Frederik Mohn har tjent 3,2 milliarder kroner på to år
Fjoråret bød på nok et milliardresultat for investor Frederik Mohn. I år går det noe tyngre for hans største investering.
Det ferske årsregnskapet for hans investeringsselskap Perestroika viser et resultat før skatt på 1,5 milliarder kroner. I 2022 var resultatet på 1,7 milliarder kroner.
Konsernets egenkapital økte fra 5,5 til 7,0 milliarder kroner, som er det høyeste nivået siden 2018.
Transocean-opptur
Perestroikas investeringer er primært innen rigg, oljeservice, shipping, eiendomsutvikling og finans. Riggselskapet Transocean, der Mohn er både største aksjonær og styremedlem, utgjør brorparten av verdiene.
Transocean-posten har en balanseført verdi på 5,5 milliarder kroner. Våren 2023 konverterte Perestroika et obligasjonslån på over to milliarder kroner om til Transocean-aksjer til en pris på 6,17 dollar per aksje. I dag handles aksjen for 5,24 dollar.
Ifølge Bloomberg sitter Perestroika nå med 87,5 millioner Transocean-aksjer, som med dagens aksjekurs har en verdi på 460 millioner dollar, eller 4,9 milliarder kroner.
I fjor steg Transocean-aksjen nesten 40 prosent. I år har den imidlertid falt 16 prosent, men årsberetningen tyder på at Mohn har ståltro på selskapet:
«Etterspørselen etter rigg vil vokse de neste årene og følgelig er Perestroika positivt innstilt til Transoceans utvikling de kommende årene», heter det.
«Kredittmarkedet for riggselskapene er det beste på over 10 år», slås det fast, men det presiseres at Transoceans hovedprioritet er nedbetaling av gjeld.
Satser på eiendom
Perestroika eier også halvparten av tankrederiet Viken Crude, sammen med Viken Shipping. Skipene går på langsiktige fraktavtaler med Total Energies. I løpet av 2023 solgte Viken Crude totalt fem skip for 350 millioner dollar.
Mohn har også satset på den svenske boligbyggeren JM, etter at aksjen falt kraftig på børs som en konsekvens av renteoppgangen. Her eier han nå eier aksjer for 460 millioner kroner, hvilket gjør ham til sjette største aksjonær, ifølge Holdings.
I tillegg er Bergens-investoren eksponert mot Selvaag Bolig og Bonava, her med henholdsvis 127 og 117 millioner kroner.
Mohn eier tett oppimot 30 prosent av den Oslo Børs-noterte seismikkmyggen Electromagnetic Geoservices. Investor Kristian Siem er største eier med over 33 prosent av aksjene.
Mohn tok et utbytte på 50 millioner kroner fra Perestroika for 2023, mens det ble satt av 11 millioner kroner til «gaver».