Ber regjeringen stoppe børsoppkjøpet
Stortingspolitiker Ove Trellevik (H) ber sin egen regjering stoppe Euronexts oppkjøp av Oslo Børs VPS. Han frykter at små og mellomstore bedrifter vil bli skadelidende.
Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) ber nå regjeringen sette en stopper for oppkjøpet.
– Jeg ønsker at de skal bruke de mulighetene regelverket gir til å stoppe Euronext, sier Trellevik til DN.
En av tingene han frykter mest er at Euronext skal bli sittende som en dominerende eier i Oslo Børs VPS, uten å oppnå full kontroll gjennom to tredels flertall.
– Det kan bli en fastlåst situasjon, og dersom Oslo Børs blir en arena for finansiell stillingskrig og maktkamp kan det gå ut over Børsens rolle i det norske kapitalmarkedet, sier Trellevik.
Frykter kapitaltørke
Trellevik sendte mandag et brev til sin egen finansminister, Siv Jensen (Frp), der han krever svar på hvordan regjeringen vil håndtere saken.
– Målet med brevet er at jeg ønsker å rette søkelyset på de negative og uheldige sidene ved at Oslo Børs blir solgt og at eierskapet havner på utenlandske hender, sier Trellevik.
Han frykter særlig at kapitaltilgangen til små og mellomstore bedrifter vil tørke inn dersom Oslo Børs bli en del av en stor internasjonal børsgruppe.
– Jeg kommer fra Vestlandet og her har vi mange små og mellomstore familieeide og børsnoterte selskaper som er helt avhengig av kapitaltilgang og en velfungerende markedsplass, sier Trellevik.
Han mener at statistikken viser at små selskaper risikerer å «drukne i mengden» dersom Oslo Børs blir en del av Euronext
– Erfaringene med å bli en filialbørs er ikke gode. Statistikken viser at ved de nasjonale børsene som Euronext har kjøpt tidligere, har antallet børsnoterte selskaper falt dramatisk, sier Trellevik.
«Velfungerende»
I sitt brev til finansministeren skriver han at antallet børsselskaper har falt med 58 prosent på Euronext-børsene siden 2000, mens antallet børsselskaper i Norge bare har falt med 0,5 prosent i den samme perioden.
Euronext avviser kritikken.
«Fakta er at vi i dag har 1300 selskaper notert på børser i Euronext-familien, hvorav 1000 er små og mellomstore virksomheter. Dette er et viktig satsingsområde for oss, skriver Euronext i en kommentar til DN.
Budene på Oslo Børs
- En gruppe minoritetsaksjonærer ledet av forvalter Svein Høgset engasjerte i november 2018 meglerhuset Carnegie for å lete etter potensielle kjøpere av Oslo Børs.
- Carnegie gjennomførte en auksjonsprosess der Euronext den 19. desember ble utnevnt som vinner
- Euronexts første bud var på 145 kroner per aksje. Euronext økte mandag 11. februar budet til 158 kroner per aksje, noe som priser Oslo Børs VPS til rundt 6,8 milliarder kroner (6,2).
- Rundt 50,5 prosent av aksjonærene har gitt Euronext ugjenkallelige forhåndsaksepter.
- Ledelsen og styret ved Oslo Børs var ikke informert om auksjonsprosessen og startet umiddelbart sin egen prosess for å forsikre seg om at alle potensielle kjøpere fikk mulighet til å delta.
- Onsdag 30. januar la børskonsernet Nasdaq AB frem et bud på 152 kroner aksje.
- Nasdaq-budet er samtidig anbefalt av styret i Oslo Børs VPS og de største aksjonærene, DNB og KLP.
- Omkring 35,11 prosent av aksjonærene har gitt ugjenkallelige forhåndsaksepter til Nasdaq-budet.
- Begge bud er betinget av relevante myndighetsgodkjenninger. Finansdepartementet avgjør saken på grunnlag av råd fra Finanstilsynet.
«De siste fem årene er cirka 200 selskaper avnotert fra alle våre børser. Av disse har nesten halvparten funnet nye eiere eller blitt del av et større selskap og cirka 275 nye selskaper er blitt notert. Etter vår mening er dette et tegn på at våre markedsplasser er velfungerende» skriver selskapet videre.
Foreslår eierskapsgrense
Dersom eksisterende regelverk ikke er nok til å stoppe Euronext foreslår Ove Trellevik at det bør innføres en eierskapsbegrensing på 20 prosent.
– Ingen eksisterende aksjonærer i Oslo Børs VPS eier i dag mer enn 20 prosent, og jeg synes at dette godt kan legges inn som et krav i konsesjonen, sier Høyre-politikeren.
Han mener at et delt eierskap vil være med på å befeste Oslo Børs som en stabil og uavhengig markedsplass.
Euronext
- Euronext er et børsnotert selskap som eier børser i Nederland, Belgia, Frankrike, Portugal, Storbritannia og Irland.
- Selskapet tilbyr handel med aksjer og derivater, samt informasjonstjenester knyttet til børsnoterte selskaper.
- Samlet er Euronext Europas største markedsplass målt i antall utstedere (1,300), og den nest største i EU etter aksjeomsetning.
- Euronext har rundt 812 heltidsansatte, og ledes av Stéphane Boujnah
- I 2018 omsatte Euronext-gruppen for 615 millioner euro, med et driftsresultat før skatt og avskrivninger (ebitda) på 354 millioner euro. Markedsverdien er på om lag 4,8 milliarder euro.
- De største eierne av Euronext er Euroclear (8 prosent), SFPI (4.5 prosent), Caisse des Dépots et Consignations (8 prosent) Federale Participatie – en Investeringsmaatschappij (4,5 prosent) ogBNP Paris Fortis (2,5 prosent). Det norske Oljefondet er også en betydelig eier, med 2,74 prosent.
– Et norsk næringsliv i omstilling er best tjent med en uavhengig og nøytral Oslo Børs, skriver Trellevik i sitt brev til finansministeren.
«Motstridende interesser»
Styret i Oslo Børs VPS var ikke involvert i den hemmelige auksjonsprosessen som meglerhuset Carnegie gjennomførte rett før jul. Carnegie mener at alle relevante kjøpere ble invitert inn i auksjonen, men børsstyret har startet sin egen jakt på potensielle kjøpere for å forsikre seg om at alle har fått mulighet til å legge inn bud.
Euronext-sjef Stéphane Boujnah har vært klar på at han ikke ønsker å øke sitt bud, og at han er villig til å bli sittende med 51 prosent av aksjene dersom ingen flere aksepterer budet.
Ove Trellevik mener dette vil være svært uheldig for det norske kapitalmarkedet.
– Det kan bli motstridende interesser mellom de ulike eierne og det kan bli en forstyrrende maktkamp som går på bekostning av utviklingen av den finansielle infrastrukturen, sier Trellevik.