Markedene frykter at den amerikanske sentralbanken er i ferd med å forberede en nedtrapping av sine ekstraordinære tiltak, omtalt som quantitative easing (QE).

Denne uken har sentralbankens rentekomité hatt møte i Washington. Onsdag kveld blir det klart om Fed holder seddelpressen igang eller letter trykket på pedalen.

Sistnevnte scenario er fryktet av enkelte. Skagen-forvalter Torgeir Høien mener på sin side alt snakket om kvantitative lettelser, som har opptatt mange analytikere den siste tiden, er høyst overdrevet.

- Det som er viktig er hva Fed gjør med renten og når de gjør noe med renten. Det er det som er pengepolitikk. QE er kun signalpolitikk og har i beste fall signaleffekt, sier Høien til DN.no.

Usikker steming
De siste månedene har sentralbanken signalisert at obligasjonskjøpene snart kan bli trappet ned i takt med bedringen i økonomien. Det kom ikke minst frem i referatet fra det forrige amerikanske rentemøtet i mai, noe som sendte sjokkbølger gjennom markedene. Usikkerheten har vart siden og stemningen har bygd seg opp til å bli avventende.

- Grunnen til at markedet skvetter når det er uttalelser om QE-nedtrapping, er fordi en ser for seg en renteøkning og ikke det at QE i seg selv blir redusert, sier Høien og fortsetter.

- Hvorvidt en skur opp eller ned tempoet på QE er viktig i den grad det gir et signal om når Fed kommer til å heve renten. Vi vet de ikke kommer til å øke renten før de først har begynt å redusere på QE. Om man gjør det ene eller det andre, tror jeg ikke har noen som helst betydning utover litt turbulens i timene, kanskje et par dager i etterkant.

- Svært usikkert
Sentralbanksjef Ben Bernanke holder pressekonferanse i 20.30-tiden norsk tid etter rentebeslutningen, som kommer 20.00.

Høien er «forberedt på å bli overrasket». I forvalterens hovedscenario vil Bernanke fortsette å hver måned pøse 85 milliarder dollar inn i det amerikanske markedet.

Fordi inflasjonen er lav, holder forvalteren riktignok muligheten åpen for at Fed vil øke QE.

- Hva Bernanke vil si i kveld er svært usikkert. Det er ganske bra vekst i amerikansk økonomi og arbeidsmarkedet er på bedringens vei. Isolert sett taler det for at Fed gir et signal om at pengepolitikken vil bli strammet til litt tidligere enn markedet før har trodd.

- Det som taler i mot at de gir et slikt signal er at inflasjonen er lav og har falt i det siste. I tillegg har forventet inflasjon falt i det siste. Inflasjonsmålet på to prosent er fremdeles en baby og nå ligger inflasjonen lavere. Det taler for at de gir et signal om at de vil vente enda lenger med å øke renten enn det markedet hadde trodd.

Les også: Tror USA holder seddelpressen igang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.