var på 19 prosent i fjerde kvartal. Dette er et av de viktigste lønnsomhetsmålene for en bank. I samme periode året før var egenkapitalavkastningen på 14,6 prosent.
Netto rentemargin økte til 1,94 prosent.
Flere analytikere påpeker etter resultatslippet at kostnadene var lavere enn estimert på forhånd. Arctic-analytiker Roy Tilley peker på at DNB slo forventningene grundig på kjerneinntjening. Han tror på positive estimatrevideringer etter resultatrapporten.
Kostnadsgraden i kvartalet var på 37,9 prosent, ned fra 38,5 prosent i samme periode i 2023.
– Veldig attraktivt priset
En investering i DNB hadde levert bedre avkastning enn indeks de siste årene. Det siste året har aksjen steget rundt 30 prosent. Samtidig har inntjeningen økt solid.
Eriksrød synes ikke aksjen er dyr, isolert sett.
– På stand alone-basis er DNB veldig attraktivt priset, men det som trekker i motsatt retning er at de andre nordiske bankene er enda billigere. Det er det som har gjort at aksjen ikke har gått enda bedre, sier han.
Mye har skjedd på bankfronten de siste årene.
Eriksrød frykter ikke konkurransen.
– De største bankene er de som er mest disiplinert på egenkapitalavkastningen. Så lenge de store bankene ikke begynner å gå på kompromiss med egenkapitalavkastningen samtidig som det er bra utlånsvekst, så går egentlig ikke prisene ned. Hvis boligmarkedet hadde stoppet opp og man hadde fått mindre vekst og slåss om, så ville man begynt å bruke pris som våpen, men det ser ikke ut som det er nødvendig, sier han.