– Vi startet fond én med 30 millioner kroner i slutten av 2013, da ingen andre var interessert. Omtrent ingen investerte så tidlig. Ingen tok risikoen, sier partner Tor Bækkelund (51) i Startuplab.
For fire år siden flyttet den tidligere direktøren i teknologiselskapet Hugin og de tre andre gründerne bak Startuplab inn i Forskningsparkens «dårligste lokaler» med en idé om å tilby arbeidslokaler, råd og sparring som skulle hjelpe nye gründerbedrifter opp og frem.
Stjernetungt investorlag
I mellomtiden har det skjedd et merkbart skifte i interessen for gründerbedrifter. Ministrene snakker om det, avisene skriver om det: Norge skal og må finne noe nytt å leve av etter oljen.
– Nå har vi et overtegnet fond to på 70 millioner kroner, sier Bækkelund.
Blant investorene i Founders Fund II er Kjell Inge Røkke, Ferds Johan H. Andresen jr, Tapad-gründer Are Traasdahl og Opera-gründer Jon von Tetzchner.
– Det er navn her som kan fungere som bjellesauer for andre investorer?
– Ja, det er det, sier Bækkelund.
– Da jeg startet Tapad i USA, fikk jeg med 15 investorer som hadde vært gründere og gjort det bra innen vår industri. De ga av sin erfaring og nettverk, sier Are Traasdahl.
Blant investorene Traasdahl fikk med var én av gründerne bak Doubleclick, som i 2008 ble solgt til Google for 3,1 milliarder dollar.
Skal gjøre 50 investeringer
Tidligere i år solgte Traasdahl majoriteten av aksjene i selskapet sitt til Telenor, og satt igjen med halvannen milliard kroner. Nå jobber han blant annet for å åpne dører for norske gründere i USA.
– Det er en god kultur på «pay it forward» i USA. Det er spennende å se at det nå skjer også i Norge, sier Traasdahl.
Det første fondet har til nå gått inn i 23 selskaper. Verdsettelsen på selskapene i porteføljen er nå fire ganger høyere enn den var da fondet gjorde sine investeringer, men så langt er bare verdiene i ett av selskapene realisert ved videresalg.
– Tidlig inn, ut ved anledning er taktikken vår, sier Bækkelund.
– I prosent er det fin avkastning, men når man ikke spytter inn store penger, blir ikke gevinsten enorm heller. Men det er heller ikke poenget, sier han.
90 prosent av alle investeringer til nå har skjedd i bedrifter som har sittet i Startuplabs arbeidslokaler, hvor 165 bedrifter har vært innom siden 2012.
– Vi setter dem i laben først. Vi må bli kjent med dem på en annen måte. Vi skal ikke gjøre en vurdering på bakgrunn av to møter og en flashy Power Point-presentasjon. Det er mennesker vi investerer i, sier Bækkelund.
Fond nummer to skal tilsammen investere i 50 oppstartsbedrifter.
Investorene i fondet går alle inn med minst to millioner kroner. Den øvre grensen per investering er tre millioner kroner. I et selskaps livsløp er ikke det store penger, men de kan like fullt være helt avgjørende.
Gründere som investorer
I et marked med kapitalunderskudd flytter alle investorgruppene pengene sine et steg mot høyere – til senere investeringsfaser. Det etterlater et kritisk tomrom i den tidlige fasen.
I Norge er det lav terskel for å få tilgang på innledende støtte til et selskap. Men perioden etter innledende etablererstøtte, og før man er store nok til å vurderes av venturefond, beskrives som «dødens dal» i Norge.
Les også: – Boligpolitikken i Norge ødelegger for investeringer. Det er et virus i samfunnet
Å dyrke frem suksessfulle gründere som igjen blir en av de første investoren i nye selskaper – såkalte engleinvestorer – har blitt pekt på som en nøkkel.
Det er også akkurat den type investorer Founders Fund har forsøkt å fylle fondet med.
– En tradisjonell investor er god på å regne i excel og slik finne ut om det er riktig å investere eller ikke. Det kan du ikke gjøre i tidlig fase, som her. Operativ erfaring er viktig. Grunnleggere av gründerbedrifter skjønner hva det vil si og hva det krever, sier Tor Bækkelund.
Seks investeringer klare
Fondet har allerede blinket seg ut seks selskaper for investering og har en håndfull til underveis. Et av dem er selskapet til Pål Ingebrigtsen (29), Immence, som utvikler sensorer og programvare som kan overvåke gjæringsprosessen i ølbrygging.
– Vi begynte å analysere bryggerimarkedet ved å gjøre en markedsundersøkelse på 200 bryggerier i 2014. Vi visste at veksten hadde vært eksplosiv.
Bare i USA er det 4269 små og uavhengige bryggerier. Flere enn noen gang før, ifølge Brewers Association.
– Vi antok at her måtte det finnes mye som ikke var utviklet ennå. Det vi fant, var at vi omtrent kunne velge hvilket problem vi ville løse, sier Ingebrigtsen.
Founders Fund investerere nå 800.000 kroner i selskapet. I tillegg mottar selskapet en halv million kroner fra Innovasjon Norge gjennom gründerprogrammet Catalyst på Startuplab.
Sensorene testes i dag på Grünerløkka Brygghus og skal rulles ut i utvalgte bryggerier i desember. Investorpengene skal brukes til produktutvikling, forteller Ingebrigtsen.
Les mer om Ardoq her: Slik kan den gordiske it-knuten løses
Les mer om Hold: 20.000 studenter bruker app for å kutte ned på mobilbruken
Les også: Dette ser en investor etter
Les hele avisen
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.