Greenpeace-sjef, politiker og dekk-konge vil ha Nicolai Tangens jobb

Norges Bank har offentliggjort søkerlisten til jobben som oljefondssjef. Her er mange ukjente, og noen litt mer kjente, navn – men Nicolai Tangen er nok styrket som favoritt.

Her er noen av de som utfordrer Nicolai Tangen om jobben som oljefondssjef. Fra øverst til venstre: Jacob Bjorheim, Frode Pleym, Tommy Sharif, Erlend Grimstad.
Her er noen av de som utfordrer Nicolai Tangen om jobben som oljefondssjef. Fra øverst til venstre: Jacob Bjorheim, Frode Pleym, Tommy Sharif, Erlend Grimstad.Foto: Cern/Didrik Linnerud Arnesen/Gø

Forrige måned lyste Norges Bank ut stillingen som sjef for Oljefondet, med søknadsfrist 16. februar, altså forrige søndag. Nå gir sentralbanken innsyn i søkerlisten.

Fra før var det kjent at Nicolai Tangen har søkt om en ny periode på fem år som sjef for Norges Bank Investment Management, som altså forvalter Oljefondet. Her er noen av de 82 som utfordrer ham:

  • Tidligere statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet.
  • Greenpeace-sjef Frode Pleym.
  • Den selverklærte dekk-kongen Tommy Sharif.
  • Komiker Markus Vangen.
  • Økonomiprofessor og styreproff Jacob Bjorheim, som også har søkt på jobben som sentralbanksjef tidligere.

Det finnes også et par på listen som jobber mer eller mindre direkte med kapitalforvaltning, som Kristian Kjelsberg i Formue Norge og danske Kristian Flyvholm i Sovereign Investors. Bitcoin-entusiast Torkel Rogstad har også søkt, slik han gjorde for fem år siden.

Av de 82 søkerne er hele 81 menn.

Listen kan tyde på at rekrutteringsfirmaet som ble hyret av Norges Bank til å finne sterke kandidater til jobben, Spencer Stuart, ikke har lykkes med å finne noen søkere som svekker Tangens favorittstempel.

Elsker jobben

Fra før ville nok de fleste observatører vært enige om at det skal litt til for at Tangen ikke får en ny periode som oljefondssjef.

– Jeg elsker å jobbe med de flinke kollegene mine i Oljefondet. Dette er det mest meningsfylte jeg har gjort i livet mitt. Sammen har vi fått til veldig mye de siste årene, men jeg føler ikke at jobben er ferdig, sa Tangen til DN rett etter at han hadde gjort kjent at han kom til å søke om en ny periode.

Men en av de som har hatt ansvaret for fondet i regjeringsapparatet de siste årene frem til Ap-Sp-samarbeidet sprakk, statssekretær Erlend Grimstad, mener altså åpenbart at jobben kan gjøres bedre. DN har forsøkt å nå ham tirsdag, men Grimstad sier kort på sms at han dessverre står i skibakken og ikke kan svare med en gang.

Hovedstyret i Norges Bank skal nå vurdere søkerne, så kalle inn noen av dem til intervju med ansettelsesutvalget og rekrutteringsbyrået, sier pressesjef Bård Ove Molberg.

– Hovedstyret vil bruke den tiden som er nødvendig for å sikre at man får den riktige kandidaten, legger han til.

Krever mindre lønn

Jacob Bjorheim hadde ikke anledning til å svare på spørsmål omgående tirsdag, men viser i mellomtiden til sin Linkedin-profil.

– Du vil se at jeg bringer det som kreves, sier han i en epost.

Greenpeace Norge-sjef Frode Pleym, som utfordrer Tangen for å gi Oljefondet en mye grønnere profil enn i dag, er på sin side klar over at han er en underdog.

Men han har et ess i ermet: Nbim kan få ham billigere enn de drøye syv millionene Tangen har i lønn.

– Jeg tenker godt at jeg kan ha cirka ti prosent av den lønnen og klare meg veldig fint. Så kan resten investeres i andre selskaper enn Exxon og Shell og våpenselskaper, sier Pleym til DN.

Han understreker at han er veldig fornøyd med sin nåværende jobb, men at han som oljefondssjef vil kunne påvirke enda sterkere for klimaet. Han er fullt klar over at han ikke selv kan endre fondets mandat, men mener han ville stått sterkere for å påvirke både norske politikere og selskapene gjennom eierdialog og stemmegivning.

