– Vi elsker ski og brunost, men sto overfor et veiskille, sier Leo Gasteen til DN.
Han er administrerende direktør og en av gründerne bak Edgefolio. Finansteknologiselskapet samler forvaltere og investorer på en digital plattform på nett – og finansteknologiselskaper trekker til London.
Avgjørelsen ble tatt i forbindelse med at selskapet klarte å skaffe til veie to millioner dollar (rundt 17 millioner kroner) i såkornfinansiering.
– Vi så at tilgangen på kapital var mye større i London. Vi var også nødt til å komme oss nærmere markedet vårt, sier Gasteen og legger til:
– Ettersom investorene også oppfordret oss til å flytte, ble ikke beslutningen vanskelig å ta.
Under radaren
Finansteknologi er en av de raskest voksende investeringssektorene i verden. London er fortsatt maktsentrumet i Europa, med flere investeringer enn resten av Europa tilsammen.
Norden snakkes om som den ene klare utfordreren. DN har skrevet at Norge, tross mange oppstartsbedrifter, likevel er havnet under radaren.
– I oppstartsfasen var Oslo et flott sted å være. Konkurransen om teknologisk kompetanse er ikke like stor i Norge som i Silicon Valley eller i London, sier Gasteen.
Edgefolio ble stiftet med i en startkapital på 420.000 kroner fra kommersialiseringsselskapene Simula and BetaFactory.
Senere fikk selskapet etablererfond fra Innovasjon Norge og hentet inn 2,6 millioner kroner i pre-såkornfinansiering.
Gasteen viser til foreliggende avtaler og ønsker ikke å gå inn i detaljer rundt verdsettelse av selskapet nå.
«Off line»
Gasteen er opprinnelig britisk, oppvokst i Sveits og har norsk kone. Ideen til Edgefolio fikk gründeren da han jobbet i forvaltningsselskapet Sector Asset Management på Filipstad Brygge i Oslo.
– Jeg la merke til at industrien er veldig «off line» og ganske fragmentert når det gjelder informasjon. Ideen var å skape en plattform, ikke ulik Linkedin, for investorer og forvaltere.
Simula-direktør Ottar Hovind synes det har vært «fantastisk» å følge selskapet fra oppstarten.
– Det viktigste er at selskapet lykkes – og ikke hvor det er. Vi kan bare konstatere at det er vanskelig å finne denne type penger i Norge, sier han til Dagens Næringsliv.
Simula har totalt investert 1,2 millioner og sitter i dag på en eierandel på 10 prosent.
– På et tidspunkt vil vi selge oss ut. Dersom selskapet klarer å bli en vinner, har vi vært med på en hyggelig reise, sier Hovind.
– Stedet å være
– Etter at myndighetene for fem år siden intensiverte arbeidet med å fremme innovasjon, har veksten tatt av. I dag er London stedet å være – og kanskje spesielt for bedrifter som satser på finansiell teknologi, sier Hilde Hukkelberg, leder for London-kontoret til Innovasjon Norge.
DN skrev nylig om seriegründer Jostein Svendsen, som flytter fra Silicon Valley i USA til London. Her leder han fintech-bedriften FMB Development Ltd, som utvikler finansieringsløsninger til den delen av verden som ikke har tilgang på kreditt.
– I oppstartsperioden gir London oss nødvendig overblikk, ettersom sterke bankregulatoriske og teknologiske miljøer holder til samme sted, sier han.
Direktør Christoffer Hernæs i Sparebank 1-gruppen har fulgt sektoren en stund.
– London har gjort mye for å gjøre det så enkelt som mulig å starte, kapitalisere og drive et fintech-selskap, slår han fast.
Vil ta jobber hjem til Norge
Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.