Mediekonsern stanset omstridt praksis – Google gransker mulig lenkemanipulering
Mediekonsernet Nordsjø Media hjalp forbrukslånsaktører med å gjøre seg synlig i lukrative Google-søk ved å selge lenker på sine lokalavisers nettsider. Nå stanser konsernet praksisen.
– Vi kommenterer ikke enkeltsaker, men det jeg kan si er at vårt Søk-team undersøker denne saken og påstanden om lenkemanipulering og at vi iverksetter nødvendige tiltak i tilfeller der vi oppdager regelbrudd, skriver kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge til DN.
Forbrukslån på Google
- Man skiller mellom betalt Google-rangering og vanlig rangering, også kalt organisk. Betalt plassering i et Google-søk kan kjøpes i auksjoner i Googles annonsetjeneste.
- Søkeordet «forbrukslån» kan koste opp mot 900 kroner per klikk i ulike perioder og mot målgrupper, ifølge digitalbyrået Iprospect. Den vanlige klikkprisen for søkeordet – som er det dyreste i Norge – ligger på 650 kroner per klikk.
- For hver person som klikker seg inn på bankenes nettside via Google, må altså bankene ut med i snitt mellom 650 og 700 kroner – uavhengig av om personen blir kunde eller ikke.
- Ikke alle aktører kan være med på denne budkampen. Disse forsøker heller å rangere høyt organisk. Google rangerer nettsider etter relevans, innhold og troverdighet. Dette bestemmes blant annet av lenkene som viser inn til sidene.
Kilde: Iprospect, Google
Hun bekrefter derfor nå at Google undersøker lenkemanipulering etter at DN avslørte at mediekonsernet Nordsjø Media over flere år har tilbudt annonsører «sponsede lenker» på forsiden av sine ni nyhetsaviser på nett – deriblant Avisen Agder, Jærbladet, Sandnesposten og Dalane Tidende.
DN har gjennom analyseverktøyet Majestic gjennomført en kort sjekk av lenkene som viser inn til høyt Google-rangerte sammenligningstjenester for forbrukslån.
Blant selskapene det lenkes til er agenten Axo Finans – som fungerer som agent for banker som Bank Norwegian, Santander Consumer Bank og Komplett Bank. Axo Finans er en av de største finansagentene i markedet, og omsatte i 2017 for 134,5 millioner kroner, med et resultat før skatt på 42,2 millioner kroner.
Funnet var at lenker fra avisene i Nordsjø Media rangeres høyt på troverdighetsskalaen i verktøyet. Disse lenkene kan derfor ha hatt mye å si for rangeringen av forbrukslånssidene i Google – noe som igjen gir bedre tilgang på potensielle forbrukslånkunder.
Google tillater ikke at man kjøper lenker som omgår Google-systemet Pagerank, som er med på å bestemme nettsiders rangering i Google-søk. Vanlige annonser på nettsider skal i utgangspunktet utstyres med et sporingsvarsel som varsler Google om at det er en betalt lenke.
Det er inntil nå ikke blitt gjort av Nordsjø Media Samkjøring, som leverer annonsetjenester til de ni lokalavisene.
Endrer praksis
Etter at DN omtalte saken forrige torsdag, har Nordsjø Media utstyrt lenkene med et sporingsvarsel til Google.
– Dette ble prioritert som følge av nye opplysninger som DN frembrakte, sier nettsjef Gunnar Stangeland i Nordsjø Media.
Stangeland sier det har vært tekniske begrensninger i lenke-modulen i publiseringsløsningen som har gjort at det har vært fravær av «nofollow»-merking på lenkene.
Det konsernet ikke visste da det begynte med denne praksisen, er at kjøpte lenker er en effektiv måte for selskaper å styrke sin rangering i Google-søk på, om man ikke legger inn et sporingsvarsel til Google.
– Våre utviklere har lagt på et nofollow-script som en del av en større oppdatering vi har gjort, sier Stangeland.
Han sier konsernet ikke har hørt noe fra Google siden saken ble omtalt første gang forrige fredag.
– Dette er heller ikke et produkt som er solgt inn som noe som omgår Google sine retningslinjer, sier Stangeland.
Han ønsker ikke å kommentere at Google undersøker lenkepraksisen.
– Som tidligere nevnt regner jeg med at Google ville tatt kontakt dersom det er publisert noe i strid med retningslinjer eller gjeldende lovverk, skriver han.
Jobber daglig med å bekjempe misbruk
Skjervold i Google skriver til DN at selskapet ikke kan dele for mye detaljer som gir enkelte mulighet til å misbruke Google-søk.
– Vi må være forsiktige med å dele for mye detaljer som gir enkelte muligheten til å misbruke vårt søkeresultat og ødelegge brukeropplevelsen for alle andre. Vi forbedrer hele tiden rutinene og teknologien vår for å bekjempe manipulasjon og spam, skriver Skjervold.
Hun sier at Googles algoritmer fanger opp det aller, aller meste av misbruk – og fjerner eller degraderer sidene som står bak det fra Googles søkemotor.
– Resten av misbruket takles manuelt av vårt team, som går gjennom nettsider og flagger dem dersom de bryter våre retningslinjer. Vi ønsker at nettside-eiere skal ha den informasjonen de trenger for å holde nettsidene sine i god stand. Derfor har vi investert betydelige ressurser i kommunikasjon med webmastere over hele verden, i fjor sendte vi mer enn 45 millioner varsler til webmastere for å gjøre dem oppmerksomme på potensielle regelbrudd begått på deres sider, skriver Skjervold.
Ny eier vil ikke kommentere
Direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt i Amedia, Stig Finslo, ønsker ikke å si noe om Nordsjø Medias lenkepraksis, ettersom Amedia ikke formelt er eier av Nordsjø Media enda.
– Ingen kommentarer til Nordsjø Media. Vi eier dem ikke ennå, skriver Finslo.