– Så får det være opp til ansettelsesutvalget å shortliste de beste, men vurdere oss alle opp mot Nicolai Tangen, som på veldig mange måter har gjort, og gjør, en fantastisk jobb, sier Pleym.

Han avslutter den skriftlige søknaden til Norges Bank slik:

«PS: Jeg lover å ikke tekste for mye med Elon Musk.»

Tangens stil

Tangen startet i jobben i september 2020 etter en ansettelsesprosess som mangler sidestykke i norsk historie, i alle fall hva gjelder stillinger i det offentlige. Stortinget insisterte på at alle mulige interessekonflikter måtte ryddes av veien, og Tangen endte opp med å overføre hele eierskapet i hedgefondet han grunnla i London, Ako Capital, til stiftelsen sin.

Nicolai Tangen har søkt om en ny periode som oljefondssjef. Ansettelsesprosessen er ansvaret til sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Her er de fotografert sammen på fjorårets åpne høring i Stortinget om forvaltningen av fondet.
Nicolai Tangen har søkt om en ny periode som oljefondssjef. Ansettelsesprosessen er ansvaret til sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Her er de fotografert sammen på fjorårets åpne høring i Stortinget om forvaltningen av fondet.Foto: Gunnar Lier

Tangen har markert seg med en annen stil enn forgjengeren Yngve Slyngstad, med en friere og mer personlig kommunikasjon, og egen podkast der han blant annet intervjuer toppene i selskapene fondet investerer i. Ifølge Nbim har fondet aldri hatt flere søkere, blant annet når det gjelder det svært etterspurte praktikantprogrammet.

Samtidig har Tangen også viklet seg inn i vanskeligere situasjoner, som den nå berømte og allerede nevnte sms-utvekslingen med Tesla-sjef Elon Musk. Den vennskapelige tonen de to så ut til å ha en stund, endte i et par bitre replikker fra Musk, som så ut til å forvente vennetjenester fra Tangen. Oljefondssjefen har vært klar på at noe slikt aldri har vært tema mellom dem, og knyttet Musks tone til at fondet i fjor stemte mot Tesla-sjefen enorme lønnspakke.

Oljefondssjefen svarte om sms-bråket: – Ikke slik vi leste den (januar 2025)
0 seconds of 4 minutes, 1 secondVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Sjelden opptreden fra Biden: – De skyter først og sikter senere
01:58
00:00
04:01
04:01
 

Mindre seg selv?

Tangen røpte overfor DN at han hadde fått korreks fra sin styreleder, sentralbanksjef Ida Wolden Bache, etter denne episoden. I fremtiden har han tenkt å bli litt mer formell i kommunikasjonen, sa Tangen også forrige måned.

– Jeg tar jo til etterretning at vi har havnet i en situasjon som har vært litt vrien. Så i stedet for å være 100 prosent meg selv skal jeg nå være 90 prosent meg selv, sa han til DN, før han la til:

– Eller 85. Eller kanskje 50. Jeg vet ikke, jeg må bare få kalibrert det. Jeg vet ikke hvordan 50 prosent meg selv ser ut.

Nei til unotert

Tangen har ellers gått inn i rekken av oljefondssjefer som har fått nei fra regjering og storting til å investere i unoterte aksjer – i alle fall foreløpig. Dette og andre temaer skal nemlig diskuteres videre av et ekspertutvalg som egentlig skulle settes ned før utgangen av fjoråret, men er utsatt.

Tangen vil også for alltid være mannen som sto ved roret da fondet passerte 20.000 milliarder kroner i verdi, takket være et sterkt aksjemarked, historiske tilførsler av nye oljepenger, og svak krone. Han har dog advart i lengre tid om at fondet kan falle hardt i fremtiden.

Når det gjelder avkastning har Oljefondet takket være sin blotte størrelse satt stadig nye rekorder i årlige resultater i kroner og øre. Når det gjelder meravkastningen i forhold til referanseindeksen fondet skal følge, gikk det svært godt de to første hele årene Tangen var sjef, men mindre godt de to siste. I gjennomsnitt ligger han 0,25 prosentpoeng over indeksen.

Sentralbanksjefen har registrert at Vedum er glad i å danse
0 seconds of 49 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Sulten & tørst: Hva skal du drikke til takeaway-burgeren?
01:33
00:00
00:49
00:49
 
Publisert 18. februar 2025, kl. 08.06Oppdatert 19. februar 2025, kl. 10.13
OljefondetNicolai Tangen
Eavis