Fredag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite igjen forsøke å komme til bunns i Telenor og Næringsdepartementets håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom. Nå viser det seg at flere stoler vil stå tomme. Tidligere juridisk diirektør Pål Wien Espen og tidligere finansdirektør Richard Olav Aa har begge takket nei til Kolberg.
- Vi ba dem om å komme fordi vi mente de kunne opplyse saken med tanke på at vi skulle bedømme om statsråden og departementet har gjort det de skal. Men det er frivillig å komme og når de ikke gjør det har jeg ingen kommentarer til det. Det vil være veldig uriktig av meg å legge ut noen spekulasjoner om hvorfor, sier Martin Kolberg til DN.
Les mer: Stiller ikke til høring i Stortinget
Frafall av Telenor-topper
Tidligere denne uken fikk Kolberg beskjed om at heller ikke Telenor-ansatt og tidligere Vimpelcom-styremedlem Ole Bjørn Sjulstad vil stille til høring. Erfarne næringslivstopper som Inge K. Hansen, Egil Myklebust og Eivind Reiten har tidligere denne uken rettet knallhard kritikk mot kontrollkomitéleder Martin Kolberg.
«Poenget Martin Kolberg ikke tar på alvor, er at han som leder av kontrollkomiteen har institusjonalisert en praksis der komiteen inntar rollen både som etterforsker, aktor og dommer, slik Tetzschner påpeker», skrev Inge Hansen i et debattinnlegg i dagens DN.
Han ville ikke stilt til komitehøring:
- Jeg ville gitt all informasjon til eieren, statsråden. Jeg ville syntes det var uryddig å forholde seg til komiteen. For det er en veldig klar rolledeling mellom ledelse, styre og eier. Martin Kolberg skaper usikkerhet om det statlige eierskapet, en modell som jeg mener det er grunn til å forsvare og hegne om, sa Hansen.
Kolberg taus
Martin Kolberg vil ikke kommentere saken ytterligere.
-Når så mange i næringslivet i det siste har sagt at komiteen gjør en stor feil ved å innkalle disse og noen oppfordret åpent om at de ikke bør stille, tror du ikke det er en sammenheng?
-Det vil jeg foreløpig ikke mene noe om. Det er ikke så mange som ikke møter sammenlignet med tidligere. Det har skjedd før også, blant annet nå i Westerdahl-saken hvor en av nøkkelpersonene ikke kom. Det er ikke en helt ny situasjon det som skjer nå.
Erik Skutle (H) i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget tar avslaget fra Aa og Espen til etteretning."
- Det er frivillig å møte i høringer, og vi tar svaret til etterretning. Vi i Høyre mener at høringen i seg selv er overflødig, da vi mener at vi har tilstrekkelig informasjon fra Deloitte-rapporten og andre kilder, så dette er ikke problematisk sett fra vår side, sier Skutle.
LES OGSÅ:
Stiller ikke til høring i Stortinget
Disse har også takket ja til å komme i høring på fredag:
• Telenor-sjef Sigve Brekke
• Telenor-styreleder Gunn Wærsted
•Tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser
• Næringsminister MonicaMæland
• Tidligere næringsminister Trond Giske
• TidligereVimpelcom-sjef Jo Lunder
• Ingebret Hisdal og Anne Helsingeng fraDeloitte, som har gransket Telenor
• Generalsekretær i TransparencyInternational Guro Slettmark
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.