Dollarindeksen er fredag morgen nær sitt høyeste nivå på fire måneder, før ettermiddagens offentliggjøring av amerikanske sysselsettingstall som vil kunne styrke forventninger om at Federal Reserve hever renten i neste måned.
Bloomberg Dollar Spot Index opprettholdt den seneste ukens oppgang, etter en rapport som torsdag viste at tallet på nye ledigmeldte i USA beveger seg nær sine laveste nivåer for de seneste 40 år, skriver Bloomberg News.
Samtidig går australske dollar opp for andre uke på rad, etter at landets sentralbank fredag indikerte at arbeidsledigheten i USA har passert toppen.
- Markedet er meget var overfor sysselsettingstall som er lavere enn forventet, men nedsiden bør være begrenset, ettersom det kommer en ny sysselsettingsrapport for USA i september. Dagens tall er ikke nok til å bestemme timingen, men de vil danne underlaget for en renteheving i september, når man har fått augusttallene, sier Yuji Kameoka, sjefstrateg i Daiwa Securities i Tokyo, til nyhetstjenesten.
Arbeidsmarkedsrapport
DNB Markets fremholder i sin morgenrapport at den viktige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten denne gang er viktigere enn vanlig
«Grunnen er at Fed har knyttet sin beslutning om renten tett opp til utviklingen i arbeidsmarkedet. På det forrige rentemøtet i slutten av juli, sa komiteen at den ønsket å se ytterligere noen bedring i arbeidsmarkedet før renten heves. Om utfallet blir godt i dag, trekker det derfor i retning av at Fed vil sette renten opp på sitt neste møte 17. september», heter det i rapporten.
Det ventes at sysselsettingen vil stige med 223.000 i juli, dvs. det samme som i juni. DNB Markets' anslag ligger noe høyere, med 250.000, og onsdagens sterke ISM-indeks for tjenesteyting innebærer muligheter for en positiv overraskelse.
Norske nøkkeltall
I Norge offentliggjøres tall for industriproduksjonen og kredittindikatoren for juni. Det ventes at produksjonen vil øke med 1,1 prosent (m/m) etter et markert fall i mai.
Låneveksten anslås å komme opp i 6 prosent, drevet av tiltakende aktivitet i boligmarkedet. Bankens analytikere fremholder at disse tallene normalt ikke påvirker finansmarkedene.
Etter Bank of Englands «supertorsdag» holder DNB Markets «foreløpig» på sitt syn om at den første britiske rentehevingen vil komme i november i år, men sier at det åpenbart er risiko for at den kan komme senere.
Kronen styrket
Kronen er fredag morgen styrket med om lag en halv øre mot euro, til 9,0360, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt en øre, til 8,2730.
Euro er svekket til 1,0920 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0925 dollar i New York torsdag kveld.
Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,530 prosent, mot 1,567 prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.